Grød, mos, kød og fisk – Baby 6 måneder

Indeholder reklamelinks.

Ebbe fylder 6 måneder om et par dage, så jeg har brugt noget af dagen på, at forberede mad til ham. Vi startede jo med grød og mos allerede da han fyldte 4 måneder, og vi har virkelig haft en god opstart. Han elskede det fra start og spiste hurtigt store portioner. Nu skal vi til at øge mængden, tilsætte flere forskellige slags grøntsager, samt give kød og fisk hver dag.

Hvis I enten har et barn under 6 måneder eller hvis I først starter med mad ved 6 måneder, så læs først mit indlæg: Opstart af grød & mos – Baby 4 måneder. Så skal I nemlig gå lidt langsommere frem.

Dagens måltider 6 måneder

Morgen: Amning

Formiddag (Før første lur): Grød evt. med frugtmos + amning

Frokost (Efter første lur): Grøntsagsmos m. fisk + amning

Eftermiddag (Før anden lur): Grød, frugtmos eller små stykker blød frugt + amning

Aften: Grøntsagsmos m. kød eller fisk + amning

Sen aften: Amning

Kød og fisk

Nu skal der tilføjes kød og fisk til Ebbes frokost og aftensmad.

Vi skal lige ind i en god rutine med fisken, da vi ikke selv er så gode til at spise fisk hver uge. Men det kan være kogt laks, torsk, hellefisk og rødspætte (man skal gerne undgå store rovfisk som fx. dåsetun).

Ift. kød synes jeg det er lidt nemmere. Jeg har lavet en portion kødboller til fryseren, som jeg vil variere af forskelligt hakket kød. De optøes i microovnen og moses sammen med grøntsagsmosen.

Opskrift på kødboller til fryseren:

200 g. hakket kød (okse, kylling, kalkun eller kalv/flæsk)
4 tsk. hvedemel
1 æg

Blandes og formes til kødboller med en teske. Koges i kogende vand i 5 minutter.

Grøntsagsmos

Jeg har lavet lidt forskellige varianter af grøntsagsmos til fryseren.

Jeg giver altid en base af kartoffel/gulerodsmos og blander så med en anden smag. Jeg har lavet hokkaido, squash, broccoli, bønner, ærter og rødbede. Rødbedemosen må man først give fra 6 måneder og kun ca. hver 14. dag.

Frugtmos

Jeg har altid lidt frugtmos i fryseren, for at give noget mere smag til grøden eller som en lille dessert efter grøntsagsmosen. Det kan enten være ren æblemos eller en blandet æble/sveskemos, som også er god til at forebygge forstoppelse.

“Snacks”

Normalt spiser vi samtidig med Ebbe. Men hvis han er hurtigere færdig end os, og vi gerne vil holde ham ved bordet imens vi spiser færdig, så får han en lille snack. Det kan enten være en agurkstav, skorper eller majs puffs.

Man skal selvfølgelig altid være opmærksom på, om det er noget de kan få galt i halsen. Han elsker at sidde med sine små snacks.

Vand

Vi tilbyder altid vand til alle måltider. Både før, under og efter, så vi undgår at han bliver forstoppet. Vi bruger en almindelig børnekop, hvilket han hurtigt har lært at drikke af. Vi bruger altså ikke dem med hældetud på.

MME i måltiderne

I de fleste baby opskrifter står der, at der skal tilsættes modermælkserstatning til den hjemmelavede grød og mos. Jeg gjorde det i starten, men vi smed simpelthen for meget ud. Det kan nemlig kun holde sig et døgns tid efter åbning. Så nu sørger jeg bare for at amme lige efter hvert måltid.

Hvis I tilsætter MME, er det ca. 1/2 dl. pr. portion.

Fedtstof

Der skal altid tilføjes fedtstof (jeg bruger usaltet smør) til de hjemmelavede retter. Ca. 1 tsk. pr portion. Første gang jeg lavede mos til fryseren, tilsatte jeg fedtstoffet i den store portion jeg frøs ned. Men der var en læser der skrev, at man ikke måtte tilføje det før frost/før opvarmning. At det skal tilføjes efter det er varmet op igen.

Jeg har ikke helt kunnet finde svar på hvorfor, men da jeg spurgte på instagram, mente nogen at de gavnlige næringsstoffer blev nedbrudt ved frysning og/eller opvarmning. Så for en sikkerheds skyld, tilsætter jeg først når jeg har varmet mosen i microovnen.

Færdig grød/mos

Jeg laver hjemmelavet mos, fordi det er det billigste. Men ift. grød er jeg faktisk begyndt at købe Arlas baby grød. Jeg synes selv det smager bedre end grød af fx. majsmel og derfor vil jeg hellere give det til Ebbe. Der er tre forskellige varianter på Nemlig, hvor vi handler. Vær opmærksom på at nogen er fra 4 måneder, andre fra 6 måneder.

Obs: Når man køber en færdig grød/mos skal der ikke tilsættes fedtstof.

Opbevaring af mos på frost

Som jeg også skrev i sidste indlæg, så bruger jeg Cuubis til at fryse maden ned med. På den måde undgår jeg at skulle købe en masse små bøtter.

Man fylder mos i en pose og lægger den i Cuubis holderen. Den ligges i fryseren og efter en times tid, er mosen delt op i små terninger. Lige til at tage op, lave små portioner af og sætte i microovnen.

