Annonce

Huskøb: Vores proces som 2. gangskøbere

Huskøb som 2. gangskøbere

Helt tilbage i 2018, da vi købte vores første hus, skrev jeg et par indlæg om selve processen. Dengang var vi 1. gangskøbere og kom fra en lejet lejlighed. Vi købte et nybygget rækkehus og var med i hele processen omkring materialevalg, opbygning osv. 

Denne gang er vores situation en helt anden, da vi nu er 2. gangskøbere. Med et hus der skulle sælges før vi kunne købe, men også med en hel del mere erfaring i bagagen. Jeg tænker derfor at jeg endnu engang vil tage jer med i processen omkring huskøb som 2. gangskøbere. Vi starter helt fra beslutningen om at sælge.

Læs også: Huskøb: Vores proces som førstegangskøbere

Huskøb som 2. gangskøbere

Salg og køb af bolig på det nuværende boligmarked

Vi har i lang tid gået med overvejelser om, hvornår det ville være det rigtige tidspunkt for os at flytte. Vi købte ikke vores nuværende rækkehus med henblik på at bo her i mange år, men havde måske regnet med at være her 5-6 år. Dog har vi hele tiden været fast besluttede på, at vi skulle videre inden Ebbe skulle starte i skole. At vi skulle have fundet en base, hvor vi vidste at vi ville være i mange år.

Det sidste års tid er der blevet solgt rigtig mange boliger magen til vores i vores nabolag. Vi har fulgt med i hvordan priserne er steget og det har helt klart skubbet til vores lyst til at sælge. Da vi samtidig var en smule pressede (for at sige det mildt) efter at vi gik fra 1 til 2 børn, så blev det ret tydeligt at vi havde brug for at flytte tættere på min familie.

Vi startede lige så stille med at kigge efter boliger i Sønderborg, men erfarede hurtigt at de attraktive huse ikke lå på markedet særlig længe. Derfor var det lidt problematisk at have et hus der skulle sælges først, før vi kunne købe et nyt. Med den lange afstand og to børn, var det også lidt af at puslespil at komme afsted til fremvisninger, så husene skulle virkelig have interesse, før vi ville bruge tid og overskud på det.

Huskøb

Springet til at sælge

Da vi var på sommerferie fik vi for alvor snakket det hele igennem. Vi var max pressede med Uffe og hans refluks på det tidspunkt, så det virkede både uoverskueligt at bo så langt fra mine forældre, men også at skulle flytte og eventuelt renovere. Jeg fik derfor en ide og meldte os til “Boligkøb i blinde”. Har I set det? Programmet hvor man overlader alle sine penge til en mægler, en arkitekt og en boligstylist, hvorefter de køber en bolig for en, som de renoverer. Selvom jeg elsker at indrette og selvom vi ville elske at renovere, så virkede tidspunktet bare ikke rigtigt for os. Så vi gav programmet og ansøgningen et skud.

Efter at jeg havde sendt ansøgningen, gik der kun et par timer før de ringede fra castingbureauet. De ville gerne have os med videre i castingprocessen. Vi var ret meget oppe at køre over det og kunne næsten allerede se os selv få nøglerne til et nyrenoveret hus i Sønderborg.

De næste uger gik med casting. Samtaler over telefon, videopræsentation, casting møde i vores hus (hvor Uffe græd gennem det hele) og endu en video præsentation til TV3. I hele den proces var det også et krav at vores hus skulle sættes til salg (og sælges), da de ikke kunne gå videre med os, hvis vi havde et hus vi muligvis ikke kunne komme af med. Casper og jeg var enige om at vi skulle prøve at tage chancen og at det var en virkelig god mulighed for os.

Vel vidende om at det slet ikke var sikkert at vi kom med i programmet, besluttede vi at sætte vores hus til salg.

Hussalget

Vi bestilte en gratis salgsvurdering hos Nybolig her i Hørning og mødtes med en mægler ugen efter. Hun havde solgt en del af boligerne magen til vores i vores nabolag, så vi valgte at gå med hende uden at få flere vurderinger. Allerede få dage efter havde hun booket tre fremvisninger (2 fra køberkartotek og 1 gennem min Instagram profil). Det var inden huset overhovedet nåede at komme online.

Efter de to første fremvisninger fik vi et bud, som vi ikke kunne sige nej til. Huset var altså solgt på ingen tid. Vi fik lavet en aftale om en lang overtagelse, så vi forhåbentlig kunne undgå at skulle over i en midlertidig bolig.

Svar på casting

Kort tid efter at huset var solgt, fik vi svar på at vi desværre ikke var gået videre til tv-programmet. Casting holdet havde været vilde med os, men vi blev valgt fra ved præsentationen overfor TV3. Det var lidt svært at få den besked, fordi vi virkelig havde håbet. Men det positive var, at det havde fået os ud af starthullerne til at sælge og vi stod nu virkelig attraktive på boligmarkedet. Klar til at slå til når drømmehuset dukkede op.

