Annonce

Refluks for begyndere – Vores erfaringer

I der har fulgt med i noget tid ved at Uffe har refluks. Nærmere bestemt det der hedder Silent refluks. En tilstand hvor mavesyren løber op i spiserøret og tilbage igen (uden at baby gylper). Det giver smerter og i værste fald syreskader i spiserøret, hvilket resulterer i en baby der græder rigtig meget. Ofte efter måltider.

Det er en noget kompleks diagnose at få smidt i hovedet og vores opfattelse er, at man som forældre skal være rigtig meget på for at få den rette hjælp. Der er nemlig ikke som sådan en facit liste. Refluks kan nemlig i virkeligheden være et symptom på rigtig mange problematikker. Så for at få den rette hjælp handler det også om at finde årsagen. Netop derfor kan man ikke regne med at det der virker for nogen også virker for en selv. Det handler rigtig meget om at prøve sig frem, udelukke forskellige ting og se om det har en virkning. Det har jeg haft rigtig svært ved at acceptere. At min lille baby skulle være prøveklud.

Jeg vil derfor forsøge at komme med en lille “go-to” liste med vores erfaringer. Forhåbentlig kan det hjælpe nogen til hurtigere at finde noget der kan hjælpe hvis man står i samme situation. Ting man kan afprøve, undersøgelser der kan være oplagte at starte ud med osv. Jeg er langt fra ekspert, men jeg har kæmpet med Uffes refluks i nu 6 måneder, så noget ved jeg.

Refluks vores erfaringer

baby har refluks – hvad kan DU selv gøre

Mælkefri kost

Hvis man mistænker refluks og venter på udredning, vil jeg anbefale at mor (hvis du ammer) går på mælkefri kost. Det er nemlig noget af det første en børnelæge vil råde dig til, så du kan lige så godt komme i gang. 40% af alle babyer med refluks har nemlig også en fødevare allergi. Oftest allergi eller intolerence overfor mælkeprotein. Jeg har skrevet et uddybende indlæg om det her.

Lejring af baby

Det er med at få indarbejdet nogle gode rutiner, så baby ikke kommer ned at ligge lige efter måltider. Vi forsøger så vidt muligt at holde Uffe oprejst i 15-20 minutter efter han har spist. Det kan enten være hos en af os eller i en skråstol. Hvis vi ligger ham er det med et eleveret hoved.

Når han sover ligger han også eleveret. Vi har en lille babypude liggende under madrassen i slyngevuggen og en skråpude i liften i barnevognen.

Refluks vores erfaringer

relevante Undersøgelser

Stramt Tungebånd

Stramt tungebånd er åbenbart meget relateret til refluks. Lige præcis det ved jeg ikke særlig meget om. Men jeg ved at hvis man vil have tjekket om ens barn har stramt tungebånd, skal det ikke bare gøres af hvem som helst. Det skal nemlig være en der er uddannet i at vurdere tungens funktion og som holder sig opdateret på nyeste viden herom. Listen over de behandlere kan findes på Stramttungebånd.dk.

Ligeledes er der mange ØNH læger der klipper tungebånd, men mange oplever ikke den ønskede effekt, da man i Danmark ikke klipper dybt nok. Igen anbefales det at det kun gøres af eksperter på området og her kan behandlerne fra førnævnte liste henvise til det rette sted.

Kikkertundersøgelse hos ØNH-læge

Det her fik vi gjort alt for sent. Jeg vidste simpelthen ikke at det var en mulighed. Men en øre-næse-hals læge lavede en hurtig kikkertundersøgelse af Uffes svælg for at tjekke om der var hævelse. På den måde kunne han bekræfte at der var tale om refluks. Det sker i vågen tilstand og det tog vitterligt ikke mange sekunder. Uffe græd og var selvfølgelig generet af det, men det gjorde ikke ondt og så snart kikkerten var ude var han glad igen. Det gav så meget ro i maven at få det bekræftet og det gav os skubbet til at takke ja til medicin.

henvisning til børnelæge

Vi gik til egen læge da vi mistænkte refluks og blev først og fremmest tilbudt en indlæggelse på børneafdelingen til observation. Jeg har hørt meget delte meninger om netop det, da personalet på hospitalerne har så travlt. Så det kan være svært for dem at observere barnet tæt og dermed virkelig se hvordan det har det. I stedet blev jeg anbefalet at få en henvisning til en børnelæge. Der kan være lang ventetid hos børnelægerne, så få evt en generel henvisning så alle børnelæger kan se den. På den måde kan man ringe rundt og høre hvor man først kan komme til. Vi fik dog hurtigt en subakut tid hos en børnelæge i Silkeborg.

