Annonce

Søvnrutiner baby 6-7 måneder: Fra slyngevugge til tremmeseng

Nu er der igen gået næsten to måneder, siden jeg sidst skrev om Ebbes søvnrutiner og jeg tænkte derfor, at det var tid til en lille opdatering. Han fylder nemlig 7 måneder om en lille uge og det med søvnen går over alt forventning.

Obs: Husk på at alle børn er forskellige. Så hvis jeres børn sover mindre, er der ikke noget forkert i det. Jeg fortæller bare om hvordan vi gør.

Søvnhjul

Efter sidste indlæg er vi gået over til det næste søvnhjul. Hjulet for 6-7 måneder (Fra Helens bog om mad og søvn). Den store forskel er, at der nu kun er to lure om dagen og at han derfor kommer tidligere i seng. Så dejligt endelig at have noget alenetid om aftenen. Det har vi virkelig savnet.

Det har ikke været uden udfordringer at sløjfe den sene eftermiddagslur. Der er også stadig enkelte dage, hvor han bliver nødt til at få en kort lur inden aftensmaden. F.eks. hvis han er vågnet før kl. 15 fra hans anden lur. Så er der for lang tid til kl. 20. Men vi prøver så vidt muligt, at undgå en tredje lur.

Søvnrutiner baby <strong>6-7 måneder</strong>: Fra slyngevugge til tremmeseng 1

Ebbes søvnrutine 6-7 måneder

Kl. 6-8: Nogle dage vågner Ebbe allerede kl. 6. De dage ammer jeg ham og putter ham igen, hvorefter han vågner omkring kl. 8. Andre dage er vi så heldige, at han sover helt til kl. 8.

Kl. 8: Jeg ammer, vi kommer i tøjet og han får en portion grød. Hvis han skal i bad er det typisk det sidste vi gør inden næste lur, da det tager meget af hans energi.

Kl. 10: Han bliver puttet udenfor i klapvognen og sover typisk 1,5 time.

Kl. 11.30: Vi spiser frokost (han får grøntsagsmos og fisk) og jeg ammer. Efterfølgende laver vi forskellige aktiviteter. Det kan være at øve at krybe på gulvet, lege på legetæppet, danser og synger til musik, går en tur i enten klapvogn eller vikle osv.

Kl. 14: Han bliver puttet til lur i tremmesengen. Denne lur varierer meget i længde. Efter søvnhjulet er dette typisk den lange lur, men sådan er det ikke altid hos os.

Kl. 15.30: Han får en portion grød eller noget andet mad (F.eks. banan pandekager) og bliver ammet. Herefter står den igen på aktiviteter (typisk også en gåtur).

Kl. 18: Vi spiser aftensmad (han får grøntsagsmos og kød) og bagefter gælder det om, at holde ham vågen så længe vi kan. Hvis han bliver puttet allerede kl. 19, risikerer vi at han bare tror det er en kort lur. Så 19.30 er det tidligste vi putter, men helst først kl. 20.

Kl. 20: Han bliver puttet til natten i sin tremmeseng på eget værelse og sover hele natten uden opvågning.

Jep, vi er heldige ♥

Søvnrutiner baby <strong>6-7 måneder</strong>: Fra slyngevugge til tremmeseng 2

Eget værelse

Jeg kan faktisk ikke huske præcis hvornår Ebbe begyndte at sove på sit eget værelse, men jeg tror allerede det har været omkring 2 måneder. Det var ikke et bevidst valg, da jeg faktisk altid har tænkt at vi skulle samsove eller hvert fald vente, til han var 1 år med at flytte ham. Vil (som alle andre) gerne give ham alt den tryghed han har brug for. Også selvom det ville betyde, at han skulle sove hos os.

Men det kom ret meget af sig selv, da vi nogle aftener havde puttet til en sen lur i slyngevuggen på værelset og han så begyndte at sove nogle lange stræk derinde. Vi fandt ud af, at han sov meget tungere (og bedre) når vi ikke var i rummet og kunne forstyre.

