Annonce

Indkøring i institution – Dagplejestart

Indkøring i institution

Status på indkøring i dagpleje

I dag er det to uger siden at vi startede indkøring i institution – altså i Ebbes dagpleje. Vi endte jo med at få en dagplejeplads, selvom vi egentlig ønskede en vuggestue. Heldigvis har vi fået en virkelig sød dagplejemor, som vi har et godt samarbejde med og en gruppe af børn der virker til at matche hinanden godt.. En dreng der er jævnaldrende med Ebbe og to yngre piger. Jeg er især glad for at der er en jævnaldrende til Ebbe, da det har været en af de ulemper jeg så ved dagpleje. At kunne risikere at komme ind i en gruppe kun med helt små børn. Netop fordi han starter så sent som han gør (21 måneder).

Forberedelser vi har gjort os

Det er svært at forberede et barn på institutionsstart, også selvom Ebbe har den alder han har. Men de få forberedelser vi har gjort, har blandt andet været at få ham passet ude. Det startede vi med da han var 1 år, hvorefter han løbende er blevet passet af sine bedsteforældre. Både med og uden overnatning. Op til dagplejestart havde vi især fokus på, at han prøvede at sove ude og han var derfor et døgn hos sine bedsteforældre, selvom vi ikke havde presserende behov for pasning. Jeg tænker det kan være en lille hjælp til at de pludselig skal til at undvære deres forældre mere og mere.

Derudover har vi øvet at blive puttet i barnevogn, da han normalt sover indenfor når han er hjemme. Vi har ikke gjort det mange gange, men et par gange så den ikke er helt ny for ham. Barnevognen har også stået fremme (uden stel), så han har kunnet lægge sig i den, puttet sine bamser i den osv.

Indkøring i institution - Dagplejestart 1

planlægning af indkøring

Vi har haft svært ved at vide hvad vi skulle forvente af en indkøring. Jeg har læst lidt om det inden, men fandt hurtigt ud af, at det er meget forskelligt fra barn til barn. Især hvor hurtigt man skal gå frem og dermed hvor lang tid der skal afsættes.Jeg tænker man kender sit barn bedst og ud fra det kan vurdere hvor hurtigt man kan gå frem. Nogle skrev at man kan risikere at strække indkøringen over for lang tid og andre har haft god gavn af, at have god tid til at gå stille frem.

Vi havde planlagt ca. 2 uger til indkøring, men med mulighed for mere tid. Ebbe er nemlig startet præcis 2 uger før min termin med lillebror. Når først jeg har født går Casper på barsel i 14 dage. Så der vil være lidt ekstra tid til korte dage. Selvfølgelig kan jeg risikere at føde meget senere, men så har Casper heldigvis et fleksibelt arbejde, hvor han mere eller mindre kan arbejde når det passer ind.

Herhjemme er det nemlig Casper der står for indkøring. Det har vi helt bevidst valgt, fordi jeg har gået så længe hjemme med Ebbe. Først et års barsel og så 8 måneders hjemmepasning efterfølgende. Vi tror simpelthen det ville blive for svært, hvis jeg skulle gøre det. Både for Ebbe og mig. For der er ingen tvivl om, at jeg også synes det er svært at skulle undvære ham, efter at vi har brugt så meget tid sammen. Han (og sikkert alle andre børn) er enormt god til at aflæse, så han vil hurtigt kunne fornemme hvis jeg var utryg over at skulle gå fra ham. Det ville ikke gavne ham i den situation.

Oversigt over indkøring

Vi har lænet os meget op af hvad vores dagplejemor har anbefalet og de første to uger har derfor set sådan her ud:

Dag 1: 1,5 time sammen med Casper
Dag 2: 1,5 time sammen med Casper
Dag 3: 1/2 time alene
Dag 4: 1 time alene
WEEKEND
Dag 5: 1,5 time alene
Dag 6: 2 timer alene
Dag 7: 3 timer alene (inkl frokost)
Dag 8: 3 timer alene (inkl frokost)
Dag 9: 3 timer alene (inkl frokost)
WEEKEND
Dag: 10: 6 timer alene (inkl frokost og lur)

Så det er hvordan vi er gået frem. Stille og roligt i Ebbes tempo. Først hvor Casper var med og så alene i kort tid af gangen. På den måde fik han en fornemmelse af, at vi kom igen. På dag 10 sov han så lur derhenne for første gang og har dermed haft sin første fulde dag i dagplejen.

Indkøring i institution - Dagplejestart 2

Reaktioner på opstart

Overordnet synes jeg indkøringen er gået over alle forventninger. Første dag han var der alene blev han ikke ked af det da Casper gik, men det gjorde han de efterfølgende dage. Nok fordi det gik op for ham hvad der skulle ske. Dog har han været nem at trøste og det har kun lige været i afleveringssituationen at han har grædt. Jeg tænker det er helt naturligt at reagere sådan på en afsked. Vi får at vide at han virker tryg og glad for at være der og han vil også gerne afsted om morgenen, når vi fortæller hvad han skal.

Vi har ikke mærket så mange reaktioner på hans humør/adfærd efter opstart, som jeg kunne have frygtet. Dog er han blevet sværere at putte både til middag og om aftenen. Han plejer bare at ligge sig ned og falde til ro, men nu har han virkelig meget uro i kroppen og har brug for en del hjælp til at falde i søvn. Dog kun herhjemme. I dagplejen falder han selv i søvn som han plejer. Igen tænker jeg det er helt naturligt at opleve, at han har mere brug for os nu.

Indkøring i institution - Dagplejestart 3

Hvis I har lyst til at dele jeres erfaringer med opstart i enten dagpleje eller vuggestue, må I meget gerne skrive dem i kommentarfeltet til indlægget her. Tænker det er en stor hjælp for andre at læse om forskellige erfaringer. Måske har I brugt længere eller kortere tid end forventet? Eller nogle konkrete tips?

Skriv også gerne hvis der er noget jeg skal uddybe fra vores opstart.

Læs også: VUGGESTUE ELLER DAGPLEJE – TANKER FOR OG IMOD

Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Andre interessante indlæg
Om at vælge sin uddannelse...
Aarhus: Brunch hos Landcafé
Huskøb: Vi har skrevet under...
Interiør: Den fineste standerlampe fra...
Aarhus Brunch Guide
Opskrift: Lækre pølsehorn med skyr
Frisør besøg hos AS Hair...
Graviditets garderoben – Webshops og...