Annonce

Opstart af grød & mos – Baby 4 måneder

Nu skal det handle om opstart at grød og mos. Jeg tror mange føler, at det kan være et uoverskueligt projekt at skulle i gang med. Især hvis man har ammet, hvilket jo er det nemmeste i verden (når altså først det kører, ahem). Forstået på den måde, at der ikke er lang tid fra baby viser sult, til at der er serveret. Pludselig skal man igang med at skrælle, koge, mose, finde service frem osv.

Men efter vi har været i gang et par uger, synes jeg vi har fået en rigtig god rutine. Så jeg vil lige fortælle lidt om vores opstart og hvordan vi har gjort.

Opstart af grød og mos ved 4 måneders alderen

Vi startede med grød kort efter at Ebbe var fyldt 4 måneder. Sundhedsstyrelsen anbefaler som udgangspunkt at fuldamme indtil 6 måneder, men der kan være nogle undtagelser der gør, at det kan være en god ide at starte før. Snak gerne med din sundhedsplejerske om den del.

Vi startede før 6 måneder, fordi Ebbe virkede virkelig klar. Han begyndte at vise stor interesse for vores mad, fulgte maden med øjnene og savlede når han var med ved bordet. Derfor besluttede vi os for, at prøve det af. Det viste sig at være en succes fra start.

Grød

Vi startede ud med en tynd grød 1 x om dagen til frokost. Det var enten majsgrød, boghvedegrød eller rismelsgrød. Nu er vi også i gang med almindelig havregrød. Grøden bliver altid toppet med lidt sveskemos, for at undgå forstoppelse og for at give smag. Vi kørte tre dage med den samme slags grød og skiftede så til den næste, så han lige kunne nå at vænne sig til hver enkelt.

Mos

Da der var gået to uger, øgede vi til to måltider om dagen. Grød til frokost og mos til aften. Jeg tror man anbefaler at vente med at øge til efter 4 uger, eller hvert fald til de spiser et reelt måltid og ikke bare smagsprøver. Vi nøjedes med 2 uger, da han allerede der spiste en god portion hver gang.

Mosen var i starten en kombineret kartoffel/gulerods mos. Nu efter et par uger tilføjer jeg flere forskellige grøntsager, for at han vænner sig til forskellige smage. Det er altid en base af kartoffel/gulerod og så kan det f.eks. være sammen med broccolimos, squashmos, hokkaidomos osv.

De eneste grøntsager man skal undgå er spinat, rødbede, fennikel og selleri.

Opstart af <strong>grød & mos</strong> - Baby 4 måneder 1

Opbevaring af mos i fryseren

De første dage efter opstart af mos, stod vi og skrællede og kogte, samtidig med at vi lavede mad til os selv. Det blev vi ret hurtigt trætte af. Jeg besluttede mig derfor for, at afsætte et par timer, til at få lavet en masse forskelligt til fryseren.

Det her med at lave mosen selv er altså slet ikke for at være hellig. Jeg er ret sikker på at det man køber i dag, er mindst lige så godt som det hjemmelavede. Jeg gør det faktisk kun fordi det er billigere.

Jeg kiggede efter gode opbevaringsmuligheder, men syntes det var utroligt mange bøtter der skulle købes, hvis vi skulle fryse mosen ned i små portioner. Man fraråder nemlig at bruge isterningebakker til fødevarer.

Opstart af <strong>grød & mos</strong> - Baby 4 måneder 2

Opstart af <strong>grød & mos</strong> - Baby 4 måneder 3

Cuubis

En følger tippede mig om et lokalt Aarhus firma, der har lavet en virkelig smart løsning til at fryse mad ned i portioner. De hedder Cuubis.

Cuubis er den her smarte ting. Man laver sin mos (eller andet mad; f.eks. pesto, pizzasovs, hyldeblomst ekstrakt osv. som kan være smart at have på frost). Herefter fylder man maden i en frysepose, som placeres i holderen og fryses ned.

Opstart af <strong>grød & mos</strong> - Baby 4 måneder 4

Opstart af <strong>grød & mos</strong> - Baby 4 måneder 5

Jeg har to Cuubis holdere og jeg fik frosset alle de her poser ned samme dag. Når de er frosne kan de små terninger brækkes fra hinanden, og så kan man tage så mange op, som man har brug for til hvert måltid. Smaaaart.

Opstart af <strong>grød & mos</strong> - Baby 4 måneder 6

Jeg har lavet en stor portion kartoffel/gulerod, da den er min base til hvert måltid. Den har jeg på forhånd tilføjet fedtstof til (smør, olie eller plantemagarine), så jeg ved at det altid er i maden. De andre smage har jeg ikke tilføjet fedtstof til, da de aldrig bliver serveret alene.

Den mørke mos er en sveske/æblemos, som jeg bruger ovenpå grøden.

Opstart af <strong>grød & mos</strong> - Baby 4 måneder 7

Jeg varmer terningerne i microovnen og tilsætter efterfølgende modermælkserstatning. Så er det lige til at servere og det er nemt at variere hver dag.

Opstart af <strong>grød & mos</strong> - Baby 4 måneder 8

Grøden laver jeg også i microovnen. Jeg vælger en meltype, tilsætter vand og rører løbende. Når det har den rigtige konsistens, tilsætter jeg smør og modermælkserstatning. Til sidst topper jeg med sveske/æblemos.

Opstart af <strong>grød & mos</strong> - Baby 4 måneder 9

Baby spisestel og tilbehør

Vi har købt lidt forskelligt spisestel, da det er så irriterende at skulle vaske det op hele tiden. Kan især anbefale skeer som ikke er lavet af metal, for at skåne de bløde gummer og  for at metallet ikke giver en bismag.

Vi prøver at vænne Ebbe til en almindelig kop fra start, så vi bruger ikke dem med tud på. Det kræver til gengæld en god smæk med opsamling på, da der ryger en del vand ved siden af. Men husk masser af væske for at undgå forstoppelse. Gerne før, under og efter hvert måltid og gerne efterfulgt af en amning.

Stellet og smækken på billederne er fra Filibabba og er lavet ud af bambus, som er et lækkert bæredygtigt materiale.

OBS: Husk at tjekke om tallerkener og skåle kan tåle at komme i microovnen. Jeg plejer at varme i små skåle, som ikke er dem jeg serverer i, da maden er nemmere at afkøle igen, når det kommer over i en kold skål før servering.

Læs også: Legetøj og aktiviteter til baby 3-6 måneder

 

Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

32 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments
Andre interessante indlæg
Mine mål og drømme for...
REJSE GUIDE – AMSTERDAM
Flyttetanker: Alternative beliggenheder til Aarhus
2 måneder som mor til...
Interiør: Mit seneste loppefund er...
Hørning: Om at flytte til...
Frisør ANBEFALING Aarhus: AS Hair...
Aarhus: Den ultimative brunch (og...