Annonce

Barsel (som selvstændig)

Det her blir lidt et blandet indlæg. Jeg tænker nemlig, at jeg vil prøve at sætte et par ord på min barsel. Både til de der synes det kunne være spændende at høre om hvad vi får ugen til at gå med. Men også hvordan det egentlig fungerer, når man er selvstændig og skal på barsel.

Derudover har jeg fået en del spørgsmål til Hørning by, som vi flyttede til i marts. Jeg kommer derfor også ind på, hvad byen har af tilbud og hvordan det er at være på barsel i en helt ny (og lille) by.

<strong>Barsel</strong> (som selvstændig) 1

Det praktiske – selvstændig på barsel

Som udgangspunkt kan man få barselsdagpenge når man er selvstændig og skal på barsel. Der er en række kriterier der skal være opfyldt, som man kan læse meget mere om på borger.dk. Det vil jeg ikke kede jer med.

Alt efter hvor etableret en virksomhed man har og hvor stabil ens indtægt er, kan man vurdere om man bør tegne en forsikring. På den måde er man nemlig sikret minimum 2/3 dagpenge sats, uanset virksomhedens indtægt.

Selvom jeg har haft bloggen i mange år, så er det ret forskelligt hvad jeg tjener på en måned. Så jeg valgte at tegne en “Forsikring for selvstændige”. Forsikringen skal være oprettet minimum 6 måneder før man ønsker at gå på barsel, for at man er sikret barselsdagpenge gennem den, uanset virksomhedens indkomst.

Da jeg (selvfølgelig) ikke ønsker at sætte min blog på standby imens jeg er på barsel, så har jeg valgt at være 75% på barsel og 25% i arbejde. Dermed får jeg ikke fuld dagpenge sats udbetalt, og jeg må stadig arbejde og tjene penge sideløbende. Det giver mig frihed til at kunne fokusere på Ebbe og vores barsel, uden at skulle tænke på om jeg tjener nok hver måned. Samtidig har jeg mulighed for, at arbejde et par timer hver uge.

<strong>Barsel</strong> (som selvstændig) 2

En typisk uge i barselsland

Mandag & Tirsdag

Lige pt er mandag og tirsdag som udgangspunkt fri for aftaler. Så det er de dage jeg planlægger besøg, tager ind til Aarhus, holder møder, skriver blogindlæg, og svarer på mails. Selvfølgelig alt sammen indrettet efter Ebbes behov; om han er oplagt, hvornår han sover, hvor længe han sover osv. Når han er vågen er fokus på ham.

Der er aldrig nogen dage der er ens og vi tager det ret meget som det kommer. Hvis jeg har kampagner der skal ud på et bestemt tidspunkt, laver jeg dem altid i weekenderne, når Casper er hjemme til at hjælpe med Ebbe. Ellers kan jeg ikke være sikker på at nå det hele til min deadline.

Onsdag

Om onsdagen mødes vi med to naboer, som bor i samme række som os. Den ene har en lille pige, som er 4 uger ældre end Ebbe. Den anden har termin med en lille dreng slut december. Det er så rart med en mini-mødregruppe tæt på, da der ikke skal pakkes og planlægges en masse. Det er bare at smutte ud af døren, med Ebbe under armen, hvorefter vi har et par hyggelige timer sammen.

Torsdag

Om torsdagen mødes jeg med min anden mødregruppe. Her vi faktisk 9 mødre (og 10 børn), som mødes hver uge. Vi bor spredt over hele byen, så det kræver lidt mere planlægning at komme ud af døren til tiden. Vi plejer at mødes i ca. 3 timer, drikker kaffe, spiser boller (og nogen gange kage, hvis overskuddet er til det) og snakker om børn, mænd, knibeøvelser, søvnunderskud, tigerspring og hvad der ellers fylder lige den dag.

Det er så rart at mødes med andre der går igennem de samme faser og hvor det er tilladt at sige lige hvad man føler. Har været meget heldig med de damer (i begge grupper).

Fredag

Fredag går vi lige for tiden til babysalmesang. Det foregår over 6 gange, så det er ikke noget vi bliver ved med. Det er et gratis tilbud kirken afholder og jeg tror vi var 12 på holdet. Der er en musikpædagog tilknyttet, som sammen med præsten synger og spiller. Vi har kun været afsted første gang, men Ebbe var vild med det (og dejligt træt efterfølgende). Vi sang, lavede øvelser på gulvet og legede med sanseøvelser (blandt andet den farvede faldskærm, som de fleste sikkert husker fra deres egen barndom).

