Annonce

Graviditet: Om fødselsforberedelse, ammehjælp, slyngevejledning og velvære i graviditeten

Indeholder reklame.

Det bliver lidt en blanding af mange ting, det her indlæg. Men formålet er egentlig at samle alle de “tiltag” jeg har gjort brug af i graviditeten. Både de forberedelser vi har gået til, de ting der har været med til at gøre graviditeten til en god oplevelse og til sidst lidt om at få foreviget det hele.

Alle billederne i indlægget her er nemlig taget af fotograf Nicoline fra Niloka.dk.

Graviditet: Om <strong>fødselsforberedelse, ammehjælp, slyngevejledning og velvære</strong> i graviditeten 1

Fødselsforberedelse – Meyermetoden

Først og fremmest må jeg fremhæve den fødselsforberedelse vi har været til i Babyteamet i Aarhus. De afholder jævnligt workshops med Heidi Meyer og Meyermetoden. Vi har selvfølgelig også været til den obligatoriske fødselsforberedelse på hospitalet, men jeg vil virkelig anbefale at investere i noget udover det. De timer vi fik på hospitalet var efter min mening slet ikke fyldestgørende, hvis man selv skal opnå kontrol under fødslen.

Meyermetoden og den fødselsforberedelse vi var til, var en 5 timers workshop. Den havde mindst lige så meget fokus på mandens rolle ved en fødsel, som på den gravides. Casper fik så meget god information og gode redskaber han kunne gøre brug af, for at hjælpe mig bedst muligt. Helt konkret er der nogle bestemte tryk som bliver mandens opgave at lave, imens den fødende fokuserer på vejrtræknings øvelser og at mestre veen. Manden bliver altså kvindens fødselspartner, og jordemoderen er der for barnets sikkerhed. Den tanke kan jeg meget godt lide.

Både Casper og jeg gik fra kurset med et helt andet mod på fødslen. Vi begyndte rent faktisk at glæde os til at skulle samarbejde om at få en god fødselsoplevelse.

Vores oplevelse under fødslen

Jeg kommer mere ind på det her når jeg skriver min fødselsberetning, men jeg tror vitterligt ikke at jeg kunne have klaret så mange timers veer uden smertestillende, hvis ikke vi havde været på det kursus. Det handler nok både om den tilgang jeg gik ind til fødslen med, at jeg troede på mig selv. Dertil at Casper vidste lige præcis hvordan han skulle hjælpe mig og være der for mig. Og så gjorde de vejtræknings øvelser og forskellige tryk alt for at jeg kunne holde veerne ud, og ikke mindst at jeg kunne komme ud af dem igen, og rent faktisk slappe af i ve pauserne.

Ammehjælpen

Udover at forberede sig på selve fødslen, så tror jeg det er mindst lige så vigtigt at forberede sig på forløbet efter. Jeg har hele tiden vidst at jeg ønskede at amme og vi har derfor fået ammevejledning allerede inden fødslen. Jeg har nemlig hørt rigtig mange historier om komplicerede amme forløb, der har taget glæden ved den første tid som forældre.

Halvanden måned inden termin havde vi derfor besøg af Bente fra Ammehjælpen, der vejledte os i det gode ammeforløb, smertefri amning, hvad man skal være opmærksom på og hvilke udfordringer der kan komme.

Vores ammeforløb

Lige efter fødslen kom Ebbe selvfølgelig op på mit bryst og der gik ikke længe før han begyndte at søge. Jeg fik hjælp af jordemoderen til at prøve at lægge ham til brystet, men som forventet var det ikke helt så lige til. Jeg føler kun at vi prøvede i 5 minutter før hun nævnte ordet ammebrik. Jeg bad om at få lov at prøve lidt alene, da jeg gerne ville undgå at opstarte ammebrik. Noget jeg som førstegangs fødende ikke ville ane var en dårlig ide at starte på, hvis ikke det var fordi jeg var blevet vejledt inden.

