Indret med farver – Sådan vælger du de helt rigtige farver til dit hjem

Reklame for Dyrup.

Som jeg kort har nævnt på Instagram, så er vi ved at være der, hvor vi skal til at male de forskellige rum i huset. Det er noget af det, jeg har glædet mig aller mest til ved hele indretningsprocessen. Flere har spurgt om ikke det havde været nemmere at starte med at male, før vi begyndte at indrette, og jo det havde det, sådan rent praktisk. Men der kan være mange fordele ved ikke at forhaste sig, når man er flyttet ind i et helt nyt hus.

Vi har nu boet i huset i lidt over en måned og har haft god tid til at lære rummene at kende; lyset, stemningen, vores behov og ikke mindst har vi haft tid til at skaffe de møbler vi manglede. Alt det er noget af det, jeg vil komme ind på i indlægget her, da det er faktorer der er gode at tænke ind i valget af farver. Det at indrette sig med farver kan nemlig være udfordrende, men til gengæld gør det en kæmpe forskel for det endelige udtryk.

Indret med farver - Sådan vælger du de <strong>helt rigtige</strong> farver til dit hjem 1

Indret med farver

Nu hvor vi er flyttet i nybyg, har jeg et ekstra stort behov for at få nogle farver på væggene, da der ligesom mangler noget stemning og nogle detaljer, som man ikke får foræret ligesom i et gammelt hus med stuk, paneler, skæve detaljer osv. Derfor har jeg et ønske om at få farve ind i så mange af vores rum som muligt. For at det ikke skal blive et alt for stort projekt, har vi til at starte med valgt at fokusere på de rum vi kommer til at bruge mest; Stue, soveværelse og børneværelse.

Indret med farver - Sådan vælger du de <strong>helt rigtige</strong> farver til dit hjem 2

Rummets funktion

Alene rummets funktion kan hjælpe en i retning af, hvilken farve man skal vælge.

Soveværelse

Soveværelset skal som udgangspunkt helst have en rolig farve, da det er her der skal slappes af og kobles fra. Man skal ikke være bange for at vælge en mørk farve, da der ikke er behov for så meget lys, som hvis det var et rum, man skulle opholde sig meget i i dagtimerne.

Stue

Stuen vil jeg også anbefale at holde i en afdæmpet farve, da det er et sted man opholder sig meget og på samme måde som soveværelset, er et sted hvor man skal kunne slappe af. Her vil jeg gå efter en lysere farve, da jeg ikke ønsker samme “hule” stemning som i et soveværelse.

Børneværelse

Børneværelset skal i virkeligheden rumme en del forskellige funktioner, hvert fald hos os. Det skal nemlig både være roligt, hvor baby skal sove og så skal det skal være sjovt/eksperimenterende, hvor han skal lege og pusles. Derfor kan man med fordel dele værelset lidt op, ved at bruge flere forskellige farver eller kombinere maling og tapet og på den måde skabe nogle forskellige zoner.

Det er de tre rum vi har valgt at starte med, men hvis man gerne vil være mere vovet og have nogle klare, mere legende farver, vil jeg anbefale at springe ud i det, i de rum hvor man ikke opholder sig så længe af gangen. F.eks. i entréen, trappeopgangen, badeværelset osv.

Indret med farver - Sådan vælger du de <strong>helt rigtige</strong> farver til dit hjem 3

Valg af farver

Det er faktisk flere måneder siden jeg begyndte at kigge på farvekort til huset første gang, så farverne er virkelig nøje overvejet denne gang. Jeg har før malet noget mere impulsivt i vores gamle lejlighed, men der kendte jeg også rummene ud og ind og vidste præcis hvad vi havde stående af møbler. I huset har vi blandt andet købt nyt spisebord og sofa, samt valgt et gråt køkken, hvilket har haft en stor indflydelse på vores valg af farver.

Dyrups farvekort er inddelt i nuancer og det kan være en stor hjælp, når man skal finde den helt rigtige farve. Jeg vidste i hvert fald på forhånd, hvilke nuancer jeg umiddelbart gik efter og skulle derfor “bare” spore mig ind på den helt rigtige farve.