Børnelægen kan selvfølgelig også kun se et øjebliks billede, så man skal selv være meget på og fortælle hvilke symptomer man oplever. Børnelægen kan lave recept på opstart af medicin hvis relevant. Børnelægen kan også teste for allergener. Vi fik lavet en priktest som ikke viste noget, men alligevel reagerer Uffe på mælkeprotein. Så den er altså ikke 100% sikker.

Refluks

Behandlinger

Kropsbehandlinger

Der kan som sagt være mange årsager til refluks, men nogle af dem kan behandles med kropsbehandlinger. Uffe fik f.eks. behandling for luftbetinget refluks (hans mave var meget udspilet, hvilket kan være med til at presse maveindholdet op i spiserøret) og for spændinger omkring spiserøret.

Jeg har fået anbefalet virkelig mange forskellige slags kropsbehandlinger. De mest nævnte er osteopater, kiropraktorer og kraniosakral terapeuter. Vi har selv været rigtig glade for at få Uffe behandlet hos @behandlermette.

Der er også osteopater på listen over behandlere der kan tjekke for Stramt Tungebånd, så det kan også være værd at overveje at få behandling samtidig med tjek.

Medicinsk behandling

Vi startede med at give Uffe Gaviscon efter hvert måltid. Det er et håndkøbs præparat, som lægger et låg på maveindholdet. Desværre oplevede vi kun effekt heraf i få dage. Man skal være obs på at det kan give forstoppelse.

Efter at vi fik bekræftet at Uffe har refluks, takkede vi ja til Nexium. Et receptpligtigt præparat der virker ved at hæmme udpumpningen af mavesyre fra syreproducerende celler i maveslimhinden. Igen kan bivirkning være forstoppelse.

Sammen med Nexium giver vi Lactulose, da Uffes mave ellers går i stå. Forstoppelse kan også give refluks, så det er meget vigtigt at holde gang i maven. Det er meget forskelligt om børn bedst tåler (og har virkning af) Laculose eller Movicol. Igen må man prøve sig frem.

Mælkesyrebakterier. Mange har gavn af at give mælkesyrebakterier i form af dråber. Vi har prøvet lidt forskelligt uden effekt. Lige nu afprøver vi Kolicin Bifibaby Plus, som jeg har fået anbefalet af mange.

Behandlinger

Relevante steder at søge info

Jeg er selv medlem af Facebook gruppen “Forældre med refluks børn”. Men lov mig at I ikke bruger for meget tid derinde. Man kan simpelthen blive så forvirret. Igen fordi det er så forskelligt hvad der virker fra barn til barn. Men jeg har brugt den hvis jeg har søgt råd til noget specifikt. Ikke til at læse samtlige opslag.

Der er også meget relevant info (og hjælp) at finde hos Refluksfamilie.dk

Refluks vores erfaringer

Til sidst vil jeg bare sige, at jeg er virkelig ked af hvis du læser med fordi dit barn har refluks. Det er det ultimative hårdeste jeg nogensinde har stået i. Kan kun anbefale at få alt den hjælp du kan få fra venner og familie. At forsøge at blive aflastet og give plads til pusterum. Give plads til at være ked af det. Jeg går selv i et forløb med andre der har haft et svært efterfødselsforløb. For at prøve at tackle det vi har stået i og stadig står i. Det er mega svært.

Jeg er sikker på du gør det bedste du kan <3

Hvis I læser med fordi I er ude på den anden side af et refluks forløb, er I også meget velkomne til at skrive i kommentarfeltet. Hvordan fandt I ud af det var refluks? Hvad hjalp? Hvornår blev det nemmere? Sidstnævnte vil jeg meget gerne vide. Del gerne herinde så andre der læser indlægget kan få gavn af jeres svar. Det kan sagtens gøres anonymt.

Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments
Andre interessante indlæg
Sønderjylland: Gode genbrugsbutikker og tips...
KonMari metoden til oprydning og...
Tapet til børneværelset og en...
Mine bolig favoritter til vores...
Mine mål og drømme for...
Guide: 10 tips til at...
København: Restaurant Anbefalinger
Mine 10 mest læste indlæg...