Det var med ret blandede følelser at vi besluttede, at han skulle sove fast på eget værelse. Men vi kunne se, at det var det der fungerede for ham. Først i slyngevuggen og nu i sin tremmeseng.

Søvnrutiner baby <strong>6-7 måneder</strong>: Fra slyngevugge til tremmeseng 3

Vuggemotor

Vi har jo brugt slyngevuggen til Ebbe lige fra dag 1 og har aldrig været bange for, at den ville give ham dårlige vaner. Den slags tror jeg slet ikke på. Vi har endda haft en vuggemotor på, da han havde tendens til at vågne op efter 30 minutter, og var umulig at få til at sove igen. Det hjalp motoren på.

På et tidspunkt omkring 6 måneder fik jeg en fornemmelse af, at motoren egentlig forstyrrede mere end den gavnede. Så jeg tog den ned og puttede ham i vuggen med minimal bevægelse. Det fungerede og på den måde kom vi altså af med motoren fra den ene dag til den anden.

Det har bekræftet mig i, at man virkelig bare skal gøre hvad end der fungerer, så længe de er små og man kæmper med søvnen.

Fra slyngevugge til tremmeseng

I forhold til at gå fra slyngevugge til tremmeseng, så var der lidt mere arbejde i det. Grunden til at vi begyndte at prøve, var igen at jeg ikke følte han sov godt nok i slyngevuggen længere. Han fik det nemt alt for varmt. Derudover krævede det minimal bevægelse at få ham til at sove, så han havde ikke rigtig brug for vuggen længere.

Vi begyndte derfor at putte ham i tremmesengen i dagtimerne. De første gange lykkedes det ikke, men da det først gjorde, sov han meget længere lure, end han havde gjort det sidste stykke tid i vuggen. Da først det fungerede i dagtimerne, begyndte vi også på det til natten. Hvis han nogle aftener var meget urolig og ked af det, gik vi bare over til slyngevuggen igen. Dog med meget mindre bevægelse end tidligere, for at vænne ham til at falde i søvn uden.

Et tip kan være at lægge en babynest i sengen. Det kan virke ret voldsomt, pludselig at ligge i så stor en seng, når man er vant til at ligge omsluttet i vuggen.

Ellers er det bare med at fortsætte med de putterutiner som man har brugt i vuggen, så der ikke kommer for mange ændringer på en gang. Ebbe bliver altid puttet ved at vi siger “ssshh”, da lyden beroliger ham og ved at vi nusser ham mellem øjnene med hans kanin bamse.

Slut med nat amninger

Vi startede allerede med grød og mos da Ebbe var 4 måneder, så han har i lang tid spist reelle måltider af den faste føde. Ikke kun smagsprøver. Derfor har jeg vurderet, at han ikke har haft behov for at blive ammet om natten, da først han fyldte 6 måneder.

I starten da han stadig havde nogle enkelte opvågninger om natten, havde Casper og jeg lavet en aftale om, at det var Casper der gik ind og gav en sut. Hvis jeg gik derind opstod der nemlig et akut behov for at spise. Den aftale har gjort en kæmpe forskel for os. Det tager Casper 2 minutter at få ham til at tage sutten og falde i søvn igen, hvorimod jeg skal have ham ind i vores seng, amme, tilbage til egen seng og efterfølgende putte en relativt vågen baby. Så hvis man gerne vil stoppe med at amme om natten, kan jeg kun anbefale at alliere sig med sin partner.

Der var en enkelt nat for nyligt, hvor jeg sagde til Casper at jeg nok skulle give sutten hvis Ebbe vågnede, da Casper skulle tidligt op og til København. Det endte rigtigt nok i både amning, bleskift, meget vågen baby og en laaang putning midt på natten. Så vi holder fast i vores aftale.

Læs også: Tjekliste: Mine musthaves til baby 6 måneder

 

Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

11 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments
Andre interessante indlæg
Løb: Løbeskade og osteopat forløb
En søndag i Esbjerg, Hjerting...
Interview: Frivillig i Afrika
Q&A: Mine svar
Mini guide til Sønderjylland: ...
8 retters Tasting Menu hos...
Før og efter indretning med...
Vuggestue eller dagpleje – tanker...