Vil anbefale at man har minimum to Cuubis, hvis man ligesom mig laver større portioner af gangen.

Udstyr

Ebbe kan endelig begynde at sidde i Stokke stolen og spise. Tidligere sad han på skødet af mig.

Vi har en babyindsats, en pude og en bakke til stolen, som gør at han sidder rigtig godt. Vi er også begyndt at gøre brug af tallerkener som er opdelte, nu hvor han får flere forskellige elementer til hvert måltid. Kan anbefale service som kan gå i microovnen, da man ellers har alt for meget i brug hver gang der skal varmes mad. Det fine service på billedet er en nyhed hos Done by Deer i farven mustard (modtaget i gave).

Vi har købt to af de her trøjer fra IKEA, som jeg synes er meget smartere end de hagesmække man kan få, som ellers også samler maden op. Men de her beskytter også ærmerne.

Vi giver stadig Ebbe maden med en ske, men han sidder samtidig med sin egen ske, så han også får lov at spise noget helt selv.

Jeg håber I kunne bruge mine tips. Hvis I selv er i fuld gang med skemaden, må I meget gerne dele jeres erfaringer i kommentarfeltet. Jeg kunne især godt bruge et par tips til nemt at få noget fisk ind i måltiderne hver dag.

 

16 Comments
 1. Mega godt og brugbart! Jeg har læst dit indlæg flere gange! ? Vi skal igang om et øjeblik med grød og mos til vores datter, og synes det er skønt med inspiration ??❤️

 2. Mht fisk kan jeg anbefale torskerogn (..også når han om lidt kan spise lidt bondebrød med pålæg, det er nemt og kan fås i små pakker så du undgår for meget spild). Ellers er varmrøget laks et hit hos vores pige på 6,5 md – og snart også røget laks eller alm makrel blandet med lidt mayo (i små mængder). Og tak for et fedt indlæg, altid lækkert med lidt inspiration til os andre 😉

  1. Selv tak, dejligt med gode tips 🙂
   Må have købt noget laks en af dagene. Han har været vild med torskerogn igår og i dag 🙂

  1. Det er lidt forskelligt. Både ift hvor fyldte de er, hvornår på dagen osv. Men omkring 6 stykker vil jeg tro 🙂
   Tænker bare du skal prøve dig frem og se hvor meget dit barn ca. vil spise og så rette ind efter det 🙂

 3. Som fisk bruger vi også torskerogn når det skal være nemt. Men ellers kan det være laks der er bagt i ovn (også lækkert for de voksne). Om en månedstid kan også lave hjemmelavede fiskepinde og fiskefrikadeller. Jeg bruger opskrifter fra Babymad (som er udgivet af Aarstiderne).

  Vi har kørt det samme “skema” som jer, men da jeg skal starte på arbejde om knap 2 måneder, er vi begyndt at trappe et ammemåltid ned af gangen.

  1. Tak for tips. Jeg tjekkede lige Aarstidernes Babymad ud – den bog tror jeg at jeg må have fat i 🙂
   Og så har jeg også lige købt noget torskerogn 🙂

 4. Sikke et godt indlæg! Angående det med MME i maden så har vi altid haft pulver liggende, hvor man kan tilføje en skefuld til mos/grød, evt med lidt vand -men ellers plejer der at være ret meget væske i sådan en mos/grød portion. Super simpelt og holder sig bedre en færdigblandet MME.

  1. Det er også et godt tip, til de der ønsker at have MME i. Det er hvert fald mere økonomisk end de små brikker. Men mener stadig kun det kan holde sig i 3 uger efter åbning 🙂

 5. Tak for godt indlæg! Har været mega glad for cuubis som jeg købte efter jeg så det hos dig.
  Kan du fortælle lidt om hvordan du gør med mos når I er på tur? Jeg synes det kan være svært at oprettehold grød/mos rytmen når vi er på tur da jeg ikke altid kan finde et sted vi kan sidde. Ofte ender jeg med at droppe det den dag og så bare have en flaske med.

  1. Hej Mikala

   Hvor er det godt at høre 🙂
   Det er også besværligt. Jeg har kun prøvet at have det med i mødregruppe og så ind til byen, hvor jeg har fundet en babylounge, så vi kunne sidde ned og give det. Til de dage hvor jeg ved at jeg skal ud af døren, køber jeg grød og mos færdiglavet. I de der “tuber” så de er lige til at presse ud på en ske. Så behøver man ikke til at have tallerken med også og det behøver ikke varmes op. Det har fungeret ret godt for os.
   Derudover har jeg altid små snacks med til ham, som han spiser i klapvognen eller sidder med, når vi er på café. Der bruger jeg “majs puffs” eller “skorper”.
   Men det skal lige overvindes, det med at give mad ude blandt andre 🙂

 6. Hej Ditte

  Tak for brugbart indhold (endnu engang)! Vi er lige selv startet op på hjemmelavet mos herhjemme og har købt Cuubis til når det skal fryses ned. Et enkelt spørgsmål – tager du noget af kogevandet med når du moser grøntsagerne, eller hælder du det fra inden?

  1. Selv tak, dejligt det kan bruges ☺️??
   Jeg hælder det altid over i en skål så jeg kan hælde lidt tilbage i mosen hvis jeg synes det blir for tørt når jeg har blendet/most det ☺️

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.