Da jeg havde forsøgt lidt mere, i en virkelig dårlig stilling fordi jeg stadig lå på ryggen og ventede på de sidste undersøgelser, kom en ældre jordemoder ind på stuen som også havde assisteret ved fødslen. Hun fik mig hjulpet op i en bedre ammestilling og i løbet af ingen tid fik Ebbe ordentligt fat ved brystet. Jeg var så lettet.

Vi tog hjem 4 timer efter fødslen, da vi jo var startet ud som en hjemmefødsel og derfor var opsatte på at være hjemme. Dagen efter kom Bente fra Ammehjælpen hjem til os for at hjælpe os med at etablere amningen. Det var nemlig slet ikke så nemt, selvom Ebbe havde vist at han kunne. At få hjælp og føle at man ikke er helt alene om at få amningen til at lykkes, var virkelig guld værd ovenpå det hårde døgn vi havde haft. Vi fik øvet forskellige ammestillinger og jeg fik opfrisket hvordan han skulle lægges til, for at opnå en smertefri amning.

Ammebrik

Dagen efter da mælken begyndte at løbe til, fik jeg de klassiske brystspændinger. Det gav igen udfordringer ift. amningen, da Ebbe ikke kunne få ordenligt fat. Vi fik besøg af vores jordemoder (obligatorisk besøg efter hjemmefødsel) og hun mente igen at eneste udvej var ammebrikken. Her ville jeg ønske at jeg havde taget fat i Bente igen, men jeg følte ikke Ebbe havde fået mad i alt for mange timer, så jeg fulgte hendes råd og opstartede amning med ammebrik.

Dagen efter da vi skulle til hælprøve på sygehuset blev Ebbe vejet, og rigtigt nok som vi selv havde haft en fornemmelse af, havde han ikke fået nok mad. Hans vægt var på grænsen ift. hvad man må tabe sig efter fødslen. De valgte derfor at indlægge os.
Jeg spurgte om vi i samme omgang kunne få hjælp til at smide ammebrikken, nu hvor vi alligevel skulle have hjælp til alle amninger. Det blev der først sagt god for, men igen var det maks et par minutter jeg fik lov at prøve uden, før jeg igen blev anbefalet at bruge ammebrikken. Vi blev udskrevet et par timer senere.

Afvænning af suttebrik

Siden da har jeg selv kæmpet med at komme af med brikken. Det er lykkedes på det ene bryst, men på det andet bruger vi den stadig til nogle amninger. Bente har tilbudt at hjælpe og er så sød at skrive og heppe på os. Hun ved hvor meget det betyder for mig at komme af med den. Men jeg føler mig heldigvis godt rustet efter den vejledning vi har fået og jeg tror på at vi kan komme af med den inden længe.

Grunden til at jeg så gerne vil af med brikken, handler både om at den kan gøre Ebbe doven ved brystet, så han ikke få tømt brystet ordenligt ved hver amning. Og så handler det om besværet og det at føle sig meget blottet. Jeg har faktisk ikke haft lyst til at få besøg fordi jeg ved at jeg skal amme med brikken foran andre. Den sidder der som en kæmpe forlænger af et i forvejen blottet bryst. Derudover er der ofte mælk ud over alt når vi er færdige, da den nemt falder af når han trækker hovedet til sig.

Jeg er selvfølgelig ikke imod ammebrik for enhver pris, men jeg synes det er en ærgerlig tendens at der bliver opgivet så hurtigt. Den kan være nødvendig i nogle tilfælde, men nu har jeg selv oplevet hvor hurtigt den bliver valgt som løsning. Endda hos et barn der havde vist at han sagtens kunne finde ud af det uden.

Sundhedsplejerske eller Ammehjælp

I er flere der har spurgt hvorfor jeg ikke har brugt sundhedsplejersken i stedet for Ammehjælpen. Det kan slet ikke sammenlignes hvis I spørger mig. For det første pga. den gode vejledning vi fik allerede inden fødslen og for det andet, den støtte og hjælp man får til etablering hvis det ikke lykkes. Vores sundhedsplejerske kom først 5 dage efter fødslen. Da jeg spurgte hende om hun ville prøve at hjælpe mig med at få ham til at tage fat uden brikken på venstre bryst, prøvede hun et par minutter før hun konkluderede at brikken nok var bedste løsning lige nu.

