Baby 10 måneder: Amning, måltider og døgnrytme
Med et par måneders mellemrum plejer jeg at lave en lille status over, hvad der sker i vores lille barsels boble. Sådan noget andre mødre finder interessant, men som alle andre helt sikkert vil synes er virkelig kedeligt at læse om. I ved; søvn, måltider, amning osv. Det er et par måneder siden jeg sidst lavede en status. Det er faktisk fordi der ikke er sket det store på hverken søvn eller måltids fronten.
Det kan I læse mere om i mine seneste indlæg:
Overgangen fra mos til fingermad – Baby 8 måneder
Søvnrutiner baby 6-7 måneder: Fra slyngevugge til tremmeseng
Nedtrapning af amning – skal/skal ikke
Om lidt over en uge blir han 10 måneder og jeg havde derfor “besøg” over telefon af min sundhedsplejerske. Jeg havde nogle spørgsmål til Ebbes måltider, da jeg ikke synes han spiser specielt meget af det jeg giver ham. Han er meget interesseret de første 5 minutter, resten af tiden blir maden kastet ud i luften og på gulvet. Til stor frustration for forældrene. Især fordi vi bruger virkelig meget energi på at planlægge en varieret kost til ham.
Vi snakkede derfor om, at en løsning kunne være at begynde at skære ned på amningerne. Måske endda ned på to amninger om dagen. En til morgen og en før putning om aftenen. Selvfølgelig med langsom nedtrapning.
Jeg delte lidt tanker om det på min story og spurgte også om jeres råd til at trappe amningen ned. De tips deler jeg lidt længere nede i indlægget.
Nu hvor jeg har haft lidt tid til at tænke over det, er jeg blevet enig med mig selv om, at jeg ikke vil forcere en nedtrapning. Jeg vil tænke over ikke at tilbyde ham brystet så snart han har spist, men vente på at han selv viser tegn. Indtil nu har det nemlig bare været en del af rutinen, at så snart maden var pakket væk, så satte vi os hen i sofaen for at amme. Det tænker jeg må være første step og en nem lille ændring. Men jeg vil ikke ud i at afvise ham. Det ser jeg ingen grund til, eftersom han sover godt om natten. Dermed må jeg gå ud fra, at han får hvad han behøver.
Jeg kan sagtens se at der kan være gode grunde til at skære amningen ned. F.eks. hvis ens barn skal starte i institution, hvis barnet begynder at sove dårligere om natten eller hvis man ikke føler de får tilstrækkeligt med næring. Vi har f.eks. også skåret nat amningerne væk for en del måneder siden – det kan I læse om i indlægget her.

Konklusionen
Men konklusionen må være, at vi fortsætter amningen efter behov og at jeg prøver at stresse lidt mindre over det, hvis han ikke spiser store portioner til måltiderne.
Vores døgnrytme – Baby 10 måneder
Kl. 7.00: Amning
Kl. 7.30: Grød
Kl. 9.00: Mellem måltid + amning
Kl. 9.30: 1. lur
Kl. 11.30: Frokost + amning
Kl. 14.00: Mellem måltid + amning
Kl. 15.00: 2. lur
Kl. 16.30: Mellem måltid + amning
Kl. 18.00: Aftensmad + amning
Kl. 19.30: Puttetid
De sidste tre dage har jeg dog forsøgt at starte dagen med grød og først amme bagefter. Det kan jeg ikke helt finde ud af, hvordan jeg har det med, da det plejer at være morgen amningen der er den længste og mest rolige amning. Hvor vi langsomt kommer i gang med dagen sammen. Men det har selvfølgelig gjort, at hans appetit har været større til morgenmaden. Så måske det er det vi trapper ned for nu. Kan altså meget godt li’ tanken om, at vi gør tingene i Ebbes tempo, efter hans behov og at han nok selv skal sige fra.
Måltiderne
Som jeg skrev om da Ebbe blev 8 måneder, så er vi gået over til at han spiser alt mad selv. Han får ikke længere mos, men grøden får han stadig. Vi laver den bare lidt tykkere, så han selv kan sidde med den.
Til hovedmåltiderne får han altid det samme at spise som vi får. Vi undgår salt i maden og efter salter ved bordet, men ellers er der ikke som sådan noget vi undgår. Vi tænker selvfølgelig over om maden er børnevenlig når vi planlægger madplan for ugen. Denne uge skal vi f.eks. have kødboller i tomatsauce, fiskefrikadeller med kartofler og persillesovs, Quesadillas og steaks med sød kartoffel fritter og spidskålssalat. Ved den sidste ret får han en rest fiskefrikadelle i stedet for steak, eller en kødbolle fra fryseren. Det er bare eksempler på en madplan, hvor han også sagtens kan spise med.
Mellem måltiderne prøver jeg at variere fra dag til dag. Det er f.eks. bananpandekager, grød vafler, hokkaido muffins, butterdejs snegle, banan, jordbær, french toast, ymer med jordbær kompot, melon osv. Jeg finder meget inspiration hos “Karlas Køkken” på Instagram.
Jeres tips til at skære ned på antallet af amninger
Som sagt kan der være mange gode grunde til at skære ned på amninger. Så selvom I var MANGE der skrev, at jeres bedste tip var at lade være med at skære ned og gøre det i babys tempo. Så vil jeg alligevel lige dele de tips der kom.
- Afledning med snacks som f.eks. skorper og kiks.
- Skær en amning ned af gangen (så kan brysterne også følge med)
- Begynd med kun at amme efter mad/inden lur. Ofte er det samme tidspunkt.
- Lad faren tage mere over (ligesom om natten hvis man vil skære nat amninger fra).
- Start med en lille snack og noget vand i stedet for at tilbyde brystet med det samme.
- Det kommer af sig selv når de starter institution.
- Ha’ et alternativ klar (F.eks. smoothie eller vand i sutteflaske)
- Giv erstatning/mælk i kop efter måltider og suppler med vandflaske/drikkedunk efter.
- Afledning: Putte, læse bog, tilbyde snacks eller andet der stiller behovet for tryghed.
- Læs evt. bogen “Helens bog om mad og søvn” hvor der er mange gode tips og oversigter over måltider og dagsplaner (og søvnhjul).
Læs også: Mit ammeforløb og tips fra min ammevejleder