Annonce

Baby 1 år: Status på amning, (ammestop?), søvnrytme og måltider

Nu er det to måneder siden jeg sidst har givet en lille status på ‘mommy life’. Ebbe fylder 1 år på torsdag, så planlægningen af hans fødselsdag er i fuld gang. Eller fødselsdage, da vi holder den over tre dage. Det havde klart været nemmere at holde en stor fødselsdagsfest, men der var en masse praktik der skulle gå op og vi har en ret stor familie. Så nu bliver det mine forældre torsdag, Caspers familie lørdag og mine søskende + påhæng weekenden efter.

Jeg har det så underligt med at der allerede er gået et år. Jeg kan næsten (!) begynde at græde når jeg tænker over det. At han snart ikke er min lille baby længere. Det er simpelthen gået så hurtigt.

Baby 1 år: Status på <strong>amning, (ammestop?), søvnrytme og måltider</strong> 1

Status på amning

Siden sidste update har vi skåret virkelig meget ned på amning. Jeg snakkede med sundhedsplejersken da Ebbe var 10 måneder, som syntes at vi skulle skære ned, for at gøre plads til mere mad. Jeg var ret ambivalent omkring det og besluttede mig for, at jeg ikke ville forcere en nedtrapning. Dog ændrede jeg alligevel min egen tilgang til det.

I stedet for konsekvent at tilbyde brystet efter hvert måltid, så ventede jeg på at Ebbe meldte sig. Det var som om at det bare var en rutine før. At når han havde spist færdig, så satte vi os i sofaen for at amme. Det var lige så meget en pause til mig, som det var mad (og tryghed) til ham.

Fremover når han meldte sig, tilbød jeg enten først hans sut, at putte hos mig (uden bryst), vand, snacks osv. Så han stadig fik en pause, noget tryghed og noget væske. Men på en anden måde end han (og jeg) var vant til. Det fungerede simpelthen så godt og vi kom lyn hurtigt ned på 2-3 amninger om dagen. Fast morgen (efter morgenmaden) og aften (før han blev puttet). Nogle dage midt på dagen ved behov, hvis han blev ked af at blive tilbudt andet. Jeg ville som sagt ikke forcere det.

Baby 1 år: Status på <strong>amning, (ammestop?), søvnrytme og måltider</strong> 2

Ammestop?

Nu har vi været fast nede på 2 amninger i en måneds tid og jeg kan mærke, at mælken bliver mere og mere uinteressant for ham. Han vil enormt gerne ammes, men det er i meget kort tid af gangen. Jeg har derfor besluttet mig for, at jeg vil prøve samme tilgang som før, ved de sidste to amninger vi har tilbage. I skrivende stund er kl. 13 og han er endnu ikke blevet ammet i dag. Han har gjort tegn til det en enkelt gang, men accepterede med det samme at få sin sut i stedet for.

Jeg har det faktisk overraskende svært ved at det måske er slut, men samtidig er jeg enormt bevidst om, at vi hvert fald ikke skal fortsætte fordi det er mit behov. Jeg ved at han får nok mad til at kunne undvære mælken. Så hvis han også kan få stillet sit tryghedsbehov uden brystet, så synes jeg det er på tide at stoppe helt.

Jeg kommer uden tvivl til at savne det helt vildt. Vores lille stund, hvor alt andet blev lukket ude og hvor han var så tryg, som han overhovedet kunne blive. Men jeg savner også at have min krop for mig selv. Jeg har også en ide om, at han vil være mindre pylret omkring mig når amningen stopper. Det har allerede ændret sig en del bare ved at gå ned på to amninger. Før kunne han slet ikke abstrahere fra at jeg var i rummet, men nu kan han sagtens kravle væk fra mig og følge efter Casper i stedet. Det er virkelig dejligt, for os alle.

Nu er jeg bare spændt på resten af dagen – om han fortsætter med at kunne undvære amningen. Jeg er klar over at vi måske skal skære en enkelt amning fra først, før vi stopper helt. Men jeg har lidt på fornemmelsen at han sagtens kan undvære begge.

