Marokk fliser i køkken og bad – Vores erfaringer

Med jævne mellemrum får jeg henvendelser omkring vores fliser i køkken og bad. Fra andre der overvejer dem og som gerne vil høre vores erfaringer. Er de besværlige at lægge? Er de svære at holde rene i forhold til hvor sarte de er? Tager de meget imod kalk? Det er oftest det jeg bliver spurgt om. Så nu samler jeg lige alle svar i et indlæg, så det nemt kan søges frem.

Marokk fliser køkken og bad

Farver

Vores fliser er først og fremmest købt hos Marokk og er den model der hedder “Stix“. I køkkenet har vi farven “Fog”, som er en helt lys grå. På badeværelserne har vi farverne “Cypress” og “Petal”. En mørkegrøn og en sart lyserød. Alle farver kan ses på Marokks hjemmeside eller i deres showroom på Sjælland. Vi så dem ikke før køb.

Cementfliser

Fliserne er håndlavede cementfliser, hvilket gør hver eneste flise unik. Det har en charme at de er så rå og “uperfekte” som de er. Men det kræver også noget erfaring at lægge dem. Jeg vil klart anbefale at undersøge murerens arbejde grundigt inden i hyrer en til jobbet, da de ikke er de nemmeste fliser at lægge. Vi har ikke fået det flotteste resultat i badeværelset, så vi skiftede murer til køkkenet og der er vi meget tilfredse. Det handler om at de ikke er præcis lige lange, så der skal noget justering til, f.eks. afstanden på fugerne. Jeg vil derfor ikke anbefale at man lægger dem selv. Grundet deres tykkelse kan de ikke skæres på en almindelig fliseskærer (eller med en vinkelsliber), men skal skæres med en diamant skærer. Endnu en fejl mureren lavede på vores badeværelser og vi har derfor nogle meget ufine kanter på vores fliser.

Marokk fliser køkken og bad

Behandling og vedligeholdelse

Jeg vil ikke gå så meget ind i hvad de skal behandles med, da man får en vejledning fra Marokk, som man skal følge. Men fliserne er helt rå lige når de er lagt, så de skal først imprægneres og efterfølgende behandles med voks. Voks behandlingen skal man gentage med jævne mellemrum. Vi gør det når vi har gjort dem grundigt rene.

Både imprægnering og voks gør, at de er mere modstandsdygtige overfor kalk og snavs. Men som alle andre fliser, så vil der sætte sig kalk på dem. Vi har derfor fået installeret et BWT kalkfilter/blødgøringsanlæg, for at passe ekstra godt på fliserne. De kan nemlig ikke tåle skrappe rengøringsmidler, så det er med at tage det kalk der kommer løbende, så det ikke bliver alt for slemt. Igen bruger vi det rengøringsmiddel som Marokk vejleder i og anbefaler at bruge. Hvis der sidder noget tilbage som rengøringsmidlet ikke har taget, har vi forsigtigt brugt et barberblad (ligesom til keramiske kogeplader). Alternativt anbefaler Marokk at vådslibe med sandpapir korn 400.

Ift. snavs på fliserne i køkkenet, så er de meget nemme at tørre af, når der f.eks. sprøjter mad op på dem, bag kogepladen. Igen skal man bare sørge for at imprægnere og voksbehandle.

Lyserøde fliser bad

Det kan måske lyde lidt besværligt, men find en god murer og sørg for at behandle fliserne godt og løbende. Så kan jeg varmt anbefale dem.

Skriv endelig en kommentar hvis der er noget jeg skal uddybe (jeg ser også kommentarer herinde når indlægget ikke længere er helt nyt).

Find links til den øvrige indretning på badeværelset her: Vores badeværelse: Sorte detaljer med Knud Holscher serien

 

8 Comments
 1. Vi har dem også som gulv fliser i badeværelset og selvom de er fantastisk flotte, vil jeg aldrig anbefale dem. De er så dårlige at holde fine og ekstremt sarte, vi skal i hvert fald aldrig have dem igen – øv

  1. Åh øv, det er jeg da ked af at høre. Alts ift kalk eller hvad tænker du? Vi har først lige fået kalkfilter så vi har haft fliserne i over et år uden problemer ?☺️

 2. Hej Ditte 🙂
  Vil du fortælle, hvilken murer I brugte til at lægge Marokk-fliserne i køkkenet? 🙂

  P.S Jeg elsker at følge med i dit fine univers! <3

 3. Jeg overvejer Marokk, men er lidt nervøs for afkalkningen. Hvordan afkalker I bruseren og undgår samtidig at få kalkfjerner på fliserne?

  1. Det kan man sagtens – spray det direkte på kluden og arbejd det på armaturet. Læg evt et håndklæde eller noget andet udover gulvet imens ☺️

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.