DIY guide: Træ terrasse
Lige siden vi købte huset, har vi drømt om at bygge en træterrasse i haven. Den flise terrasse der fulgte med huset var meget lille. Mange af de andre naboer har tilkøbt ekstra fliser, for at få en større terrasse. Men vi vidste at vi på et tidspunkt ville bruge pengene på en træ terrasse i stedet.
Sidste weekend kom vi endelig i gang og det tog os (tre mand), 2 dage at grave ud og bygge. Det var hårdt arbejde. Især at grave jord af, da terrassen skulle være større end den eksisterende flise terrasse. Men det hårde arbejde er heldigvis det hele værd nu og vi er simpelthen så glade for resultatet.
Indkøbsliste
- Terrasse brædder i trykimprægneret fyr (Hvis det kan lade sig gøre, så køb dem i den længde, som terrassens bredde skal være. Så undgår man at skulle i gang med at save).
- Strøer
- Rustfri terrasse skruer
- Kiler
- Justerbar terrasse fod
- Sand og fliser (medmindre der ligger en terrasse i forvejen, som man kan genbruge fra).
Budget: Ca. 5000,-
Her kan I først lige se et før billede, af fliseterrassen som den så ud inden vi gik i gang.
DIY Guide: Træ terrasse
Jeg vil forsøge at komme med en DIY guide, men jeg synes man skal alliere sig med en der har bare lidt forstand på hvordan man bygger en terrasse, før man springer ud i det. Jeg var hvert fald glad for, at vi havde min far med til projektet.
Grave græs og jord af
Først skal der graves græs og jord af, hvilket klart er det hårdeste arbejde. Vi har noget virkelig tungt ler agtigt jord, så det tog en del timer at få gravet alt væk. Sandet under fliserne skal genbruges, så det skal ikke graves af endnu.

Strøer til terrassens “skelet”
Langs med huset sættes nogle træ stolper i den afstand som strøerne senere hen skal lægges i. Vi har 9 strøer til en terrasse med en bredde på 510 cm. Træ stolperne står kun midlertidigt, så det har ingen betydning hvad man bruger, men det skal hjælpe med at få strøerne i den rigtige højde, så terrassen kommer til at flugte med risten.
Strøerne skrues altså fast til træstolperne i en højde så der er plads til terrasse brædderne ovenpå. Herefter kan man begynde at tilpasse sandets højde og lægge fliser ud på sandet, som strøerne skal placeres på.
Justering af strøer
Det samme gøres i modsatte ende, hvor strøerne står på en justerbar fod. Det gør det nemmere at få dem i water.
Så ind mod huset er der midlertidige stolper indtil strøerne står i den højde de skal være og længst væk fra huset justeres højden med en fod.
Pythagoras
Udover at strøerne skal være i water, så skal selve rammen også stå i en perfekt 90 graders vinkel. Vi målte husets bredde og den yderste strøer og brugte pythagoras;
Vi målte 3 meter ud på husets bredde og 4 meter ud af den yderste strøer. Så skal der være 5 meter imellem de to punkter for at vinklen er ret.
Nu er det “bare” at fortsætte med strøer i hele terrassens bredde. Med fliser under i begge ender og i midten så terrassen kommer til at stå stabilt. Tjek at der er lige meget afstand mellem strøerne i begge ender af terrassen, sådan at skruerne kommer til at sidde i en lige linje når vi skal i gang med at skrue brædder på.
Kiler
Fliserne skal som sagt passe nogenlunde i højden, så strøerne kommer til at lægge i water. Men de kan justeres med kilerne. Når man har lagt kiler under så højden passer, sætter man en skrue gennem kilerne, så de ikke rykker sig med tiden. Der sættes også en skrue skråt ind gennem strøen og ned i kilerne. Så bliver de hvor de er.
Sand
Når alle strøer er justeret så de ligger i vater, sættes et terrasse brædde midlertidigt fast yderst på terrassen. Så risikerer man ikke at de rykker sig løbende som man arbejder.
Det resterende sand fordeles mellem alle strøer og gør at der ikke kommer ukrudt op igennem. Nogen vælger at helgardere sig og lægge en ukrudtsdug, men det har vi ikke valgt at gøre.
Sørg for at sandet ikke ligger for tæt op af træets sider, da det altid vil være fugtigt og vil nedsætte terrassens levetid. Men sørg dog for at de gule kiler er dækket, så de ikke kan ses igennem terrasse brædderne.
Nu er “skelettet” klar til terrasse brædder.
Det er klart det nemmeste at købe brædderne i den længde som terrassens bredde skal have. Men vi kunne desværre ikke få dem i 510, så de passede til husets bredde. Derfor måtte vi igang med at save dem til.
Brædderne skal lægges så “marvsiden” vender opad. Det kan man se i enderne, hvor årerne ligesom danner et “smil”, som skal gå opad.
Terrasse brædder
Nu er det tid til at få brædderne på. Husk en afstands klods, så de ligger med samme afstand. Vores har 8 mm afstand.
Brædderne skal først forbores, så de ikke flækker når man skruer skruerne i. Husk at markere hvor hullerne skal være. så det blir ens på alle brædder.
Skruerne skal skrues godt langt ned, så “hovedet” er under træets overflade.
Det færdige resultat
Tadaaa. En færdig træ terrasse.
Jeg fik aldrig taget et billede af det sidste brædde, men det ligger lodret som afslutning og er skruet ind i strøerne i hver ende.
Da det er trykimprægneret træ, skal det ikke behandles til at starte med. Det er nemlig vigtigt at imprægneringen er mindst et år gammel, da den ellers ikke er tør nok. Men næste år skal vi i gang med at behandle terrassen med olie.
Indretning
Nu skal der bare indrettes. Det kommer der et separat indlæg omkring. Så følg med om en uges tid, hvor jeg forhåbentlig er lidt længere i den proces.
Læs også: IKEA HACK: DIY guide til indbyggede garderobeskabe med PAX og Billy