Annonce

Huskøb: Vores proces som førstegangskøbere del 2 (Projektbyggeri)

Nu er det vidst på tide at komme med en efterfølger til indlægget omkring vores proces som førstegangskøbere. Det første indlæg udgav jeg i juni sidste år, og det omhandlede de første bankmøder, beslutningen omkring beliggenhed, valg af hus og advokat møde.

Derefter kom jeg aldrig rigtig videre, men der har selvfølgelig været en lang proces efterfølgende, indtil vi er hvor vi er i dag. Nemlig i vores rækkehus i Hørning, som lige ved og næsten står færdigt. Her 8 måneder efter planlagt overtagelse.

Men lad os tage processen fra en ende af.

Læs også: Huskøb: Vores proces som førstegangskøbere

Huskøb: <strong>Vores proces som førstegangskøbere</strong> del 2 (Projektbyggeri) 1

Møde med bygherre og køkken leverandør omkring tilvalg

Efter sidste indlæg startede hele planlægningen af huset. Vi havde nemlig skrevet under på et rækkehus, og det skulle først stå færdigt et halvt år senere. Noget af det der tiltalte os mest, og som gjorde at vi turde springe ud i nybyg, var at vi selv kunne være med til at tage nogle valg ift. inventaret.

Første overraskelse var hvor meget de individuelle tilvalg kostede. Altså alle de kedelige af slagsen som; spots, opgradering til bedre hårde hvidevarer, ovenlysvindue på badeværelset, udendørs vandhane osv. Vi havde på mødet med banken fået lov at låne 150.000 kr. over købsprisen, som netop skulle gå til tilvalg. De fik hurtigt ben at gå på. Vi har ikke brugt mere end vi havde budgetteret med, men vi havde håbet at pengene havde rakt noget længere. Vi ville f.eks. gerne have haft penge til nogle smukke træ døre, i stedet for de billige døre der er i huset. Dog vil jeg sige at der generelt er brugt gode materialer. Det har vores byggesagkyndig vurderet.

Som udgangspunkt har man ret fri tøjler når det kommer til inventar, selvom det er projektbyggeri. Men det bliver hurtigt meget dyrt. Selvom det selvfølgelig er individuelt hvad man ønsker at opgradere, vil jeg mene at man skal regne med 100-150.000 kr. udover hvad huset står til.

Der er også nogle “gratis” valg der skal tages. Fx. er der forskellige farver trægulve man kan vælge imellem, forskellige lofter, størrelsen på carporten osv.

Huskøb: <strong>Vores proces som førstegangskøbere</strong> del 2 (Projektbyggeri) 2

De ændringer vi lavede var: 

  • Opgradering af hårde hvidevarer (vi købte selv udenom byggefirmaet, hvilket gjorde at vi selv skulle installere dem. Så det skal man huske at tænke med i prisen når man får et billigere tilbud end køkkenfirmaet giver).
  • Opgradering af armaturer (Igen har vi købt udenom køkkenfirmaet og dermed selv installeret).
  • Ovenlys vindue på badeværelset (Det kostede 21.000,- og var et dyrt tilvalg, men det har vi ikke fortrudt at vi prioriterede).
  • Andre fronter og greb på køkken og bad elementer. De elementer der er med i prisen er helt standard hvide.
  • Vi opgraderede også noget af indholdet i køkkenet. F.eks. Skuffer i stedet for hylder, inderskuffer for at optimere pladsen, bestikbakke i træ, sort vask, gummimåtter i skufferne og så valgte vi overskabene fra.
  • Ekstra lampeudtag til væglamper.
  • Andre fliser på badeværelserne.
  • Anden brusevæg på badeværelset (Som vi selv skulle installere)
  • Lagde to rum sammen på 1. sal.
  • Vi har fravalgt spots i alle rum.

