Grød, mos, kød og fisk – Baby 6 måneder

Indeholder reklamelinks.

Ebbe fylder 6 måneder om et par dage, så jeg har brugt noget af dagen på, at forberede mad til ham. Vi startede jo med grød og mos allerede da han fyldte 4 måneder, og vi har virkelig haft en god opstart. Han elskede det fra start og spiste hurtigt store portioner. Nu skal vi til at øge mængden, tilsætte flere forskellige slags grøntsager, samt give kød og fisk hver dag.

Hvis I enten har et barn under 6 måneder eller hvis I først starter med mad ved 6 måneder, så læs først mit indlæg: Opstart af grød & mos – Baby 4 måneder. Så skal I nemlig gå lidt langsommere frem.

<strong>Grød, mos, kød og fisk</strong> - Baby 6 måneder 1

Dagens måltider 6 måneder

Morgen: Amning

Formiddag (Før første lur): Grød evt. med frugtmos + amning

Frokost (Efter første lur): Grøntsagsmos m. fisk + amning

Eftermiddag (Før anden lur): Grød, frugtmos eller små stykker blød frugt + amning

Aften: Grøntsagsmos m. kød eller fisk + amning

Sen aften: Amning

<strong>Grød, mos, kød og fisk</strong> - Baby 6 måneder 2

Kød og fisk

Nu skal der tilføjes kød og fisk til Ebbes frokost og aftensmad.

Vi skal lige ind i en god rutine med fisken, da vi ikke selv er så gode til at spise fisk hver uge. Men det kan være kogt laks, torsk, hellefisk og rødspætte (man skal gerne undgå store rovfisk som fx. dåsetun).

Ift. kød synes jeg det er lidt nemmere. Jeg har lavet en portion kødboller til fryseren, som jeg vil variere af forskelligt hakket kød. De optøes i microovnen og moses sammen med grøntsagsmosen.

<strong>Grød, mos, kød og fisk</strong> - Baby 6 måneder 3

Opskrift på kødboller til fryseren:

200 g. hakket kød (okse, kylling, kalkun eller kalv/flæsk)
4 tsk. hvedemel
1 æg

Blandes og formes til kødboller med en teske. Koges i kogende vand i 5 minutter.

<strong>Grød, mos, kød og fisk</strong> - Baby 6 måneder 4

<strong>Grød, mos, kød og fisk</strong> - Baby 6 måneder 5

<strong>Grød, mos, kød og fisk</strong> - Baby 6 måneder 6

Grøntsagsmos

Jeg har lavet lidt forskellige varianter af grøntsagsmos til fryseren.

Jeg giver altid en base af kartoffel/gulerodsmos og blander så med en anden smag. Jeg har lavet hokkaido, squash, broccoli, bønner, ærter og rødbede. Rødbedemosen må man først give fra 6 måneder og kun ca. hver 14. dag.

Frugtmos

Jeg har altid lidt frugtmos i fryseren, for at give noget mere smag til grøden eller som en lille dessert efter grøntsagsmosen. Det kan enten være ren æblemos eller en blandet æble/sveskemos, som også er god til at forebygge forstoppelse.

“Snacks”

Normalt spiser vi samtidig med Ebbe. Men hvis han er hurtigere færdig end os, og vi gerne vil holde ham ved bordet imens vi spiser færdig, så får han en lille snack. Det kan enten være en agurkstav, skorper eller majs puffs.

Man skal selvfølgelig altid være opmærksom på, om det er noget de kan få galt i halsen. Han elsker at sidde med sine små snacks.

Vand

Vi tilbyder altid vand til alle måltider. Både før, under og efter, så vi undgår at han bliver forstoppet. Vi bruger en almindelig børnekop, hvilket han hurtigt har lært at drikke af. Vi bruger altså ikke dem med hældetud på.