Huskøb: Vores proces som <strong>2. gangskøbere</strong> 1

Bankmøde

Vi tog et møde med vores bankrådgiver, for at få et overblik over vores budget og hvor højt vi kunne sætte vores søgeagent. Jeg var faktisk lidt overrasket over, at vi ikke ‘bare’ kunne købe for præcis samme beløb som vi havde solgt til. Det er lidt mere indviklet end det, da de månedlige udgifter selvfølgelig også skal hænge sammen med vores indtægter. Og da vi fortsat gerne vil prioritere at jeg går hjemme med Uffe, så blir vi nødt til at holde vores faste udgifter på et minimum. Vi fik lagt et realistisk budget.

Drømmehuset

Heldigvis er priserne i Sønderborg lidt lavere end omkring Aarhus, så vi fandt en del interessante huse på markedet. Vi nåede også at booke to fremvisninger, inden vores drømmehus pludselig dukkede op. En arkitekttegnet bolig fra slut 50’erne, god beliggenhed og verdens hyggeligste have. Vi var begge helt solgt da vi så huset online. Vi ringede til mægler med det samme og bookede en tid til åbent hus weekenden efter. Vi endte med at aflyse de to andre fremvisninger, da vi kun kunne tænke på drømmehuset.

Dagen for åbent hus kom og der var hele 9 par til fremvisningen (det er mange i det område). Der var nogle småting ved huset, som ikke var kommet til udtryk på billederne. Men helhedsindtrykket var godt og det føltes med det samme helt rigtigt i maven. Vi nåede kun lige hjem til mine forældre, puttede begge børn og så ringede vi til mægler. I bedste ‘3 x Beliggenhed’ stil med bud til prisen, en plan for overtagelse og hvad vi gerne ville have med. Mægler kommenterede på, at han godt kunne mærke vi kom fra Aarhus og et lynhurtigt boligmarked, siden vi var så hurtige til at vende tilbage. Det viste sig også at tempoet dernede var et noget andet. Weekenden gik. Mandag gik. Tirsdag rykkede vi for svar. Men ingen afklaring. Der gik en hel uge før vi fik svar på, at der desværre også var et andet par der var interesserede. Boligen skulle derfor i budrunde. Set i bagklogskabets lys tror jeg bare vi skulle have været mere insisterende. Være kommet med et lidt højere bud og krævet en hurtig handel. Men situationen var ny for os.

Vi havde 2 dages deadline og så skulle vores bud være afgivet. Købers mareridt. Man har kun et skud. Man risikerer at betale alt for meget for huset, men omvendt kan man også risikere at det går til nogle andre.

Vi fandt en pris, som vi kunne være med til. Som var vores grænse ift at der også skulle være penge til renovering og hvor vi ikke ville blive alt for kede af det, hvis vi ikke fik det. Fordi det simpelthen ville være for dyrt. Så budet blev sendt afsted. Vi lod overtagelsesdatoen være op til sælger og skrev også at sælger kunne få lov at få huset nogle ekstra dage efter den 1., hvis det ville gøre overgangen til ny bolig nemmere. Vi prøvede virkelig at gøre os attraktive.

Jeg ved ikke hvad det gjorde udslaget. Formentlig var vi dem med højeste bud. I hvert fald ringede mægler et par dage efter og sagde at vi havde vundet budrunden og dermed var drømmehuset vores. Endda til vores ønskede overtagelses dato 1/2-2022. En måned før vi skulle være ude af vores eget.

Så ja, vi endte faktisk med kun at se på ét eneste hus før vi slog til. Tilmed så vi kun huset én gang før vi købte det. Måske behøver man ikke være helt lige så hurtige til at tage beslutninger som os, men jeg tror helt klart det er en fordel, som markedet er pt.

Huskøb: Vores proces som <strong>2. gangskøbere</strong> 2

Advokat og bank godkendelse

Vi havde allerede haft dialogen med banken og vidste derfor, at vi var godkendt til at låne til huset. Det gjorde virkelig processen nem, at vi havde solgt vores nuværende hus. Så var det kun vores advokat der skulle gå købsaftalen igennem. Vi brugte samme advokat som ved sidste huskøb. Rune fra Rødstenen i Aarhus. Ham kan jeg varmt anbefale.

Der var heldigvis ikke noget overraskende i hverken købsaftale eller tilhørende servitutter, så handlen blev godkendt som endelig. 

Efter handlen blev godkendt

Efter at handlen blev godkendt som endelig har der været en masse praktisk. Endnu et bankmøde for at aftale lån. Indhentning af tilbud på ejerskifteforsikringer. Møder med håndværkere. Valg af køkken, hårde hvidevarer, materialer osv. Sidstnævnte står vi stadig midt i og det er simpelthen så spændende. Jeg glæder mig til at tage jer med i den del af processen også. Hvis I har lyst?

Alle billeder er taget af Træfolk i vores nuværende hjem.

Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Andre interessante indlæg
Min kandidatgave til Casper
Om vores forlovelse og tanker...
Opskrift: Sunde æggevafler med falafler...
Opskrift: Lækre pølsehorn med skyr
Interiør: Gulvlange gardiner i soveværelset
Den perfekte familiebil og overvejelser...
Inspiration til en kreativ julegaveindpakning
Pakkekalender gaver (til mine forældre)