Annonce

Søvnhjul – Sådan har vi fået en fast (og god) søvnrytme

Jeg har skrevet om at vi bruger søvnhjul en del gange før (se links nedenfor), men jeg mangler et indlæg, hvor jeg helt lavpraktisk gennemgår hvordan vi startede med at bruge dem. Det er nemlig noget jeg ofte får spørgsmål til og jeg kan også huske, at jeg selv var forvirret over det i starten. Så nu kommer lige en lille gennemgang, så jeg altid har indlægget her at henvise til når I spørger. Husk at jeg udelukkende skriver indlægget ud fra mine egne erfaringer. Altså om hvordan vi bruger hjulene. Hvis I vil læse om selve teorien bag, så skal I have fat i bogen som jeg henviser til længere nede.

Læs også:

Søvnrutiner & søvnhjul : Baby 5 måneder

Søvnrutiner baby 6-7 måneder: Fra slyngevugge til tremmeseng

Baby 10 måneder: Amning, måltider og døgnrytme

Ændring af babys søvnrutine: Slut med at vågne kl. 5

Søvnhjul og søvnrytme

Søvnhjul – et eksempel på en døgnrytme

Først og fremmest vil jeg lige slå fast, at et søvnhjul “bare” er et eksempel på en døgnrytme hos en baby i en given alder. Der er intet hokus pokus over det. Jeg har fundet søvnhjulene i bogen “Helens bog om mad og søvn” (reklamelink).

Eksemplerne på døgnrytmen kan give en god indikation på, hvor meget de fleste babyer har behov for at sove, alt efter deres alder. Dermed også, hvor lang tid de kan være vågne. Min erfaring er, at selvom man synes man er god til at læse sit barn, altså hvornår barnet er træt osv. Så kan det være svært at vurdere, om det virkelig er træthed når baby fx. begynder at pylre. Jeg fandt hvert fald ud af med Ebbe, at han kunne være vågen i væsentlig længere tid end jeg troede. Det krævede bare en del arbejde fra min side af. Det kommer jeg ind på længere nede.

Fordele ved at bruge søvnhjul

Hele grunden til at jeg begyndte at arbejde med Ebbes døgnrytme og bruge søvnhjulene aktivt, var for at skabe en god rytme med nogle gode lange lure. Det kan også være at man har en baby der vågner meget tidligt, så kan man også have rigtig god gavn af, at arbejde aktivt med døgnrytmen.

Søvnhjul

Sådan kommer du i gang

Som sagt får jeg en del spørgsmål der går på, hvordan man kommer i gang med hjulene. Måske virker det helt uoverskueligt med den længde vågentid der er afsat eller også synes du bare slet ikke at din baby kan passe ind i et skema.

Husk på det bare er et eksempel på en døgnrytme. Man skal aldrig vække sit barn for at få det til at passe ind.

Hvis vi tager udgangspunkt i hjulet for 3-4 måneder, så står der at baby vågner kl. 7.30. Uanset hvornår din baby vågner så kan du bruge hjulet. Se på hvor lang tid hjulet siger at baby nu kan være vågen indtil næste lur. 1,5 time. Hvis du normalt putter til lur allerede efter en time, så øg det interval stille og roligt, og i jeres tempo, over et par dage. Jeg plejer at arbejde med 15 minutter pr. dag, men måske det skal være mindre når baby ikke er ældre end 3-4 måneder. Herefter puttes til lur.

Hjulet siger nu at luren ca vil vare 2 timer. Det er ikke sikkert den gør det. Måske har du en baby der kun sover 30 minutter af gangen. Men det er en rytme der gerne skulle blive justeret løbende. Målet er gode lange lure, men det tager selvfølgelig tid at skabe en ny rytme. Herefter siger hjulet vågen 2,5 time. Igen, hvis det virker helt uoverskueligt (især ovenpå en kort lur), så tag udgangspunkt i hvor lang tid du plejer at holde dit barn vågen og så øg lige så stille det interval over et par dage, indtil I når målet på 2,5 time. Og sådan fortsættes dagen igennem.

På sigt skulle det gerne blive nemmere og nemmere at holde baby vågen og lurene skulle gerne blive længere. Men husk at det kræver tid. Dage og måske uger, før du begynder at se resultater af det hårde arbejde.

Søvnrytme

Stræk vågentiden med forskellige aktiviteter

Som jeg skrev længere oppe, så kan det altså være svært at læse hvornår ens baby har behov for at sove og hvornår baby “bare” pylrer fordi han/hun er utilfreds af anden grund. F.eks. kedsomhed. Jeg fandt ud af at Ebbe kunne være vågen i meget længere tid, end jeg først havde “læst” ham til. Det krævede bare en masse opmærksomhed og energi fra min side af.

Der skal nemlig skrues op for underholdningen for at strække vågentiden. Her kommer det selvfølgelig helt an på barnets alder, men prøv at varier aktiviteterne når baby er vågen. Så snart baby begynder at pylre, og du normalt tænker at det er fordi det er tid til en lur, så skift aktivitet. Det kan også være gavnligt at I flytte jer fysisk til et andet rum, så der er andre omgivelser at se på. Tag alle rum i brug. Hav et lille ekstra legeområde på børneværelset, lav noget babymotorik/tumleri på sengen i soveværelset, giv baby et bad på badeværelset eller brug ekstra tid på puslebordet. Syng sange, gå en tur udenfor i bæresele (medmindre baby falder i søvn af det) eller sæt lidt børne-tv på, som I kan se sammen. Jeg tror de fleste vil opleve at deres barn kan være vågen i længere tid end først antaget. Men det kræver noget overskud fra mor. Jeg ved fra mig selv at det er hårdt når det står på, men at det er det hele værd når man rammer en god døgnrytme.