Huskøb: <strong>Vores proces som førstegangskøbere</strong> del 2 (Projektbyggeri) 3

Materialevalg i projektbyggeri

Der er helt klart nogle udfordringer ved at tage nogle andre valg i et projektbyggeri. Der er nogle tilvalg og opgraderinger som bygherren tilbyder, som vælges til mødet med hhv. dem og køkkenfirmaet. Men hvis man som vi f.eks. vælger nogle helt andre fliser, har vi oplevet en del udfordringer.

Vi har selv købt fliser og har derfor fået et lille beløb retur fra de fliser, som var med i pakken som standard. Da vi gerne ville have sildebensfliser, blev der lagt et beløb oveni for murerarbejdet, da fliserne ville tage længere tid for mureren at lægge end planlagt. Vi havde ikke mulighed for selv at hyre en murer til arbejdet, da det ville være for besværligt at koordinere i forhold til de øvrige håndværkere i huset. Det gjorde at vi betalte rigtig mange penge for en murer, som kun havde prøvet at lægge sildebensfliser én gang før. Desværre med et resultat vi ikke er tilfredse med.

Det leder mig også til at vi desværre har oplevet at der mangler noget grundighed blandt håndværkerne i sådan et projekt. Vi har haft en enkelt køkken montør, som virkelig var dygtig og som satte en ære i at levere et godt stykke arbejde, men ellers har det båret præg af, at der har været travlt og at der ikke har været fokus på de små detaljer.

Huskøb: <strong>Vores proces som førstegangskøbere</strong> del 2 (Projektbyggeri) 4

Ventetid og forsinkelser

De næste mange måneder efter byggemødet skete der ikke meget, og i starten var vi ret frustrerede over kommunikationen mellem os og bygherre. Men det blev bedre da de først gik i gang med vores hus. Det er ulempen ved at købe så mange måneder før de går i gang med at bygge. Vi ville gerne have svar på en masse spørgsmål, men de havde travlt med de købere som var tættere på indflytning. Svarene kom dog senere og på et tidspunkt op til overtagelsen var vi næsten i daglig dialog med enten byggefirmaet, håndværkere eller køkkenfirmaet. Så mit råd er at være tålmodige indtil de går i gang.

Jeg tror ikke det er specielt tidskrævende at købe nybygget projektbyggeri, hvis man køber standard udgaven, men med en masse ændringer og tilvalg er der meget, der skal holdes styr på. Som udgangspunkt har man ikke adgang til huset før det er færdigt, men vi havde nogle forskellige byggemøder, som vi holdte i huset. På den måde kunne vi komme ind løbende og se huset og opdage eventuelle fejl i tide.

Huskøb: <strong>Vores proces som førstegangskøbere</strong> del 2 (Projektbyggeri) 5

Overtagelse

Da vi nåede til midt november var de stadig ikke startet på vores hus. På det tidspunkt havde de varslet at huset ville blive forsinket fra 1/12 til 1/2. De varslede det tre måneder inden planlagt overtagelse, hvilket de har ret til. Men desværre kom der endnu en varsling om forsinkelse til d. 1/3. Denne gang for sent, så vi havde opsagt vores lejemål. Da de havde rykket overtagelsen én gang tidligere, blev der pålagt dagsbøder fra d. 1/2 og indtil overtagelse.

Vi havde fået skrevet ind i kontrakten at dagsbøderne lå på 500,- pr. hverdag, men det rækker desværre ikke langt, når vi både skulle finde et midlertidigt sted at bo, vi fik ekstra kørsel til og fra job og vores ting skulle opmagasineres.

Huset blev forsinket endnu en gang og vi endte med at overtage d. 7/3. Dog et meget ufærdigt hus.

Huskøb: <strong>Vores proces som førstegangskøbere</strong> del 2 (Projektbyggeri) 6

Byggesagkyndig & Advokat

Vi havde en byggesagkyndig med ude til overtagelsen, hvor vi gik rundt med ham og med bygherre for at gennemgå hele huset. Det vil jeg i den grad anbefale at bruge penge på, da han opdagede mange fejl, som vi aldrig selv havde set. Alle fejl og mangler blev prissat, så vi vidste hvor mange penge vi skulle holde tilbage. Pengene blev efterfølgende løbende frigivet til bygherre, efterhånden som der blev lavet udbedringer.