I stuen er både vores spisebord og sofa grå og så ligger det i åben forbindelse til køkkenet som også er gråt. Derfor var en grå farve udelukket, da jeg gerne ville have noget mere spil ind i rummet. Samtidig skulle det være noget der gik godt sammen med de grå nuancer, så jeg er faktisk endt med en sart gul farve der hedder “Biscuit base”, som er fundet blandt de brune nuancer. Den bliver malet med “Dyrup ekstra dækkende” i glans 2. Vores stue er sydvendt og dermed meget lys, og det er egentlig et udtryk jeg gerne vil bevare, så derfor er jeg endt med en relativt lys farve.

Til børneværelset har jeg været ret meget i tvivl, da det er et rum man virkelig kan lege med. Faktisk havde jeg først tænkt at det skulle være en sart pastel gul, men da jeg endte med at vælge den til stuen gik jeg i en anden retning. I stedet har jeg valgt en brun/beige farve der hedder “Cuppa Coffee”, som kommer til at give rummet et roligt udtryk. Så kan jeg i stedet få nogle farver ind via tekstiler, opbevaring, billeder osv. Børneværelset bliver også malet i “Dyrup ekstra dækkende“, men i glans 10 som er vaskbar og slidstærk og derfor god til børneværelser.

For at skabe forskellige miljøer i børneværelset har vi udover maling bestilt et ret så fint tapet til væggen ved sengen.

Indret med farver - Sådan vælger du de <strong>helt rigtige</strong> farver til dit hjem 4

I soveværelse og walk-in har vi valgt at male hele rummet, inklusiv vores garderobeskabe, da det er et meget stort rum. Det gør vi for at binde rummet sammen og gøre det mere hyggeligt. Igen er det et sydvendt rum, så jeg kunne sagtens have valgt en mørk farve, men jeg har faktisk valgt en lys grå, da jeg gerne vil bevare det gode lys og i stedet have muligheden for at gøre rummet mørkt og hyggeligt med gardiner.

Den grå farve er valgt ud fra at det skal være et roligt miljø og for at vælge en “safe” farve, nu hvor garderobelågerne også skal males, hvilket bliver et større projekt, som man ikke bare lige maler om igen. Farven jeg har valgt hedder “Gray marble”, men den må I vente med at se til når jeg viser resultatet frem. Den bliver malet med “Dyrup mat og vaskbar” i glans 5 på væggene og “Dyrup træ og metal ekstra stærk” på lågerne.

Indret med farver - Sådan vælger du de <strong>helt rigtige</strong> farver til dit hjem 5

DIY – Maling af møbler

Udover at male væggene så har jeg også planer om at male nogle andre ting, som kommer til at fremhæve de valgte farver. Til børneværelset har jeg nemlig købt et gammel karlekammerskab på DBA, som trænger til en omgang maling. Det bliver malet i samme farve som væggen, da jeg synes det giver sådan en smuk effekt og skaber en sammenhæng. Det samme har jeg tænkt mig at gøre med en knagerække og en hylde til godnathistorier. Det er en god måde at få genbrugt nogle møbler og boligtilbehør på, da en omgang maling kan gøre at de pludselig passer ind i det rum man er ved at indrette.

Til møbler bruger jeg “Dyrup træ & metal Ekstra stærk“, og som navnet antyder er det en stærk maling som netop er beregnet til møbler, paneler, døre, karme osv. som kræver en slidstærk maling. Den har en god dækkeevne og så flyder den nemt sammen, hvilket betyder meget når man maler så glatte flader som f.eks. de garderobelåger jeg skal i gang med.

Indret med farver - Sådan vælger du de <strong>helt rigtige</strong> farver til dit hjem 6

Jeg laver selvfølgelig en guide med før/efter billeder når vi er færdige med de forskellige projekter, men husk også at følge med på Instagram, hvor jeg kommer til at dele en masse stories løbende, så I kan være med i hele processen.

Det bliver så skønt at få noget farve ind i vores alt for hvide hus, og jeg glæder mig virkelig til at se de farver jeg har valgt, når først de kommer på væggene og ind i en sammenhæng.

 

Del med nogen du holder af
Kommentarer

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments
Andre interessante indlæg
Aarhus Overnatning på Book1 Design...
Glimt fra kandidatfesten/havefesten
Spa anbefaling: Vejle Fjord
Aarhus guide: Børnevenlige steder at...
Overgangen fra mos til fingermad...
Et 50’er inspireret rammekøkken
Daniel Silfen tasker: Hvad kan...
Aarhus: Brunch hos Landcafé