Annonce

3 steps til rengøring og vedligeholdelse af udendørs træværk

Nu hvor vi er kommet langt med renoveringen indendørs, er vi begyndt at bruge energien udenfor. På haven, terrassen og facaden. Det er blevet tid til rengøring og vedligeholdelse af udendørs træværk. Det er nemlig nu det er oplagt at gå i gang med den slags projekter. Her i foråret og henover sommeren, hvor træet ofte trænger til en kærlig hånd efter vinteren.

Sammen med huset overtog vi en overdækket terrasse, hvor alt træ var malet hvidt. Derudover har vi træbeklædning flere steder på vores facade, som var malet grønt. Der er også træ udhæng under tagrenderne, træ havedør og en træ dør til vores værksted/skur. Alt sammen så trist og afskallet ud og trængte til at blive vedligeholdt, for at kunne holde i mange år endnu.

Vedligeholdelse af udendørs træværk

rengøring og vedligeholdelse af udendørs træværk

Vi har derfor været i fuld gang med at klargøre og male alt vores udendørs træværk med Gori produkter til udendørs træværk . På den måde kan det holde i mange år endnu, samtidig med at det har fået et helt nyt og mere moderne udtryk.

Nedenfor kommer en guide til rengøring og vedligeholdelse af udendørs træværk, samt før/efter billeder.

Vedligeholdelse af udendørs træværk

Klargøring

For de utålmodige typer, som mig, der bare gerne vil i gang med at male og se resultater, så kommer her den kedelige del. Men ikke desto mindre vigtig, for at få et godt resultat.

Vi startede med at børste alt træværk fri for spindelvæv, jord og løst snavs. Fjernede gamle skruer, søm, ledninger, hylder og hvad der ellers hang fra da vi overtog huset. Egentlig ret tilfredsstillende bare at pille alt ned, så man ender med en helt clean flade.

Herefter har vi vasket alt træværk med Gori Trævask. Et effektivt grundrengøringsmiddel, som fjerner tilsmudsninger som støv og fedt. Alt efter hvor beskidt træværket er, kan man vælge at rengøre med en højtryksrenser eller blot vaske af med en børste eller en klud. Jeg gjorde sidstnævnte og det blev virkelig fint rent, selvom det var meget beskidt da jeg startede.

Hvis træet er belagt med mange alger, kan man behandle det med Gori Fjern Belægninger. Det vil jeg i øvrigt også bruge på vores fliser.

Gori trævask

Grunding

Da vores træ er behandlet tidligere, har jeg ikke haft behov for at grunde det. Men hvis det er nyt og ubehandlet træ, er det vigtigt at grunde før man giver træbeskyttelse. Det beskytter nemlig træet mod råd og svamp og bremser den naturlige nedbrydning af træet.

Træbeskyttelse

Nu til det sjove, nemlig træbeskyttelsen. Man kan først og fremmest vælge mellem en transparent træbeskyttelse og en dækkende træbeskyttelse. Den dækkende træbeskyttelse kan tones i rigtig mange forskellige farver, så her er der mulighed for at sætte sit helt eget personlige præg på sit træværk. Tjek eventuelt hvor din nærmeste Gori forhandler er, så du kan se farveprøverne i virkeligheden før du beslutter dig.

Når farven er valgt er det bare at gå i gang. Jeg har købt nogle store udendørs pensler til at male med. De fleste byggemarkeder har sådan en pakke med 3 stk til 100,- Det har fungeret rigtig godt, både til det grove facadetræ og til det mere glatte træ på terrassen.

Gori dækkende træbeskyttelse

Gori dækkende træbeskyttelse

Jeg har malet vores træværk med Gori dækkende træbeskyttelse til facader. Der er flere forskellige, men den jeg har valgt, er især god til ældre træværk og tidligere behandlet træværk. Den går nemlig ind og beskytter træet indefra, med en plejende olie. Samtidig lægger den sig på overfladen og beskytter mod sol, samt hæmmer angreb af skimmel.

FØR OG EFTER AF VORES TRÆVÆRK

Vi ville gerne have et mere ensartet udtryk udenfor, så alt træværk har fået samme farve. Det er blevet meget populært med sort til de gule 60’er/70’er huse og jeg er ret vild med den mørke kontrast. Men i stedet for at gå med en kulsort, er vi endt med en helt mørkegrå farve. Nemlig farven “Skiffer”.

Jeg er selv ret meget oppe at køre over resultatet. Både på facaden og på terrassen. Skiftet fra hvid til sort terrasse har selvfølgelig gjort en kæmpe forskel, men det er nok en smagssag hvad man er til. Det hvide var mere romantisk og det mørkegrå mere minimalistisk. Men det at træet nu ser sundt ud og har den flotteste glans, det havde jeg slet ikke turde håbe på. Det er virkelig blevet lækkert at se på og helt opfrisket.

Selv de yderste brædder på terrassetaget ser så flotte og glansfulde ud. Dem var vi ellers tæt på at udskifte fordi de så så trætte ud. Men nu kan de holde i mange år endnu.

Projekt maling af vinduer

Næste projekt er vinduerne. Som I kan se er nogle vinduer hvide og nogle grå. Jeg har nemlig malet de gamle trævinduer i samme farve som facaden, men de nyere vinduer er plastic. Jeg har en plan om at male dem alle på et tidspunkt. Til en start var det bare vigtigt at få noget træbeskyttelse på de gamle trævinduer, da de stod meget udsatte og afskaldede. Så måske de skal være hvide igen. Hvad synes I?

3 steps til rengøring og vedligeholdelse af <strong>udendørs træværk</strong> 3

Læs også: Guide til behandling af træterrasse og havemøbler

Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Andre interessante indlæg
Status på Huskøb: Ny indflytningsdato
Beauty favoritter i maj
DIY Guide: Behandling af træterrasse...
Huskøb: Handlen er godkendt som...
Kvalitets Takeaway – WOLT favoritter...
KBH: Madklubbens nye restaurant Bazaar
8 retters Tasting Menu hos...
Et sjældent outfit, en snak...