Annonce

Status 1,5 år – Døgnrytme, søvn regression og inddragelse i hverdagen

Det er ved at være noget tid siden, at jeg har lavet en lille status herinde. Da Ebbe var yngre lavede jeg med jævne mellemrum nogle indlæg omkring hvad der fyldte i vores hverdag. F.eks. amning, måltider, søvn osv. Sidst jeg lavede sådan en status var han 1 år. Der var vi netop stoppet med amning og havde skåret de to lure ned til en, så det var nogle ret store ændringer. Det sidste halve år er der ikke sket så mange ændringer på den front, men jeg vil alligevel lige dele hvad der fylder for os nu.

Læs også: Baby 1 år: Status på amning, (ammestop?), søvnrytme og måltider

Amning, måltider og søvn

Vores døgnrytme – 1,5 år

Vi starter lige med et eksempel på vores døgnrytme som den ser ud for tiden. Opvågning og lurens længde kan selvfølgelig variere, men måltiderne sætter en rimelig fast struktur for dagen, så den oftest ser sådan ud:

Kl. 7.00: Vågner
Kl. 7.00: Morgenmad
Kl. 9.00: Mellem måltid
Kl. 11.30: Frokost
Kl. 12.00: Lur
Kl. 14.30: Vågner fra lur
Kl. 15.00: Mellem måltid
Kl. 17.30: Aftensmad
Kl. 19.00: Puttetid

Amning, måltider og søvn

18 måneders søvn tigerspring

Vi har indtil nu haft det ret nemt hvad søvnen angår. Vi har haft en helt fast rutine efter aftensmaden med nattøj, tandbørstning, at han selv finder sin sut og så vinker han ellers godnat. Han har været glad når vi har sagt at han skulle op for at putte med Ninus (hans bamse). Han er blevet lagt i sengen, musikuroen er blevet tændt og så har vi egentlig bare kysset ham godnat og gået ud, hvorefter hans selv er faldet i søvn. Det begyndte vi på fordi vi kunne mærke at vi forstyrrede ham mere end vi hjalp ham ved at være der og han begyndte at vinke os ud af værelset.

Men nu har vi ramt de 18 måneder og desværre også den fase hvor børn ofte oplever at det er svært at overgive sig til søvnen og evt. sover uroligt om natten. Vi er gået fra at Ebbe falder i søvn selv, til at han bliver meget ked af det hvis vi prøver at gå fra ham. Han rejser sig op i sengen mange gange og kan ikke finde ro. Så lige for tiden tager det længere tid at putte ham (alt mellem 30 minutter og 2 timer). Vi prøver at holde fast i hans kendte rutine, men bliver siddende hos ham til han falder helt til ro. Oftest kan vi så gå, hvorefter han falder helt i søvn.

Vi har 7-9-13 ikke oplevet at han har sovet mere uroligt eller med opvågninger om natten i denne periode, men det er desværre også helt normalt at opleve en ændring i det.

Søvn regression

Måltider

I forhold til mad så har det vidst aldrig været nemmere end nu. Vi laver ikke noget ekstra til ham, men sørger altid for at der er et element på tallerkenen han kender. En safefood. Det kan være en figenstang, noget brød, rosiner, æblebåde osv. Det er altid det mad han kender, som han starter med, og så har han oftest mod på at prøve det resterende på tallerkenen efterfølgende. Jeg følger @sundesmaa.dk på Instagram, som jeg er meget inspireret af. Både ift. safefoods og det med ikke at presse. Han skal nok smage når han har mod på det og det er også ok, hvis han kun spiser brød en dag eller pasta en anden. Jeg kan godt lide ideen om, at han selv regulerer ud fra behov og på den måde lærer at mærke efter. At mærke hvornår han er sulten, hvornår han er mæt og at der ikke er madvarer der er bedre end andre. Så det prøver vi meget at læne os op af herhjemme. Jeg er også i gang med at læse bogen “Madro“, som følger lidt de samme principper.

