Jeg luftede mine tanker omkring Ebbes sprog på Instagram igår og det kom der rigtig mange svar ud af. Jeg vil derfor prøve at sammenfatte nogle af alle de svar jeg fik i indlægget her. Forhåbentlig kan det bruges af andre i samme situation. I hvert fald oplevede jeg at der var rigtig mange der oplevede det samme som os. At ordforrådet ikke er så stort.
Ebbe er 20 måneder og kan sige omkring 6 ord. Hej, mor, far, mormor, ja, nej. Til gengæld kan han sige alle dyrelyde og så forstår han stort set alt vi ber ham om at gøre. Så jeg har egentlig ikke været så bekymret for hans sproglige udvikling. Dog får jeg engang imellem en tanke om, at vi måske burde få tjekket hans ører. Bare for at udelukke at der ikke er noget væske eller andet der hindrer ham i at høre f.eks. vores udtalelse.
Det skal også lige nævnes at han sover rigtig godt om natten og altid har gjort det. Derudover er han stærk motorisk og elsker at tumle, trille, lave koldbøtter, hoppe ud fra ting osv. Ting man også er opmærksom på ift. ørerne og væske. Så igen tror jeg virkelig det er usansynligt at der er noget hvis vi får dem tjekket.
Mit bud er at han for det første ikke har brug for sproget til at gøre sig forståelig, fordi vi forstår ham og læser ham. Det kan være det ændrer sig når han starter i dagpleje, hvor han bliver nødt til at bruge ord til at udtrykke hvad han vil. Derudover tror jeg også, at han er en der gerne vil være sikker på at kunne før han springer ud i det. Meget lig både Casper og jeg. Så som udgangspunkt tror jeg det kommer lige pludselig, fra den ene dag til den anden.
Hvad vi gør for at fremme sproget
Vi læser rigtig meget i bøger og Ebbe har heldigvis en stor interesse for det. Han kommer selv med bøgerne mange gange i løbet af en dag. Det er især pegebøger, hvor vi enten får ham til at pege på noget specifikt eller han peger og vi siger hvad det er. I starten var det helt simple ord og nu forsøger vi at sætte lidt flere nuancer på. F.eks. farver på genstande.
Vi hører meget børnemusik og bruger hans musikkuffert med figurer til at synge og lave fagter der passer til.
Når han peger på ting han vil have gentager vi altid flere gange hvad det er i stedet for bare at give ham det. Især ved middagsbordet.
Vi forsøger at undgå at presse ham til at sige ting. Tidligere har vi nok været slemme til at bruge sætningen “Kan du sige”, men nu er vi opmærksomme på at lade ham gøre det i eget tempo og kun gentage os hvis han har lyst.
Gode tips fra jer
- Drenge er ofte lidt bagud med flere ting end piger og det kan også vise sig ved sproget.
- Det er en god ide at tænke over hvilket støj der er omkring barnet. F.eks. undgå at høre musik samtidig med at der læses bøger. Forældrene skal styre hvornår der skal danses/laves fagter eller synge til musik og hvornår det bare bliver støj for dem. Barnet kan ikke selv sortere i det.
- Fortsæt med at læse, tale og lege med bøger. Sæt jer evt. ind i READ for de yngste børn. Der er mange gode og konkrete henvisninger til hvordan man som forældre kan læse med små børn.
- Når man læser bøger så sid overfor barnet, så barnet kan se ens mundmimik imens.
- Giv tid til at svare når man snakker til barnet eller stiller spørgsmål. Ofte glemmer voksne at børn skal bruge meget længere tid på at finde ordene.
- Undgå så vidt muligt sut når barnet ikke sover, da det kan hæmme sproget og udtalelsen.
- Tal en masse med barnet og gentag hvad de siger. Udvid sproget når barnet peger, ved at sige “Ja, det er en traktor. Den er rød”.
- Giv barnet en masse input for at skabe output.
Tjek hos læge, ørelæge eller logopæd
Rigtig mange skriver at børn ikke behøver have ondt i ørerne og dermed ikke er påvirkede af det, selvom der kan være noget at finde. Enten væske eller propper af ørevoks. Det kan også være generelt nedsat hørelse, eller nedsat hørelse på forskellige frekvenser (dybe/høje toner). Så umiddelbart lyder det til, at det kan være en god ide at få ørerne tjekket, hvis man er det mindste i tvivl om der kan være noget.
Man kan bestille tid til tjek hos egen læge, men forhør jer først om de kan måle trykket i ørerne. Ellers kan man lige så godt bestille tid direkte hos en ørelæge. Man behøver nemlig ikke en henvisning. Man kan evt. overveje at køre lidt efter det, da der oftest er kortere ventetid i de mindre byer.
I Skanderborg kommune (hvor vi bor) kan man bestille tid til åben rådgivning hos en logopædi (talekonsulent). De både ved meget om sprog, har gode ideer til at fremme sproget og kan berolige ift. hvad der er “normalen”. Det kunne også være en mulighed, men det er ikke der vi er (endnu).
Beskeder der har givet mig ro
Jeg vil lige dele et par af de beskeder der især har givet mig ro. Måske I også kan finde ro i dem.
“Min søn var over 2 år før han sagde mor, men havde fuld forståelse for alt vi sagde. Jeg var dødbekymret. Fra den ene dag til den anden talte han i fulde sætninger, kunne også skelne mellem nutid og datid og sagde endelig mor. Det var som om han bare skulle være sikker på ordene først”.
“Som pædagog vil jeg sige ingen stress overhovedet. Han er SÅ flot med – det er så forskelligt hvornår de kære børn snakker. Som mor vil jeg sige, er du nervøs – så hellere et tjek for meget end et tjek for lidt”.
“Jeg aner ikke om det her er en bekymring du har, men vil bare sige at det at du hjemmepasser ikke har bremset ham i sin sprogudvikling. Det er ikke jævnaldrende børn der er afgørende for barnets sprogudvikling”.
Men tak for alle jeres beskeder og input. De er meget værdsat. De har både givet mig en større tro på at det nok skal komme af sig selv, men samtidig også bekræftet mig i, at det måske kan være en god ide at få ørerne tjekket. Bare for at udelukke at der ikke er noget.
Ebbes tøj på billederne er modtaget i gave fra Sommer Studios.
Læs også: Status 1,5 år – Døgnrytme, søvn regression og inddragelse i hverdagen