Fra 2 til 1 lur

Det er ikke længe siden, at jeg skrev en update på hans søvnrytme. Hvor jeg fik ændret den, så han ikke længere vågner kl. 5 om morgenen. Det har han ikke gjort siden og det er simpelthen så dejligt. Kort efter ændrede jeg lidt i søvnrytmen igen, da jeg vurderede at det var på tide at gå fra 2 til 1 lur om dagen. I takt med at han begyndte at sove længere om morgenen, så blev hans 1. lur rykket tættere og tættere på middag og dermed lå 2. lur meget sent på eftermiddagen. Det gjorde at han var svær at få i seng om aftenen.

Jeg har brugt samme princip som jeg plejer, med at rykke luren et kvarter pr dag, indtil den lå hvor jeg ønskede. Nu sover han lur kl. 12 hver dag og alt afhængig af hvornår han vågner fra luren, så blir han puttet mellem kl. 19 og kl. 20. Han vågner alt imellem kl. 6 og 8.30. Så rytmen er endnu ikke helt fast, da det stadig er meget nyt for ham. Jeg tror lige kroppen skal lære, at han skal sove en lang lur midt på dagen. Pt sover han mellem 1,5 og 2,5 time.

Jeg bruger fortsat søvnhjul som rettesnor og bruger dermed søvnhjulet for 12-18 måneder nu.

Baby 1 år

Måltider

Nu hvor han kun sover 1 lur og nu hvor vi stadig er i gang med at få hans nye søvnrytme på plads, så bliver der lagt en del mellemmåltider ind i løbet af dagen. Både som en del af at aktivere ham, men også for at holde blodsukkeret oppe. I får lige en lille oversigt over vores dagsrytme og eksempler på hvad han får at spise:

Morgenmad mellem kl. 6-8.30: Grød og eventuelt lidt frugt eller bær. (Det er stadig Arlas købegrød vi bruger, da jeg ikke kan få ham til at spise havregrød, øllebrød mm.).

Mellemmåltid kl. 10: Ristet fuldkornstoast med smør og smøreost + evt. frugt/bær

Frokost kl. 11.30: Rugbrød med pålæg + grøntsager (Fx. ærter, agurk, tomat, avocado)

Lur kl. 12-13.30/14.30

Mellemmåltid kl. 14/15: Pølsehorn

Mellemmåltid kl. 16/17: Snack som fx. riskiks, figenstang, rosiner, frugt.

Aftensmad kl. 17.30: Han spiser det vi får.

Aften grød kl. 19.30: Nogle dage får han en portion grød inden sengetid, hvis han ikke har spist meget aftensmad.

Baby 1 år

Body er fra Kongessløjd og shorts er fra Silly Silas.

Status

Det er det der fylder hjemme hos os pt. Ammestop (måske) og at gå fra 2 til en lur. Jeg nyder stadig at have ham hjemme, selvom dagene kan være lidt lange her i sommerferien. Vi har nemlig ikke mulighed for at mødes lige så ofte med andre, som vi plejer. Så jeg glæder mig til at hjemmepassergruppen og mødregruppen med mine naboer starter igen.

Ebbe er begyndt at gå selv med gåvognen, så jeg er spændt på hvornår han begynder at gå uden. Han begynder også lige så stille at give slip når han står op af ting. Han elsker at være ude, at lege i sandkassen og at gynge. På torsdag sætter vi endelig et gyngestativ op i haven, som er hans fødselsdagsgave fra os.

Er din baby yngre end Ebbe?

Så vil du måske kunne bruge disse indlæg:

Baby 10 måneder: Amning, måltider og døgnrytme

Ændring af babys søvnrutine: Slut med at vågne kl. 5

Overgangen fra mos til fingermad – Baby 8 måneder

Søvnrutiner baby 6-7 måneder: Fra slyngevugge til tremmeseng

Grød, mos, kød og fisk – Baby 6 måneder

Opstart af grød & mos – Baby 4 måneder

Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Andre interessante indlæg
Aarhus: Hverdags Brunch på Langhoff...
Sommerhus med baby 9 måneder...
Interiør: Mogens Koch Bogkasser
Graviditets dagbog: April baby
Planter: Monstera tips
Aarhus: De bedste takeaway steder
Søvnrutiner baby 6-7 måneder: Fra...
Løb: Garmin Forerunner 235 anbefaling