MME i måltiderne

I de fleste baby opskrifter står der, at der skal tilsættes modermælkserstatning til den hjemmelavede grød og mos. Jeg gjorde det i starten, men vi smed simpelthen for meget ud. Det kan nemlig kun holde sig et døgns tid efter åbning. Så nu sørger jeg bare for at amme lige efter hvert måltid.

Hvis I tilsætter MME, er det ca. 1/2 dl. pr. portion.

Fedtstof

Der skal altid tilføjes fedtstof (jeg bruger usaltet smør) til de hjemmelavede retter. Ca. 1 tsk. pr portion. Første gang jeg lavede mos til fryseren, tilsatte jeg fedtstoffet i den store portion jeg frøs ned. Men der var en læser der skrev, at man ikke måtte tilføje det før frost/før opvarmning. At det skal tilføjes efter det er varmet op igen.

Jeg har ikke helt kunnet finde svar på hvorfor, men da jeg spurgte på instagram, mente nogen at de gavnlige næringsstoffer blev nedbrudt ved frysning og/eller opvarmning. Så for en sikkerheds skyld, tilsætter jeg først når jeg har varmet mosen i microovnen.

Færdig grød/mos

Jeg laver hjemmelavet mos, fordi det er det billigste. Men ift. grød er jeg faktisk begyndt at købe Arlas baby grød. Jeg synes selv det smager bedre end grød af fx. majsmel og derfor vil jeg hellere give det til Ebbe. Der er tre forskellige varianter på Nemlig, hvor vi handler. Vær opmærksom på at nogen er fra 4 måneder, andre fra 6 måneder.

Obs: Når man køber en færdig grød/mos skal der ikke tilsættes fedtstof.

<strong>Grød, mos, kød og fisk</strong> - Baby 6 måneder 7

Opbevaring af mos på frost

Som jeg også skrev i sidste indlæg, så bruger jeg Cuubis til at fryse maden ned med. På den måde undgår jeg at skulle købe en masse små bøtter.

Man fylder mos i en pose og lægger den i Cuubis holderen. Den ligges i fryseren og efter en times tid, er mosen delt op i små terninger. Lige til at tage op, lave små portioner af og sætte i microovnen.

Vil anbefale at man har minimum to Cuubis, hvis man ligesom mig laver større portioner af gangen.

<strong>Grød, mos, kød og fisk</strong> - Baby 6 måneder 8

Udstyr

Ebbe kan endelig begynde at sidde i Stokke stolen og spise. Tidligere sad han på skødet af mig.

Vi har en babyindsats, en pude og en bakke til stolen, som gør at han sidder rigtig godt. Vi er også begyndt at gøre brug af tallerkener som er opdelte, nu hvor han får flere forskellige elementer til hvert måltid. Kan anbefale service som kan gå i microovnen, da man ellers har alt for meget i brug hver gang der skal varmes mad. Det fine service på billedet er en nyhed hos Done by Deer i farven mustard (modtaget i gave).

Vi har købt to af de her trøjer fra IKEA, som jeg synes er meget smartere end de hagesmække man kan få, som ellers også samler maden op. Men de her beskytter også ærmerne.

Vi giver stadig Ebbe maden med en ske, men han sidder samtidig med sin egen ske, så han også får lov at spise noget helt selv.

Jeg håber I kunne bruge mine tips. Hvis I selv er i fuld gang med skemaden, må I meget gerne dele jeres erfaringer i kommentarfeltet. Jeg kunne især godt bruge et par tips til nemt at få noget fisk ind i måltiderne hver dag.

 

Del med nogen du holder af
Kommentarer

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

22 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments
Andre interessante indlæg
Anna Blogger: 10 ting om...
Aarhus: 3 Retters på Lecoq...
Interiør: Detaljer og plakater på...
Ebbes fødselsdagsfest – Havefest, festpynt...
Ændring af babys søvnrutine: Slut...
Vuggestue eller dagpleje – tanker...
Tips til at spare penge...
Entré Makeover: Møbler til den...