KonMari metoden til oprydning og organisering af hjemmet
Da jeg skrev indlægget “10 ting du kan gøre for at kickstarte 2019” kom der en del punkter på listen der omhandlede oprydning. Det er selvfølgelig meget individuelt hvad oprydning betyder for en, i forhold til at komme godt i gang med det nye år, men for mig betyder det virkelig meget. Jeg fungerer ikke i rod og der er ikke noget der kan stresse mig mere end når vores lejlighed flyder med ting. Både Casper og jeg er heldigvis gode til at få “nulstillet” lejligheden næsten hver aften, så vi er klar til en ny dag uden at skulle starte dagen med at rydde op. Men det er jo bare det daglige rod. Noget andet er den der sortering i skabe, skuffer, garderobe, kælderrum mm. som ikke bliver gjort helt så ofte.
Kon Mari
Har I mon hørt om KonMari metoden? Det er en oprydningsmetode der er blevet ret så kendt, efter at Marie Kondo udgav bogen “The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing“. Jeg har faktisk ikke selv fået læst bogen (endnu), men der er netop udkommet en serie på Netflix “Tidying Up With Marie Kondo”, hvor Marie Kondo hjælper familier med at rydde op og sortere deres hjem efter hendes metode KonMari.
Jeg synes simpelthen det er så interessant. Lige noget for et ordensmenneske som mig. Indrømmet, så er programmet ret amerikaniseret og over the top, men det har inspireret mig til at bruge hendes metode og til at komme i gang med en seriøs omgang oprydning.
Jeg synes I skal prøve at se programmet hvis I også trænger til at få ryddet op eller bare synes den slags er interessant, men jeg vil også lige komme lidt ind på hvad hendes metode går ud på.
Man rydder op efter 5 kategorier:
- Clothing
- Books
- Paper
- Komono (Alt diverse, altså småting, i f.eks. køkken, bad, garage)
- Sentimental items (Ting med affektionsværdi)
Clothing
Alt tøj fra alle ens skabe og skuffer tages ud og lægges i en bunke, f.eks. på sengen. Herefter går man hvert eneste stykke tøj igennem og mærker efter om det er noget der giver en glæde eller om det er noget der skal videre. Det der giver en glæde gemmes i en bunke, det der ikke gør siger man “tak” til og samler et andet sted.
Når alt er gennemgået stykke for stykke er det tid til at organisere. Hun viser her en bestemt måde at folde tøjet på, så det kan ligge lodret i skufferne og dermed give et bedre overblik, samtidig med det fylder mindre.
Bøger
Igen er der vigtigt at samle alle bøger ét sted og herefter mærke efter hvilke man vil gemme. Hele ideen er at rydde op efter kategori i stedet for at tage et enkelt rum af gangen. Det kan føles som om at det giver et større kaos i øjeblikket, da man kommer til at rydde ud rigtig mange steder på én gang. Men metoden vil give et større overblik over hvor meget man har i hver kategori og dermed hvordan men fremover skal organisere sine ting.
Paper
Dette punkt havde jeg også på min egen liste. Igen skal man samle samtlige papirbunker, mapper, kvitteringer osv. og få sorteret det hele, smidt ud og organiseret. Hvis man ikke har et bestemt sted til den slags kommer det nemt til at ligge og flyde rundt omkring. Især i dag hvor næsten alt er digitalt er der ikke nogen undskyldning for at have papirer liggende overalt.
Komono
Dette er det største og mest omfattende punkt på listen da det omfatter alt diverse. I køkkenet starter man med at tage alt ud af skabe og skuffer, hvorefter det organiseres så alt har en plads. I skuffer kan køkkenredskaber og andre småting samles i mindre opdelte rum og gerne efter størrelse, da det giver et roligt overblik. Det samme gøres i badeværelsesskabe og skuffer.
Garage og kælderrum hører også under dette punkt og Marie Kondo kommer ind på at hun selv kun har sit julepynt i garagen, samt et lille hjørne med ting der skal opbevares midlertidigt. Alle andre ting kan man med fordel forsøge at få plads til i huset/lejligheden sådan så de ikke bare ligger og bliver glemt. Her er det især vigtigt med masser af god opbevaring, især små kasser til småting så man nemmere kan få et overblik over hvad man har når kasserne tages frem.
Sentimental items
Det er igen meget forskelligt hvor mange ting med affektionsværdi vi hver især har. Jeg er ikke selv en der knytter minder til materielle ting, så jeg er nok ret heldig på det her punkt, da jeg ikke har en masse ting stående som jeg ikke kan nænne at skille mig af med. Men hvis man falder over ting med affektionsværdi i sin oprydning, gemmes det til aller sidst i oprydningen, hvorefter man tager dem frem igen, mærker efter og finder et sted til dem.
Husk at jeg bestemt ikke er ekspert, jeg synes bare det er så interessant og vil helt klart prøve at bruge hendes kategoriske oprydning fremover. Jeg har allerede i flere år haft fokus på at alt skal have en plads, da jeg kan mærke at det gør, at vores lejlighed roder mindre på den måde. Så er man nemlig ikke i tvivl om hvor man skal lægge sine ting efter brug og det er oftest nemmere at lægge tingene på sin plads med det samme, i stedet for bare at smide det et vilkårligt sted.
Jeg er lidt spændt på at høre hvad I tænker. Synes I også det er genialt eller er det lige ekstremt nok for jer?