Graviditet: Om <strong>fødselsforberedelse, ammehjælp, slyngevejledning og velvære</strong> i graviditeten 2

Slyngevejledning

Imens jeg stadig havde mave på, var Casper og jeg til slyngevejledning hos Kamilla der har Minikram.dk. Jeg har nemlig hele tiden haft et ønske om at vænne Ebbe til at blive båret i slynge/vikle helt fra starten. Vi blev introduceret for strækviklen og blev vejledt i at binde den og sætte baby korrekt. Vi prøvede forskellige modeller, men endte med at vælge en Hana Baby strækvikle i bambus, som er ekstra god her i sommervarmen. Den er nemlig åndbar og beskytter mod solen.

Nu hvor Ebbe er kommet til verden, er vi begyndt at øve os. Indtil videre går det rigtig fint. Han nyder at sidde helt tæt og jeg elsker også at have ham helt ind til kroppen. Det er stadig begrænset hvor meget jeg har brug for at gå rundt her en uge efter fødslen, så det er nogle korte ture han får deri. Men når først han er mere vågen og jeg er mere mobil, bliver det virkelig et godt redskab.

I kan få 10% på hele Minikram.dk med koden ditteblog.

Akupunktur

Under graviditeten har jeg heldigvis været ret skånet for diverse graviditetsgener, men jeg har haft to perioder hvor jeg har oplevet smerter i både læn, iskiasnerve og bækken. Begge gange har jeg hurtigt fået en tid til behandling hos Babyteamet, hvor jeg har fået akupunktur og zoneterapi mod mine smerter. Jeg har virkelig haft god effekt af behandlingerne og har allerede dagen efter oplevet klar bedring.

Jeg kan kun anbefale at handle på de gener graviditeten giver, i stedet for at tænke at det nok er meget normalt at have ondt når man er gravid.

Graviditet: Om <strong>fødselsforberedelse, ammehjælp, slyngevejledning og velvære</strong> i graviditeten 3

Graviditetspude

Lidt i samme dur, så har min graviditetspude hjulpet rigtig meget på de smerter jeg har haft i ryg og bækken. Den har gjort min søvn meget bedre og aflastet min krop de steder jeg har haft ondt. Både om natten og hvis jeg har haft behov for støtte i løbet af dagen.

Min graviditetspude er den der hedder Comfort-U fra Fossflakes.

Gravid fotografering

Til sidst vil jeg også lige komme ind på de graviditets billeder jeg har fået taget. Jeg er normalt slet ikke til de klassiske fotograf billeder, men da Nikoline fra Niloka.com nævnte at vi kunne tage nogle helt naturlige billeder i vores eget hjem, så kunne jeg alligevel godt se det fine i at have billeder af maven som et minde. Her efterfølgende er jeg så glad for at have dem og jeg synes virkelig at de er blevet fine og naturlige. I kan se flere af billederne i mine indlæg:

Graviditetsdagbog uge for uge fra uge 9 til fødslen

Graviditet: Min Fødselsplan

Graviditet: Om <strong>fødselsforberedelse, ammehjælp, slyngevejledning og velvære</strong> i graviditeten 4

Læs også: Graviditets garderoben – Webshops og styles jeg har brugt i min graviditet

 

Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments
Andre interessante indlæg
Q&A: Mine svar
Interiør: Indretning af vores gårdhave
Nye stole fra Søstrene Grenes...
Den perfekte familiebil og overvejelser...
Graviditets garderoben – Webshops og...
Aarhus Spiseguide: Restaurant og café...
Kosttilskud jeg tager imens jeg...
4 Hudpleje favoritter: Min hudplejerutine...