Annonce

Graviditet: Min Fødselsplan

Nu hvor min termin nærmer sig, er vi selvfølgelig begyndt at snakke en del om selve fødslen. Den er begyndt at fylde rigtig meget i mine tanker, og det tænker jeg egentlig er meget sundt. På den måde kan jeg forhåbentlig nå at blive i hvert fald mentalt klar til når dagen kommer.

Jeg veksler lidt mellem at glæde mig til fødslen og at frygte den. Jeg glæder mig til at prøve at bruge alle de ting vi har lært til fødselsforberedelsen med Heidi Meyer, og jeg glæder mig til at skulle arbejde sammen med Casper om at få den bedst mulige oplevelse for os begge to. Han er så mega sej til de øvelser han har fået og er virkelig god til at hjælpe mig med vejrtrækning og afledning, så jeg tror på at vi bliver et rigtig godt team.

Samtidig så frygter jeg lidt alt det uforudsigelige der er ved sådan en fødsel. Vi er blevet anbefalet at skrive de ting ned, som vi er bange for, og så tage dem en efter en. Læse op på dem og snakke om hvad det værste er der kan ske, ved de pågældende punkter.

Det gjorde vi i weekenden og det fungerede rigtig godt for os begge. Vi havde en del fælles punkter på listen, som akut kejsersnit, sugekop og voldsomme blødninger, og så havde vi nogle individuelle. Mine gik mest på at jeg er bange for at min krop ikke ved hvad den skal gøre i de forskellige situationer. At jeg simpelthen ikke kan finde ud af at læse dens signaler, slappe af når jeg skal, presse når jeg skal osv. Caspers handlede mere om tiden bagefter, hvis det bliver nødvendigt at jeg skal køres væk for at syes eller andet, hvor han skal være alene tilbage med baby og skal efterlade mig. Vi fik snakket det hele godt igennem, og fik også læst op på de mere tekniske ting, hvilket helt klart har givet en ro.

Graviditet: Min <strong>Fødselsplan</strong> 1

Fødselsplanen

Jeg ved ikke om det er noget nyt at det er blevet populært at lave en fødselsplan, i hvert fald virkede det ikke som om min jordemoder havde særligt høje tanker om sådan en. Men nu har jeg læst i diverse bøger, apps og også fået det anbefalet til fødselsforberedelsen, at det kan være en god ide at skrive nogle ønsker ned for fødslen. For det er jo nærmere ønsker end en egentlig plan.

Jeg tænker også selv at en fødselsplan kan være en god ide, så man ikke skal huske at sige en masse ting til jordemoderen og ikke mindst hvis der er vagtskifte, så alle ved hvordan man gerne vil have at fødslen skal forløbe ift. smertelindring, information og tiden efter baby er kommet ud.

Helt lavpraktisk så kommer min fødselsplan til at ligge i min vandrejournal så den er tilgængelig for alle på stuen.

Graviditet: Min <strong>Fødselsplan</strong> 2

Min fødselsplan

 • Jeg vil gerne forsøge med smertelindring som akupunktur, vejrtrækningsøvelser, afspænding, lattergas osv, for så vidt muligt at undgå epidural. Ønsker ikke bistik.
 • Vi har øvet nogle bestemte afspændingsøvelser og vejrtrækningsøvelser (Meyermetoden) som vi gerne vil forsøge at bruge, men hvis det ikke lykkes vil vi gerne have hjælp til vejrtræknings øvelser.
 • Casper ønsker at være ved hovedgærdet under hele fødslen.
 • Ved behov vil jeg gerne have muligheden for at komme i vand – evt. føde i vandet.
 • Vi føler os mest trygge når vi får en del information om hvad der sker/skal ske.
 • Vi vil gerne forsøge med sugekop frem for kejsersnit ved akut behov.
 • Jeg vil gerne ligge med baby så længe som muligt på maven efter fødslen før han vejes eller vaskes, så længe der ikke er noget medicinsk til hinder for det. Vi vil også gerne vente med at han få K-vitamin stik til under børneundersøgelsen.
 • Hvis jeg ikke selv kan holde baby med det samme, vil vi gerne at han ligges hos Casper i stedet for – hud mod hud.
 • Casper vil umiddelbart gerne klippe navlestrengen – men først efter pulseringen er stoppet så baby får alle næringsstoffer med.
 • Jeg har læst op på syntocinon og giver samtykke til indsprøjtningen hvis den vurderes nødvendig. Det samme gælder den Anti-D indsprøjtning jeg skal have efter fødslen grundet min blodtype.
 • Jeg vil gerne have hjælp til at opstarte amning og jeg ønsker ikke at blive tilbudt ammebrikker.

Graviditet: Min <strong>Fødselsplan</strong> 3

Skriv endelig hvis I har nogle spørgsmål, input eller der er noget jeg skal uddybe. Flere af punkterne er nogle som vi ikke umiddelbart selv havde tænkt på, men som er kommet frem efter vi har snakket med Bente fra Ammehjælpen og Heidi fra fødselsforberedelsen i Meyermetoden.

Jeg har gennemgået fødselsplanen med min jordemoder, men hun havde ikke som sådan nogle kommentarer til den, udover at hun synes det var nogle meget tilforladelige punkter. Så jeg tænker også at den er til at gå til og uden en masse krav der alligevel ikke fungerer i praksis. Men det kan jeg jo give en melding om, om nogle uger.

Billeder er taget af Niloka.

Læs også: Graviditetsdagbog uge for uge fra uge 9 til fødslen

Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

16 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments
Andre interessante indlæg
Aarhus: Brunch hos Gorm’s Pizza
Den ultimative guide: Sådan starter...
Bedre nattesøvn og mere overskud
Huskøb: Testamente og andre vigtige...
Aarhus: Plantecaféen på Godsbanen
Hudproblemer: Ansigtsbehandling og min rense...
Renovering af 50’er hus: Mine...
Aarhus Brunch Guide