Søvnrutiner & søvnhjul : Baby 5 måneder

Indeholder reklame – produkter modtaget i gave fra Filibabba.

Der er gået to måneder siden jeg sidst skrev om Ebbes søvnrutine. Hvis man har børn så ved man, at det er noget der fylder en hel del som forældre. Jeg kunne også fornemme at det var noget I syntes var spændende at læse om. Så nu vil jeg lige komme lidt ind på det igen.

Efter sidste indlæg begyndte aftenerne nemlig at være virkelig hårde. Vi havde en pylret baby, som var umulig at putte. Det tog os ofte flere timer med skrig og skrål. Så hårdt for både os og Ebbe og slet ikke holdbart. Jeg udtrykte min bekymring på Instagram og I var en del der gjorde mig opmærksom på et såkaldt søvnhjul. Det findes i “Helens bog om søvn”, men hvis I googler “søvnhjul”, så kommer der også et par billeder op.

Min første tanke var, at jeg bestemt ikke skulle følge noget hjul, for alle babyer er jo forskellige. Har generelt aldrig været fan af skemaer og har heller aldrig noteret hvornår jeg har ammet, hvor længe han har sovet osv. Men lige med det her søvnhjul, så må jeg altså sige, at det ændrede en hel del for os.

Læs også: Vuggemotor til slyngevuggen – Vores erfaring

Søvnhjul

Søvnhjulet er et eksempel på en døgnrytme for en baby på en bestemt alder. Vi følger pt den for 3-4 måneder. Hjulet kan være med til at give et rigtigt godt overblik over, hvor meget søvn ens baby har brug for, alt efter hvor gammel han eller hun er. Både så man ikke risikerer en overtræt baby, men også så man ikke prøver at putte for tidligt. Sidstnævnte var det vi gjorde. Vi havde en ide om, at Ebbe skulle i seng omkring kl. 20.

Ifølge søvnhjulet skal han sove tre lure i løbet af dagen. 2 timer om formiddagen, to timer over middag og en time omkring spisetid. Den sidste time gør at han kan være vågen helt til kl. 21.30 ca. Når vi lægger ham der, lægger han sig til at sove med det samme. Det gør selvfølgelig at vi ikke har aftenerne for os selv. Men den tid skal nok komme. Til gengæld undgår vi time lange putninger og en ulykkelig baby.

Der er selvfølgelig dage hvor han slet ikke følger det hjul og sover powernaps. Men de dage hvor han følger det, kan jeg bare lægge ham i vuggen eller barnevognen og så lukker han øjnene og sover efter 2-3 minutter. Det er simpelthen så skønt, så jeg kan næsten ikke anbefale det søvnhjul nok.

Ebbes søvnrutine 5 måneder

Kl. 6: Han vågner på sit eget værelse og kommer ind i vores seng, hvor jeg ammer ham og han falder i søvn igen ved brystet.

Kl. 7.30: Vi vågner, han bliver ammet, puslet, kommer i tøjet, jeg spiser morgenmad og vi leger.

Kl. 9.00: Han bliver puttet i barnevognen eller slyngevuggen og sover dagens første lur. Efter søvnhjulet skal han sove 2 timer, men ofte bliver det kun 1,5 time.

Kl. 10.30/11: Han vågner, bliver ammet og får grød. Vi leger, går i bad, går tur osv. Vågentiden skal efter søvnhjulet vare 2,5 time. Hvis han forinden kun har sovet 1,5 time, kan jeg ikke strække den helt så længe, men minimum 2 timer.

Kl. 13/13.30: Han bliver puttet i slyngevuggen. Efter søvnhjulet skal han igen sove to timer. Hvis han vågner op før, tager jeg ham ofte med ind i vores seng og ammer ham i søvn igen.

K. 15.30: Han vågner, bliver ammet og så er der igen tid til at lege. Det er også i denne vågentid på 2,5 time, at han får grøntsagsmos, inden han igen skal have en times lur.

Kl. 18: Han bliver puttet i hans tremmeseng og sover en time.

Kl. 19: Han vågner og bliver ammet. Herefter ligger han på sofaen med os og på legetæppet. De fleste aftener skal der en del aktivering til, så det er ikke fordi vi bare kan slappe af om aftenen, når han er vågen. Men det er stadig bedre for alle, end at forsøge at putte for tidligt.

Kl. 21.30: Han bliver puttet i sin tremmeseng på værelset og sover for det meste til kl. 6 næste morgen.

Tremmeseng

I lang tid har vi udelukkende puttet ham i slyngevuggen om natten, men jeg ville egentlig gerne have ham over i tremmesengen. Lige pludselig kan han måske begynde at vende sig og så må han ikke sove i vuggen om natten. Så jeg syntes lige så godt vi kunne begynde nu.

Først stod tremmesengen i vores soveværelse, men vi vågnede hver gang han sagde den mindste lyd og det samme gjorde han faktisk. Bare vi vendte os i sengen så dynerne knitrede, så begyndte han også at bevæge sig. Så sengen kom hurtigt ind på hans eget værelse.

Men også inde på værelset var der mange opvågninger, da han lå meget uroligt i sengen.

Babynest

Jeg kom til at tænke på, at han jo er vant til at ligge omsluttet af noget. Både i barnevognen og i slyngevuggen, hvor han ligger helt tæt puttet. Han er for længst vokset ud af Najell liften, som vi brugte som nest da han var lille. Den har jeg anbefalet mange gange og gør det stadig. Helt uundværlig hvis I spørger mig.

