Annonce

DIY puslebord: IKEA Ivar hack + guide til at male møbler

Indeholder reklame for Dyrup.

Vi har over de sidste par uger, været i gang med at lave puslebord (og plads) på vores kontor. Det bliver nemlig et kombineret kontor og baby værelse, når vi udvider familien til april. Værelset skal til at starte med primært indeholde en pusleplads og et klædeskab med babys tøj. Altså udover skrivebordet, som allerede er etableret ved vinduet.

Det færdige resultat ser måske en anelse tomt og upersonligt ud lige nu, men der går jo også lige et par måneder før det skal i brug. Jeg vil gerne vente med at hænge flere ting på væggene, til jeg ved hvor der skal stå en seng. Ligesom der også kommer bleer, tøj, produkter til bleskift osv. Så det I ser her er bare rammerne for puslepladsen.

<strong>DIY puslebord:</strong> IKEA Ivar hack + guide til at male møbler 1

Puslebord – IKEA Ivar hack

Selve puslebordet har vi lavet ud af et Ivar skab fra IKEA. Vi er ikke 100% i mål, da jeg venter på et par leveringer dertil, som er forsinket grundet Corona. Det er nemlig meningen at der skal ben på og så har jeg bestilt et “Ivar gap kit“, så mellemrummet mellem lågerne ikke er så stort. Men udover det er bordet færdigt.

Benene jeg har bestilt er disse messing ben.

Min far har lavet en pusleplade i genbrugstræ, som vi med vinkelbeslag har fastgjort bag på skabet. På den måde kan vi nemt tage pladen af igen, uden at skabet er ødelagt, når vi engang ikke skal bruge det som puslebord længere.

Jeg har kun malet skabet udvendigt, men lågerne er dog malet på begge sider, for at undgå at de begynder at bue. Det er nemlig helt ubehandlet træ, som godt kan “slå sig”, hvis man kun maler den ene side.

IKEA Ivar hack

Valg af farver

Næste step var at vælge farver til både puslebord og det gamle Københavner skab, som skal hænge over bordet. Jeg tog udgangspunkt i Dyrups farvekort. Både det fulde farvekort og deres nye Trend farver for 2021. På væggen i værelset har vi en smuk beige farve der hedder “Summer suede” fra Dyrup. Jeg ville gerne finde to farver der kunne spille godt sammen med den.

Blandt trend farverne fandt jeg endnu en beige farve, som dog var lidt mørkere end væg farven og måske en anelse mere varm. Den hedder “Transcend” og den valgte jeg til puslebordet.

Blandt farvekortet med de brune nuancer fandt jeg en helt sart gul ved navn “Scones and cream”. Den valgte jeg til hylden over puslebordet.

Ved at vælge tre farver blandt de brune nuancer, kommer der til at være en fin harmoni blandt farverne. En fin base som jeg efterfølgende kan indrette ud fra og løbende tilsætte farver.

Guide til at male møbler

Træ metal maling

DIY guide til at male møbler

Jeg får ofte spørgsmål til hvordan man skal male diverse møbler. Hvad skal man bruge og hvad er fremgangsmåden. Den vil jeg derfor beskrive ud fra projektet her.

Det skal du bruge:

  • Afdækning (Jeg bruger fleece tæpper da de suger malingen, så man ikke risikerer at træde i våd maling).
  • Malertape hvis der er dele af møblet der ikke skal males.
  • En god pensel (eller en rulle alt efter om man foretrækker et meget glat udtryk eller et udtryk med penselstrøg. Jeg foretrækker det sidste).
  • Rørepind (følger ofte med malingen).
  • Fint sandpapir.
  • Trægrunder.
  • Træ-metal maling.

Trægrunder

Guide til at male møbler

Guide til at male møbler

Fremgangsmåde

Klargøring af møblet

Start med at dække gulvet af. Vurder om møblet trænger til en kærlig hånd inden maling. Det kan være huller der skal spartles ud eller gammel løs maling der skal have en let slibning først. Vores puslehylde var malet før og den var meget glat i overfladen. Den blev derfor slebet let med fint sandpapir. Selve puslepladen var ujævn, da den er bygget ud af gammelt træ, så den blev også slebet. Ivar skabet der var helt nyt og ubehandlet krævede ikke slibning.

