
Sidste forår lavede vi en træterrasse i vores have, hvilket simpelthen er det bedste vi har gjort for huset. Det har givet så meget varme med noget træ op imod den nybyggede facade, frem for fliser. Vi har brugt virkelig mange timer derude hele sidste sommer. Så dejligt bare at kunne træde ud i bare fødder, at den altid er dejlig lun at gå (og sidde) på og at den er mere børnevenlig til leg (og fald) end en flise terrasse.
I kan læse meget mere om selve træterrassen og vores guide til at bygge den i dette indlæg:
Behandling af træterrasse
Vores terrasse er bygget i trykimprægneret fyr og skulle derfor ikke behandles det første år. Men her et år efter kræver den behandling, for at blive ved med at være godt beskyttet mod vind og vejr. Den var også begyndt at se noget tør og trist ud, efter en våd og kold vinter. Så det handler både om vedligeholdelse og udtryk. I kan se før billederne her:
Gori træolie – i naturlige trendfarver
Gori er eksperter i træbehandling og nu er de kommet med 4 naturlige trendfarver til træterrassen, som man kan få tonet deres træolie i. Farverne er inspireret af den nordiske natur, i form af strandsten, drivtømmer og vådt sand. Det er 4 grå nuancer som spænder fra det helt lyse, over en næsten sølvgrå og så en midnatsgrå. Sidstnævnte kan gøres meget mørk jo flere lag man giver. Det er nemlig transparente farver, som giver plads til forskellige udtryk, alt efter hvilket udgangspunkt man har og hvor meget man påfører..
Valg af farve
Det var ikke helt nemt at vælge blandt de 4 farver, men vi har taget udgangspunkt i terrassens omgivelser. F.eks. husets facade, vores hegn mellem rækkehusene og indretningen på terrassen. Vi gik derfor med en ret mørk grå (NT07), som dog ikke er den mørkeste man kan vælge. Hvis man ikke ønsker så mørkt et udtryk og så markant et skifte fra udgangspunktet, kan man overveje den lyse (NT12)

Det skal du bruge:
- Fugtmåler
- Gori trævask (grundrengøringsmiddel)
- Gori “Fjern belægning” (effektiv behandling af belægninger)
- Spand til opblanding
- Kost eller børste til påføring
- Gori transparent træolie til træterrasser (evt. tonet i en farve).
- Bred pensel til påføring af olie


Fugtmåler
Har købt denne fugtmåler i XL Byg, men de burde kunne fås i alle byggemarkeder. Den har to små nåle, som man stikker ind i træet (et ikke synligt sted), hvorefter den måler fugtigheden i træet. Det må nemlig ikke overstige 18% på behandlingstidspunktet. Vi var lidt nervøse for om vi var for tidligt ude med at behandle her i det tidlige forår, men vores målte 15%.

Fremgangsmåde:
- Rengør terrassen grundigt med Gori trævask, for at fjerne almindeligt smuds og snavs.
- Fjern eventuelle belægninger med “Gori fjern belægninger”. (Vi havde lidt alger + noget rust fra en plantekasse).
- Lad terrassen tørre og brug en fugtmåler til at tjekke om træfugtigheden er under 18%. Vi ventede 24 timer.
- Hvis man har en terrasse med ubehandlet træ, skal der først grundes med “Gori transparent trægrunder”, men det er ikke nødvendigt ved trykimprægneret træ eller tidligere malet træ.
- Nu skal terrassen males med olien. Hvis man ved at man skal bruge flere spande, skal de først blandes, da der ellers kan forekomme nuanceforskelle. Det er også vigtigt at røre i spanden både inden og under påføring. Vi malede maks 2-3 brædder i fuld længde af gangen, så vi ikke risikerede at de tørrede op inden vi gik videre.
- Husk at man ikke må føre i direkte solskin.
- Træolien påføres i 2 lag med 24 timers mellemrum.
Det færdige resultat
Her kan I se det færdige resultat, som jeg simpelthen er så glad for. Jeg synes virkelig det samler terrassen og huset så flot og giver sådan en god “base” for den øvrige indretning. Det kribler i mine fingre for at komme i gang med at indrette med krukker, blomster, udekøkken og tekstiler. Det resultat viser jeg selvfølgelig også frem, så snart der er lidt mere forår i vejret.

Behandling af havemøbler
Hvis nu man ikke har en træterrasse der skal behandles, men i stedet nogle træmøbler. Så kommer der også lige en mini-guide til det her. Foran vores hus har vi nemlig havemøbler i træ og de bliver også behandlet minimum 1 x om året. Både for at gøre dem vandafvisende og for at styrke træets (og dermed møblernes) holdbarhed. Det får også møblerne til at fremstå meget flottere, da olien fremhæver træets naturlige glød.
Goris træolie til havemøbler er ikke tilsat svampehindrende midler og er derfor oplagt at bruge til havemøbler, men også andre møbler, hvor både børn og voksne har meget berøring med træet. Jeg har derfor også planer om at bruge den til vores sandkasse.

Det skal du Bruge:
- Gori trævask
- Gori “fjern belægninger” hvis det er meget beskidte eller gamle møbler.
- Pensel til påføring
- Gori transparent træolie

Fremgangsmåde:
- Rengør møblerne grundigt og lad dem efterfølgende tørre. Jeg ventede 24 timer.
- Påfør træolien i et jævnt tyndt lag med en pensel eller en klud.
- Fjern overskydende olie efter ca. 15 minutter.
Området foran huset trænger også til en forårs klargøring af både fliser og krukker med blomster, men allerede med opfriskede havemøbler har det gjort en stor forskel for udtrykket. Nu indbyder det rent faktisk til at sætte sig derude med en kop kaffe.
Har I mon planer om at behandle enten terrasse eller havemøbler her i foråret?
Læs også: INDRETNING AF TRÆ TERRASSE I NYBYGGERI