Jeg syntes også det var lidt frås at anskaffe en babynest nu, så gammel som han er. Indtil jeg i forbindelse med et samarbejde med Filibabba, finder ud af, at de har en babynest der vokser med barnet. Jeg tror egentlig de fleste babynests kan åbnes i bunden, så benene ikke går imod når barnet vokser. Men udover at deres kan det, så kan den også lynes helt af bunden, så man bare har en “pølse” tilbage. Så kan han jo bruge den lige så længe han har brug for den.

Nu er vi derfor begyndt at putte ham fast i tremmesengen til natten. Han ligger i babynesten, med bunden åben, men stadig lynet på bunden, som er en super lækker madras. Det fungerer så godt og giver ham den tryghed han manglede før. Så nu sover han også igennem i sin egen seng.

Sengetøjet er en nyhed fra Filibabba, der kommer online i starten af det nye år. Det er så blødt og lækkert og så elsker jeg det fine (drengede) print.

Læs også: Opstart af grød & mos – Baby 4 måneder

 

12 Comments
 1. Hvor er det sejt, han sover i egen tremmeseng OG sover igennem! Skal du slet ikke amme ham i løbet af natten? ? Det lyder skønt!
  I aften skal vi prøve at putte Frederikke på 4 måneder på eget værelse – wish me luck ??

  1. Nej de fleste nætter er uden amning. Ammer der 21.30 inden han blir puttet og så når han vågner kl. 6 ☺️
   Åh håber I får en god oplevelse med det ??☺️ Ebbe har sovet i slyngevuggen på sit eget værelse i en del måneder efterhånden. Selvom jeg syntes det var tidligt, så sov han bare meget bedre der ☺️ Håber I kommer til at opleve det samme ??

 2. Det er da så fedt, i har fået en rutine, ammefrie nætter OG lange lure.
  Min pige på 6,5 mdr sover 30-40min, hvilket betyder
  3-4 lure om dagen. Bliver ammet 2-4 gange på 12 timer om natten.
  Hvordan har i fået ham til at tage lange lure, oh sove igennem om natten?

  1. Ja det er virkelig luksus. Vi har selvfølgelig også dårlige dage, men de fleste dage fungerer det.
   Jeg tror virkelig på at søvn avler søvn. Når vi kommer skidt fra start om morgenen, så er resten af dagen for det meste også præget af korte lure og en pylret baby.
   Men da jeg hørte om søvnhjulet første gang begyndte vi at få det vendt, ved at holde ham vågen i længere tid af gangen. Var nemlig slem til at putte ham så snart han blev pylret (kan jeg se nu).
   Ifølge hjulet skal han være vågen 2,5 time af gangen. Det følte jeg slet ikke at han kunne da han var 3 mdr. Men da jeg begyndte at arbejde med det, så lykkedes det lige så stille. Det kræver en del forskellige aktiviteter – når han begynder at virke træt/ked af det, finder vi på noget andet at lave/går ind i et andet rum og leger/går en tur osv. På den måde kan jeg strække vågentiden. Og jo længere tid han er vågen, jo længere er hans lure også efterfølgende. Så det er ikke fordi det ikke er hårdt arbejde, men søvnen er bare bedre og i længere stræk ☺️ Det samme om aftenen – han er vågen fra 19 og helt til 21.30 og det gør at han så sover hele natten, hvor han før sov det meste af aftenen i stedet for.
   Håber det var svar nok, ellers spørg endelig igen ☺️??

 3. Hej Ditte.

  Hvor lyder det dejligt, at I har fået en rutine. Ammer du ham “kun” når han vågner, og ikke i forbindelse med putning til lur om dagen? Jeg gør nemlig det samme, men synes mange steder jeg læser, at amning og putning kædes sammen. Her fungerer det bare ikke.

 4. Ifølge det søvnjjul, skal man så vække sin baby hvis det nu f.eks. Som mit sovet 3 timer til formiddag?

 5. Hvad tid begyndte i at putte på eget værelse? Og havde i så bare babyalarm på ham? Vi har en dreng på snart 3 mdr. som sover utroligt (han sover, men han ligger dælme ikke stille), og det vækker mig, og så er jeg slem til at give ham sutten, vende ham på siden osv., for at få ro på – men det kan også forstyrre ham. Jeg har virkelig overvejet at prøve at få ham på eget værelse snart ?

  1. Do it! Det er ikke for tidligt hvis du er klar ☺️❤️ Vi gjorde det også der omkring – husker det ikke præcist, men mener det var kort før 3 mdr☺️ Det var lidt tilfældigt ved os, fordi han sov en sen lur i slyngevuggen (på eget værelse) hvor han så en dag bare sov videre til ud på natten. Så på den måde fandt vi ud af, at han sov meget bedre derinde uden forstyrrelser ☺️
   Vi har babyalarm på ja, så vi kan lukke både hans og vores dør (så han ikke vågner af Caspers alarm om morgenen) ☺️ Hvis vi har dørene på klem kan vi sagtens høre ham uden alarm ☺️

 6. Hvordan gør du hvis han skal puttes, men ikke har meldt sult endnu? F.eks. skriver du at du ammer ham kl 19.00, og så igen 21.30, hvor han skal puttes. Det vil sige, at du ammer han selvom han ikke har meldt sult?

  Hvordan gjorde I da han var 2 måneder? Kan ikke finde et hjul til denne alder 😊

  1. Der er ikke noget hjul til den alder da de først begynder at få en fast rytme ved 3-4 måneders alderen ☺️

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.