Søvnrutiner & søvnhjul : Baby 5 måneder

Indeholder reklame – produkter modtaget i gave fra Filibabba.

Der er gået to måneder siden jeg sidst skrev om Ebbes søvnrutine. Hvis man har børn så ved man, at det er noget der fylder en hel del som forældre. Jeg kunne også fornemme at det var noget I syntes var spændende at læse om. Så nu vil jeg lige komme lidt ind på det igen.

Efter sidste indlæg begyndte aftenerne nemlig at være virkelig hårde. Vi havde en pylret baby, som var umulig at putte. Det tog os ofte flere timer med skrig og skrål. Så hårdt for både os og Ebbe og slet ikke holdbart. Jeg udtrykte min bekymring på Instagram og I var en del der gjorde mig opmærksom på et såkaldt søvnhjul. Det findes i “Helens bog om søvn”, men hvis I googler “søvnhjul”, så kommer der også et par billeder op.

Min første tanke var, at jeg bestemt ikke skulle følge noget hjul, for alle babyer er jo forskellige. Har generelt aldrig været fan af skemaer og har heller aldrig noteret hvornår jeg har ammet, hvor længe han har sovet osv. Men lige med det her søvnhjul, så må jeg altså sige, at det ændrede en hel del for os.

Læs også: Vuggemotor til slyngevuggen – Vores erfaring

Søvnrutiner & <strong> søvnhjul </strong>: Baby 5 måneder 1

Søvnhjul

Søvnhjulet er et eksempel på en døgnrytme for en baby på en bestemt alder. Vi følger pt den for 3-4 måneder. Hjulet kan være med til at give et rigtigt godt overblik over, hvor meget søvn ens baby har brug for, alt efter hvor gammel han eller hun er. Både så man ikke risikerer en overtræt baby, men også så man ikke prøver at putte for tidligt. Sidstnævnte var det vi gjorde. Vi havde en ide om, at Ebbe skulle i seng omkring kl. 20.

Ifølge søvnhjulet skal han sove tre lure i løbet af dagen. 2 timer om formiddagen, to timer over middag og en time omkring spisetid. Den sidste time gør at han kan være vågen helt til kl. 21.30 ca. Når vi lægger ham der, lægger han sig til at sove med det samme. Det gør selvfølgelig at vi ikke har aftenerne for os selv. Men den tid skal nok komme. Til gengæld undgår vi time lange putninger og en ulykkelig baby.

Der er selvfølgelig dage hvor han slet ikke følger det hjul og sover powernaps. Men de dage hvor han følger det, kan jeg bare lægge ham i vuggen eller barnevognen og så lukker han øjnene og sover efter 2-3 minutter. Det er simpelthen så skønt, så jeg kan næsten ikke anbefale det søvnhjul nok.

Søvnrutiner & <strong> søvnhjul </strong>: Baby 5 måneder 2

Ebbes søvnrutine 5 måneder

Kl. 6: Han vågner på sit eget værelse og kommer ind i vores seng, hvor jeg ammer ham og han falder i søvn igen ved brystet.

Kl. 7.30: Vi vågner, han bliver ammet, puslet, kommer i tøjet, jeg spiser morgenmad og vi leger.

Kl. 9.00: Han bliver puttet i barnevognen eller slyngevuggen og sover dagens første lur. Efter søvnhjulet skal han sove 2 timer, men ofte bliver det kun 1,5 time.

Kl. 10.30/11: Han vågner, bliver ammet og får grød. Vi leger, går i bad, går tur osv. Vågentiden skal efter søvnhjulet vare 2,5 time. Hvis han forinden kun har sovet 1,5 time, kan jeg ikke strække den helt så længe, men minimum 2 timer.

Kl. 13/13.30: Han bliver puttet i slyngevuggen. Efter søvnhjulet skal han igen sove to timer. Hvis han vågner op før, tager jeg ham ofte med ind i vores seng og ammer ham i søvn igen.

K. 15.30: Han vågner, bliver ammet og så er der igen tid til at lege. Det er også i denne vågentid på 2,5 time, at han får grøntsagsmos, inden han igen skal have en times lur.

Kl. 18: Han bliver puttet i hans tremmeseng og sover en time.

Kl. 19: Han vågner og bliver ammet. Herefter ligger han på sofaen med os og på legetæppet. De fleste aftener skal der en del aktivering til, så det er ikke fordi vi bare kan slappe af om aftenen, når han er vågen. Men det er stadig bedre for alle, end at forsøge at putte for tidligt.

Kl. 21.30: Han bliver puttet i sin tremmeseng på værelset og sover for det meste til kl. 6 næste morgen.

Søvnrutiner & <strong> søvnhjul </strong>: Baby 5 måneder 3

Tremmeseng

I lang tid har vi udelukkende puttet ham i slyngevuggen om natten, men jeg ville egentlig gerne have ham over i tremmesengen. Lige pludselig kan han måske begynde at vende sig og så må han ikke sove i vuggen om natten. Så jeg syntes lige så godt vi kunne begynde nu.

Først stod tremmesengen i vores soveværelse, men vi vågnede hver gang han sagde den mindste lyd og det samme gjorde han faktisk. Bare vi vendte os i sengen så dynerne knitrede, så begyndte han også at bevæge sig. Så sengen kom hurtigt ind på hans eget værelse.

Men også inde på værelset var der mange opvågninger, da han lå meget uroligt i sengen.

Søvnrutiner & <strong> søvnhjul </strong>: Baby 5 måneder 4

Babynest

Jeg kom til at tænke på, at han jo er vant til at ligge omsluttet af noget. Både i barnevognen og i slyngevuggen, hvor han ligger helt tæt puttet. Han er for længst vokset ud af Najell liften, som vi brugte som nest da han var lille. Den har jeg anbefalet mange gange og gør det stadig. Helt uundværlig hvis I spørger mig.

Jeg syntes også det var lidt frås at anskaffe en babynest nu, så gammel som han er. Indtil jeg i forbindelse med et samarbejde med Filibabba, finder ud af, at de har en babynest der vokser med barnet. Jeg tror egentlig de fleste babynests kan åbnes i bunden, så benene ikke går imod når barnet vokser. Men udover at deres kan det, så kan den også lynes helt af bunden, så man bare har en “pølse” tilbage. Så kan han jo bruge den lige så længe han har brug for den.

Nu er vi derfor begyndt at putte ham fast i tremmesengen til natten. Han ligger i babynesten, med bunden åben, men stadig lynet på bunden, som er en super lækker madras. Det fungerer så godt og giver ham den tryghed han manglede før. Så nu sover han også igennem i sin egen seng.

Søvnrutiner & <strong> søvnhjul </strong>: Baby 5 måneder 5

Sengetøjet er en nyhed fra Filibabba, der kommer online i starten af det nye år. Det er så blødt og lækkert og så elsker jeg det fine (drengede) print.

Læs også: Opstart af grød & mos – Baby 4 måneder

 

Del med nogen du holder af
Kommentarer

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

16 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments
Andre interessante indlæg
REJSE GUIDE – AMSTERDAM
Interiør: Detaljer og plakater på...
Beauty: 2 produkter jeg ikke...
Budget Tip: Lübker Spa (40...
Opskrift: Sundere bananbrød med skyr
Beauty favoritter i februar
Boligreportage – Artikel fra iBoligen...
Mine mål og drømme for...