Guide: Maling af møbler og vægge med metalliske farver
Reklame for Dyrup.
De sidste par uger har jeg været i gang med at male nogle forskellige ting, med Dyrups nye metalliske maling. En maling som giver en smuk, elegant og metallisk overflade. Man vil kunne bruge den i alle rum, men i indlægget her, viser jeg hvordan jeg har brugt den i Ebbes værelse. Både på møbler og på en væg, da den kan bruges på både træ, metal og vægge. I øvrigt ret smart, at man ikke skal købe flere forskellige slags maling, hvis man både har nogle møbler og nogle vægge man vil forandre.
Dyrup Metallic kommer i 5 fine farver, som alle ændrer karakter alt efter hvordan lyset falder i løbet af dagen. Til mine projekter har jeg brugt farverne “Golden cobber” og “Metallic champagne”.
DIY maling af møbler
Jeg startede med et lille hurtigt projekt, for at få noget mere opbevaring ind på Ebbes værelse. Jeg købte derfor et par trækasser i IKEA, til noget af alt hans legetøj. Her kunne man også sagtens tage på loppemarked og fine nogle gamle træ ølkasser eller andet til formålet.
Grundmaling
Først skal overfladen males med grundmaling, da det gør at malingen vil hæfte bedre og dermed undgår man, at skulle male en masse lag. Det giver også en mere jævn maling.
Metallic maling
Når grundmalingen er helt tør (efter ca. 4 timer), kan man male første lag med metallic malingen. Den er nem at påføre og jeg har givet mine kasser 2 lag.
Lak
Sidste step er at give kasserne et lag lak. Det gøres da metallic malingen ikke er en træmaling, så hvis den udsættes for slitage, vil den ikke være lige så holdbar som Dyrups træ og metal maling.

Kasserne er malet i farven “Metallic champagne”.
DIY maling af vægge
Jeg har selvfølgelig også testet metallic malingen på en væg. Der var nemlig en enkelt hvid væg på Ebbes værelse, som jeg har været lidt ubeslutsom omkring. Men jeg besluttede mig for, at male halvdelen af den med farven “Golden copper”. Jeg syntes det kunne give et ret fint spil til de øvrige vægge, som er i samme nuance (Farve: Cuppa Coffee).
Tape
Først skal der tapes op. Indrømmet, så er det altid Casper der gør det hjemme hos os, da jeg ikke har tålmodighed til at gøre det præcist nok. Denne gang var det en lidt anderledes proces med tapen, da det kun var halvdelen af væggen der skulle males. Vi tegnede derfor punkter hele vejen langs væggen i den valgte højde og kunne så sætte tapen efter punkterne, så linjen blev helt lige.
Lukke lufthuller
Når der er sat tape op, kan der være små lufthuller, hvor maling vil kunne trænge ind under tapen og give en ujævn kant. Derfor maler man først med hvid maling på selve tapekanten, der hvor der efterfølgende skal males med en farve. Når den hvide maling er tør, kan man begynde sit malerprojekt.
Metallic malingen
Nu til det sjove, nemlig at male med den smukke metallic maling. Her maler jeg først alle kanter med en pensel og efterfølgende resten med en malerrulle. Væggen har fået to lag maling. Tapen tages af inden malingen er helt tørret ind og så skulle der gerne være en helt skarp kant.
Væggen er malet i farven “Golden copper”.
DIY maling af gamle møbler
Fremgangsmåden er stort set den samme, uanset hvilke træmøbler du sætter dig for at male. Det nemmeste er selvfølgelig at male et helt nyt møbel, som kasserne længere oppe. De er nemlig ikke behandlede i forvejen og overfladen er helt jævn. Hvis det er et gammelt møbel, kan der være brug for nogle reparationer først.
Mine forældre havde to Hukit børnestole stående på loftet, som trængte til en kærlig hånd. Træet var ret medtaget og sæderne fyldt med gammel maling. Hvis man har et møbel med mange huller eller revner i, kan man evt. spartle ujævnhederne ud med spartelmasse som det aller første. Det valgte jeg dog ikke at gøre, da jeg synes det har en charme, at man kan se møblerne er gamle.
Slibning
Første step er at slibe ujævnheder og evt. gammel maling af. Jeg gav sæderne med den røde maling en let slibning, men sleb ellers mest på træet, som skulle forblive uden maling. Efter at have slebet en times tid, købte jeg en slibemaskine, da det var lidt for besværligt at få den gamle lak af med håndkraft.
Grundmaling
Nu hvor overfladen er helt jævn, er det tid til at give den et lag grundmaling. Man kan sagtens slibe igen efter grundmalingen, hvis man synes det trænger til mere. I så fald grunder man bare igen.
Metallic maling
Når grundmalingen er helt tør, males med metallic malingen. Stolene har fået to lag på billederne her, men har fået et ekstra lag efterfølgende, da jeg ikke syntes det var helt jævnt.
Lak
Igen kan det være en god ide, at efterbehandle med et lag lak, for at undgå ridser og stød i malingen.
Olie
Træet har fået et tyndt lag olie, efter at alt den gamle lak var slebet af.
Stolene er, ligesom kasserne, malet i farven “Metallic champagne”.
I kan læse meget mere om metallic malingen og se de forskellige farver på Dyrups hjemmeside.
Læs også: DIY guide – Forny dit Karlekammerskab med maling