Når møblet er slebet skal det lige tørres over med en fugtig klud, for at sikre der ikke sidder noget støv tilbage. Herefter, når møblet er helt tørt, kan man sætte malertape på, hvis der er dele der ikke skal males. Det har jeg f.eks. gjort indvendigt i Ivar skabet, da jeg kun ønskede at male det udenpå.

Trægrunder

Herefter er det tid til lidt mere forarbejde. Nu skal møblerne nemlig grundes. Jeg bruger en grundmaling uanset om det er et nyt eller et gammelt møbel. På det gamle skab var det vigtigt for at sikre at malingen efterfølgende ville binde. Fordi overfladen var så glat fra den gamle maling. På det nye ubehandlede Ivar skab er det for at malingen dækker bedre og for at sikre en god holdbarhed.

Jeg har givet begge møbler et enkelt lag grunder, men man kan altid gentage med endnu et lag, hvis man synes der er behov. Evt. lige slibe let imellem lagene, hvis der skulle opstå nogle løbere.

Maling

Endelig er det tid til det sjove, nemlig at få noget farve på møblerne. Jeg maler som sagt med pensel, da jeg synes det giver et smukt resultat. Der står altid på malerbøtten, hvor lang tid der skal gå imellem at man maler hvert enkelt lag. Jeg har malet begge møbler 2 gange, med 5 timers mellemrum. Det er vigtigt at overholde tørretiderne, da man ellers risikerer en klistret overflade.

Til møbler bruger jeg altid Dyrups træ-metal maling, da den er meget slidstærk. Den er nem at arbejde med og dækker rigtig godt.

Ift. glans så har jeg valgt en glans 10, som giver et mat udtryk.

IKEA Ivar hack

<strong>DIY puslebord:</strong> IKEA Ivar hack + guide til at male møbler 2

Ikea Ivar hack

Indretning

Som sagt har jeg kun lige indrettet med et par småting, som vi har købt til værelset. Der kommer til at være mere liv og flere farver når der også kommer en seng, en slyngevugge, noget på væggene og alt babys tøj. Tøjet skal ind i Ivar skabet, men vi venter lige til vi har sat ben på skabet.

Puslepuden er fra vores pusleplads i bryggerset, men jeg har bestilt endnu en magen til, som ikke er leveret endnu. Det er en Leander pude (reklamelink). Selvom den er dyr, så synes vi, at den er pengene værd. Så praktisk at den kan vaskes af med en våd klud.

Plastik opbevarings kasserne er fra Aykasa (reklamelink) og vi bruger både mini og midi til Ebbes og babys tøj. Jeg synes nemlig både de er pæne og praktiske. De helt store i Maxi bruger vi til legetøj.

Københavner skabet er forresten fundet brugt på Instagram. De er ofte til salg derinde, så følg evt. hashtagget #københavnerskab hvis I vil holde øje med hvad der bliver sat til salg.

<strong>DIY puslebord:</strong> IKEA Ivar hack + guide til at male møbler 3

<strong>DIY puslebord:</strong> IKEA Ivar hack + guide til at male møbler 4

Skriv endelig hvis I har nogle spørgsmål til processen i at male møbler. Jeg hjælper gerne så godt jeg kan. Og hvis I laver en lignende pusleplads, så vil jeg elske at se resultatet.

Læs også: Nybyggeri og farver – Vores toilet med lyserøde vægge (og loft).

Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

15 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments
Andre interessante indlæg
DIY Guide: Behandling af træterrasse...
Overgangen fra mos til fingermad...
Inspiration til en kreativ julegaveindpakning
Opskrift: Nespresso Iskaffe
Q&A #2 (Svar på Instagram...
Interiør: Runde spejle til stuen,...
5 tips til at opdatere...
Ny cykel på budget