Ændring af døgnrytme efter den er etableret

Måske har dit barn allerede en fast rytme, som desværre bare ikke er optimal. F.eks. med meget tidlig opvågning. Hvis dit barn f.eks. vågner kl. 5 hver eneste morgen, er det oftest fordi barnet har fået det som rytme. Altså deres indre ur. Det behøver altså ikke at være en fase, som man bare SKAL igennem. Hvis altså du har overskud til at arbejde med rytmen.

Brug igen princippet om at strække vågentiden lidt hver eneste dag. F.eks. 15 minutter hvilket er overskueligt for både mor og baby. Det skal ikke blive ubehageligt på noget tidspunkt. Ebbe har aldrig været ked af det når jeg har strukket hans vågentid. Det har nok tværtimod været i de perioder at han har været bedst underholdt, fordi jeg har været så meget på.

Når en døgnrytme skal ændres, er det dog ikke kun vågentiden og dermed lurene der skal rykkes på. Det er hele døgnrytmen. Altså også alle måltider og aktiviteter. Så når du rykker morgenluren med 15 minutter, så rykker du også formiddagsmåltidet, frokosten, eftermiddagsluren, eftermiddagsmåltidet, aftensmaden OG putningen om aftenen med 15 minutter. Jeg tror desværre at mange kun prøver at rykke på putningen om aftenen, hvis deres barn vågner for tidligt. Men det vil sjældent have en effekt og så giver de op. Der skal altså rykkes på HELE døgnrytmen.

Når man så har rykket lure, måltider osv, så skal man væbne sig med tålmodighed. For det vil tage nogle dage, måske uger, før baby får en ny rytme. Så det vil helt klart føles uoverskueligt, at man gør alt for at skubbe på måltider og lure uden at se resultater. Men jeg vil altså næsten vove at påstå, at det nok skal komme. Så selvom baby bliver ved med at vågne kl. 5 de første dage, så bliv ved med at skubbe hele rytmen 15 minutter yderligere for hver dag. Altså indtil I har nået målet på f.eks. 1 time. Hvis I gerne vil at jeres barn sover til kl. 7, fortsætter I til I har rykket alt 2 timer.

Søvnhjul og søvnrytme

Mit barn vågner konsekvent efter 30 minutter – hvad gør jeg?

Vi har selv været i en fase hvor Ebbe vågnede i barnevognen efter 30-40 minutter. Efter råd fra sundhedsplejersken så begyndte vi at øve putninger uden bevægelse. Grunden er at de fleste babyer faktisk er indrettet sådan, at de efter ca. 30 minutter, vågner let op inden de går over til den dybe søvn. Men nogle babyer skal hjælpes derover. Det er oftest hvis de er blevet vugget i søvn, fordi de så igen skal hjælpes ved at blive vugget. Det problem er man ude over hvis man har puttet uden bevægelse. Så har de nemlig oftest ikke brug for bevægelse til at falde i den dybe søvn.

Samme problem kan faktisk være hvis de falder i søvn et sted, men opdager at de er et andet sted når der er gået 30 minutter. F.eks. hvis de falder i søvn i ens favn eller ved brystet og efterfølgende bliver lagt i deres seng eller barnevogn.

Så prøv evt. om det har effekt at putte direkte i seng eller barnevogn og uden bevægelse. Det kan være med en tung hånd på brystet, så de stadig kan mærke at I er der. Hvis der er behov for at vugge, så vug kun indtil baby er ved at falde til ro. Prøv så at stoppe og erstat med noget andet. Det kan også være en musikuro eller en beroligende lyd.

Jeg troede det ville være umuligt at putte Ebbe uden bevægelse fordi han var vant til det fra slyngevuggen, men det tog en weekend at vænne ham fra det. Gør det gerne i en weekend eller en ferie hvor I er to og har overskud til at deles om putningerne.

Søvnhjul og søvnrytme

Spørgsmål

Skriv endelig hvis der er noget jeg skal uddybe eller hvis I har brug for at dele jeres problematikker. Jeg vil rigtig gerne hjælpe så godt jeg kan. Jeg har lavet indlægget her, for at kunne henvise til noget mere uddybende om emnet, når I skriver og spørger, men måske er der noget jeg ikke har uddybet nok eller noget I stadig er i tvivl om. Så skriver I endelig bare.

I må også meget gerne dele hvis I har gjort brug af indlægget. Jeg elsker at høre når mine indlæg har hjulpet jer ♥

Læs også: Aarhus guide: Børnevenlige steder at spise og opleve

 

Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

29 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments
Andre interessante indlæg
Bryllupsplanlægning: To-do listen
Opskrift: Hurtig salat med figner,...
8 retters Tasting Menu hos...
TIP: Sådan får du et...
Mini guide til Sønderjylland: ...
Hørning: Om at flytte til...
Interiør: Årets farve 2016 fra...
Beauty favoritter i marts