Annonce

Huskøb: Tanker om huskøb, boliglån og gældsfaktor reglen

img_0602


Som nogen af jer har gennemskuet gennem mine storys på Insta, så har vi de sidste par måneder kigget ret aktivt efter noget større at bo i. Vi har virkelig snakket meget om hvad det er vi drømmer om. Om det er en lejlighed inde i byen, så vi fortsat kan være tæt på det hele. Eller et rækkehus i en forstad til Aarhus, så vi kan få (endnu) mere plads og egen have. Vi har endda snakket om, at flytte helt væk fra Aarhus, måske endda tilbage til Sønderjylland hvor jeg kommer fra. Der har virkelig været mange muligheder oppe at vende. Det har været en sindsyg svær proces og jeg har det især med at skifte mening konstant. Den ene dag føler jeg slet ikke at jeg kan undvære gå afstanden til byen, og den næste dag trænger jeg bare til ro omkring mig, uden naboer og overboer over det hele.

Vi endte faktisk med at være ude at se et rækkehus i Tranbjerg et par gange. Vi var begge to ret forelskede i både huset og beliggenheden og det var også grunden til, at jeg slet ikke kunne lade vær med at dele små glimt derfra på min story. Vi havde snakket med banken inden alt førnævnte, hvor vi havde fået et ca. budget at gå ud fra. Derfor turde vi godt begynde at drømme og lægge planer til når Casper blev færdig med sin uddannelse og kom i job. Ejendomsmægleren blev (selvfølgelig) ved med at rykke for svar, så vi bookede et møde i vores bank, for at få lavet en beregning på vores økonomi som den ville blive i huset, såfremt Casper kom i arbejde.

Desværre endte mødet ikke med det udfald vi havde håbet. For det første kan man som nyuddannet det første halve år få dispensation til den nye regel om, at man selv skal spare 5% af boliglånet op, da det er de færreste der kan spare så mange penge op på en SU. MEN, en regel de ikke havde informeret os om, som kun gør sig gældende i Aarhus kommune (og KBH), er at ens gældsfaktor maks må være 4. Gældsfaktoren er ens samlede gæld divideret med ens årlige indkomst før skat. Så selvom vi kunne få dispensation til de 5% og desuden ville få et mere end acceptabelt rådighedsbeløb pr. måned, så kunne vi ikke blive godkendt til huset. Fordi det lå i Aarhus kommune. Hvis det f.eks. lå i Odder eller Skanderborg kunne vi sagtens.

Vi gik derfor skuffede fra mødet og var kede af, at vi ikke havde fået noget at vide om gældsfaktor reglen noget før, da vi netop havde snakket med banken inden vi begyndte at kigge aktivt.

img_0601
Egentlig havde jeg ikke tænkt at dele vores oplevelse her på bloggen, men der er sikkert mange af jer der er i samme båd som os, så måske det alligevel kan være en hjælp til andre førstegangskøbere. Vi synes hvert fald det har været en jungle indtil videre.

Lige nu har vi slået koldt vand i blodet og bliver boende, selvom vi efterhånden synes at vi er ved at vokse ud af vores 65 m2. Når der er helt styr på jobsituationen hos os begge må vi begynde at spare endnu mere op, så vi forhåbentlig kan finde vores drømmehus. Så må vi se hvor det bliver ♥

Er der mon nogen af jer der snart skal til at springe ud i boligjagten? Hvor kigger I efter bolig henne?


(Ps. inden der kommer alt for mange spørgsmål om at overtage vores lejlighed når vi engang flytter, må jeg lige skynde mig at sige at den er lovet væk).

 

Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

17 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments
Andre interessante indlæg
Tapet til børneværelset og en...
Aarhus Spiseguide: Restaurant og café...
Spa anbefaling: Vejle Fjord
Opskrift: Sunde og lækre bananvafler
DIY Guide: Behandling af træterrasse...
Etsy fund: Smart opbevaring af...
Serier jeg ser for tiden...
REJSE GUIDE – ALICANTE