Vi sluttede af med den fineste sanseøvelse, hvor alle børn blev lagt ovenpå et flygel, imens musikpædagogen spillede og vi sang. På den måde kunne børnene mærke musikken i kroppen fra det store flygel. Simpelthen så fint.

Lørdag & Søndag

Weekenderne er selvfølgelig helt forskellige, men mest af alt handler det om kvalitetstid for os alle tre. Det er nemlig ikke meget Casper ser til Ebbe i hverdagene, og Ebbe er ofte træt og pylret om aftenen når Casper kommer hjem. Så det er så dejligt at se de to sammen, når der endelig er weekend. Derfor forsøger vi også at holde lidt igen med alt for mange aftaler.

Om søndagen går vi til babysvømning i byen, hvor det er Casper der er i vandet med Ebbe. Jeg er med så jeg kan amme både inden og efter, og sørger også for omklædning af Ebbe, så det ikke bliver alt for stressende.

Det er som sagt også i weekenderne at jeg laver indhold til bloggen, hvis det er kampagner der skal ud på et bestemt tidspunkt, eller hvis jeg har brug for Caspers hjælp til billeder.

<strong>Barsel</strong> (som selvstændig) 3

Barsel i en ny by – Hørning

Der er ingen tvivl om, at jeg savner Aarhus og de muligheder byen har. Jeg har bestemt ikke fortrudt at vi er flyttet, for jeg elsker den plads vi har fået, både i huset og omkring os. Tror heller ikke jeg ville kunne undvære mit bryggers (momlife). Men jeg savner en god café, hvor jeg kan sidde og arbejde imens Ebbe tager en lur i barnevognen.

Når det er sagt, så er der faktisk rigtig gode muligheder for at komme ud, selvom man bor i Hørning. Toget kører to gange i timen og det tager ikke engang et kvarter, før man er på Aarhus Hovedbanegård.

Sundhedsplejen og barnevognstræf

Som jeg også er kommet lidt ind på ovenfor, så er der også nogle rigtig fine tiltag i byen. Der er selvfølgelig sundhedsplejen, hvor man får hele 8 besøg. Også et inden man overhovedet har født. Det er vidst dobbelt så mange som i Aarhus.

Sundhedsplejen afholder desuden “Barnevognstræf” i sognegården hver anden fredag, hvor man kan mødes med andre mødre og hvor det er muligt at få vejet sit barn. Der kan også være forskellige oplæg. F.eks. at dagplejerne kommer og fortæller om deres tilbud.

Mødregrupper

I Hørning skal man selv opsøge mødregrupper, da de ikke bliver tildelt af sundhedsplejen. Det foregår oftest i Facebookgruppen “Barsel og barnevognstræf Hørning“, hvor man kan skrive et opslag om, hvornår man har termin, og at man søger en mødregruppe. Det var sådan jeg fandt min.

Alternativt kan man opsøge det blandt sine naboer, ligesom jeg også har gjort. Der er rigtig mange småbørns familier og mødre (og fædre) på barsel i nybygger kvartererne i Hørning.

Kirken

Kirken og sognegården har rigtig mange aktiviteter man kan opsøge. Blandt andet baby salmesang som jeg skrev om ovenfor, men også fælles spisning, julehygge osv.

<strong>Barsel</strong> (som selvstændig) 4

Jeg er virkelig positiv overrasket over, hvor gode forhold der er for selvstændige når man skal på barsel. Jeg synes hvert fald det fungerer rigtig godt for mig, at arbejde et par timer om ugen, i kombination med min barsel. Det kræver en del planlægning for at være sikker på at jeg når alle deadlines, da jeg ikke bare kan sætte mig og arbejde uforstyrret i flere timer i streg. Jeg er også nødt til at være effektiv når jeg endelig har noget tid foran computeren, og det er ikke altid det hænger sammen med træthed, hvis vi har haft en hård nat. Men de fleste dage fungerer det.

Jeg er også spændt på, hvordan det kommer til at fungere når Ebbe bliver lidt større og begynder at sove mindre om dagen. Men det må jeg tage som det kommer.

Håber I er blevet lidt klogere, enten på det at være selvstændig på barsel eller på at være på barsel i en by som Hørning.

Læs også: Bordplade efter mål – Vores nye pastel gule skrivebord

Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments
Andre interessante indlæg
Bryllupsplanlægning: To-do listen
Aarhus: Madklubben Grill er åbnet...
IKEA HACK: DIY guide til...
Huskøb: Vores proces som 2....
Sommerhus med baby 9 måneder...
Rejse guide – Malmø
Nespressos nye Vertuo maskine –...
Bilkøb som førstegangskøber