Inddragelse i hverdagen

Inddragelse i hverdagen

Nu hvor jeg  går hjemme med Ebbe er det især vigtigt for mig at inddrage ham så meget jeg kan i hverdagen og de praktiske pligter der er. Jeg har egentlig ikke læst op på en masse teorier omkring det, men søg evt. på “Montessori” hvis I vil læse mere. Jeg har bare fundet ud af, at det interesserer Ebbe at være med. F.eks. med at fylde tøj i vaskemaskinen, tænde på knappen, smide sin egen blepose uden for døren, sætte i opvaskemaskinen, dække bord, deltage i madlavningen (f.eks. røre i skåle) eller generelt rydde op. Jeg tror det giver ham en masse på selvværds kontoen at være med og føle at han hjælper mig. Samtidig giver det mig mulighed for at nå en masse, selvom han er vågen.

Faktisk spurgte jeg jer på Instagram, om ideer til hvad børn kan være med til i hverdagen. Det kom der en masse gode tips ud af:

  • Madlavning, røre i made, vaske grøntsager osv. (Inddragelse og at give forhold til kold og varm). Flere anbefalede børneknive.
  • Vasketøj
  • Oprydning
  • Støvsugning og støvsuge krummer op
  • Rengøring (giv barnet en klud eller lad dem spraye med rengøringsmiddel)
  • Pakke varer ud (Lad barnet række dig varerne når du sætter i køleskabet)
  • Oprydning af legetøj
  • Lave kaffe – f.eks. trykke på knappen
  • Bage boller (røre i skålen, røre ved dejen osv)
  • Tømme og fylde opvaskemaskine (især bestikket er en god opgave)
  • Dække bord og tage af bordet
  • Gå ud med skrald eller smide ting i skraldespanden indenfor.
  • Smide blepose uden for døren
  • Lægge snavsetøj i vasketøjskurven
  • Hente brænde
  • Vaske bil
  • Slå græs
  • Indkøb
  • Hænge eget overtøj på plads
  • Vande blomster
  • Lukke vinduet til natten, slukke lyset og generelt gøre klar til sengetid

Generelt

Udover at søvnen fylder pt, så fylder dét at han skal være storebror også en del. Vi venter pt på at han får plads i en institution, så vi forhåbentlig kan få en god indkøring inden lillebror kommer til verden. Det blir en stor omvæltning for ham, hvis vi får en vuggestueplads. Nu har jeg jo hjemmepasset ham indtil nu. Men han virker klar. Han er blevet meget mere selvstændig og har et kæmpe gå-på-mod. Samtidig er jeg glad for at vi har haft muligheden for at have ham hjemme. Det tror jeg at han har haft rigtig godt af. Næste gang – med lillebror – tror jeg at vi vil prøve at få en institutionsplads lige omkring de 16-17 måneder. Det havde været et godt tidspunkt for Ebbe.

Læs også: Legetøj og aktiviteter til en tumling på 1,5 år (+ julegave ønsker)

Er din baby yngre end Ebbe?

Så vil du måske kunne bruge disse indlæg:

Baby 10 måneder: Amning, måltider og døgnrytme

Ændring af babys søvnrutine: Slut med at vågne kl. 5

Overgangen fra mos til fingermad – Baby 8 måneder

Søvnrutiner baby 6-7 måneder: Fra slyngevugge til tremmeseng

Grød, mos, kød og fisk – Baby 6 måneder

Opstart af grød & mos – Baby 4 måneder

Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Andre interessante indlæg
Marokk sildebens fliser i køkken...
Anna Blogger: 10 ting om...
Aarhus Brunch Guide
Artikel: Tips til at bo...
Vores nye seng og vigtigheden...
Lamper og sengetøj på budget...
At gøre hverdagen nemmere som...
Den perfekte julegave til ens...