I hele denne proces med udbedringer af fejl og mangler og frigivelse af penge, har vi gjort rigtig meget brug af vores advokat. Han har støttet os i hvad vi har haft af rettigheder, da man hurtigt kan blive usikker når der bliver krævet penge, som man egentlig ikke synes man vil frigive endnu.

Vi har brugt Rune Bredtoft fra Rödstenen som advokat og Claus Høyer (tlf. 28 26 65 65) som byggesagkyndig. Vi kan varmt anbefale begge to.

Kompensation/Dagbøder

I er mange der har spurgt til, om ikke vi får kompensation for at have boet i et ufærdigt hus så længe. I skrivende stund er de i gang med at lave de aller sidste ting på facaden, så vi forventer de bliver færdige i denne uge. Et halvt år efter overtagelse og endnu længere siden planlagt overtagelse. Det gør vi desværre ikke.

Jeg kan kun anbefale at vente med at overtage indtil alt er færdigt, da man intet har at presse med, når først man er flyttet ind. Men vi havde ikke noget valg, da vi ikke havde et sted at bo. Når først man overtager er der ikke flere dagsbøder, selvom huset ikke står færdigt. Vi havde dog tilbageholdt en del penge, som vi først har frigivet løbende med at huset blev mere og mere færdigt. Men vi har tydeligt kunnet mærke, at de ikke har haft travlt med at færdiggøre vores hus. I stedet er de startet på de næste huse efterhånden som de blev solgt, for at undgå dagsbøder der.

Vil anbefale at sætte dagsbøderne noget højere end vores, også selvom det kan betyde at de udsætter overtagelsen tre måneder i forvejen, for at være sikre på ikke at skulle betale bøder. Så har man i det mindste et sted at bo.

Huskøb: <strong>Vores proces som førstegangskøbere</strong> del 2 (Projektbyggeri) 7

Byggefirma

Vi var faktisk fra advokaten blevet advaret om, at vores byggefirma havde nogle konkurser bag sig, men at der ikke var nogle økonomiske faresignaler ved det nye firma. Derfor sprang vi ud i købet trods advarslen, da vi var vilde med huset.

Tænker det er en god ide at få sin advokat til at undersøge økonomien bag et byggefirma før køb, så man ikke ender med at købe hos nogen der er tæt på en konkurs.

Erfaring

I forhold til om der er noget vi ville have gjort anderledes, så er det nok mest selve overtagelsen. At vi skulle have ventet med at sige vores lejlighed op, også selvom det kunne betyde dobbelt husleje. Så kunne vi havde ventet med at flytte ind til huset var 100% færdigt og dermed have undgået den lange proces med håndværkere i og omkring huset hver eneste dag.

En anden ting er størrelsen på terrassen. Den er meget mindre end vi havde forestillet os og i virkeligheden ville vi nok hellere have haft pengene til selv at bygge en træterrasse. Der er nemlig ingen regler for at den slags skal være ens på alle huse i vores række. Så tjek alle detaljer og se om der er noget I vil ændre, også selvom det er projektbyggeri.

Selvom det har været en lang proces med alle forsinkelserne og udbedringer, så er vi virkelig glade for huset. Jeg håber derfor ikke, at jeg har skræmt jer fra at købe et ufærdigt projektbyggeri. Det har bestemt været det hele værd, at vi har fået lov at sætte vores eget præg på inventaret.

Læs også: Vores køkken: Valg af køkkenelementer, hårde hvidevarer og detaljer i indretningen

 

Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Andre interessante indlæg
Aarhus Brunch Guide
REJSE GUIDE – PARIS
REJSE GUIDE BALI – Ubud,...
Weekend tur til Aalborg –...
REJSE GUIDE – AMSTERDAM
Om at vælge sin uddannelse...
TIP: Sådan får du et...
De første billeder fra huset