Opstart af grød & mos – Baby 4 måneder

Nu skal det handle om opstart at grød og mos. Jeg tror mange føler, at det kan være et uoverskueligt projekt at skulle i gang med. Især hvis man har ammet, hvilket jo er det nemmeste i verden (når altså først det kører, ahem). Forstået på den måde, at der ikke er lang tid fra baby viser sult, til at der er serveret. Pludselig skal man igang med at skrælle, koge, mose, finde service frem osv.

Men efter vi har været i gang et par uger, synes jeg vi har fået en rigtig god rutine. Så jeg vil lige fortælle lidt om vores opstart og hvordan vi har gjort.

Opstart af grød og mos ved 4 måneders alderen

Vi startede med grød kort efter at Ebbe var fyldt 4 måneder. Sundhedsstyrelsen anbefaler som udgangspunkt at fuldamme indtil 6 måneder, men der kan være nogle undtagelser der gør, at det kan være en god ide at starte før. Snak gerne med din sundhedsplejerske om den del.

Vi startede før 6 måneder, fordi Ebbe virkede virkelig klar. Han begyndte at vise stor interesse for vores mad, fulgte maden med øjnene og savlede når han var med ved bordet. Derfor besluttede vi os for, at prøve det af. Det viste sig at være en succes fra start.

Grød

Vi startede ud med en tynd grød 1 x om dagen til frokost. Det var enten majsgrød, boghvedegrød eller rismelsgrød. Nu er vi også i gang med almindelig havregrød. Grøden bliver altid toppet med lidt sveskemos, for at undgå forstoppelse og for at give smag. Vi kørte tre dage med den samme slags grød og skiftede så til den næste, så han lige kunne nå at vænne sig til hver enkelt.

Mos

Da der var gået to uger, øgede vi til to måltider om dagen. Grød til frokost og mos til aften. Jeg tror man anbefaler at vente med at øge til efter 4 uger, eller hvert fald til de spiser et reelt måltid og ikke bare smagsprøver. Vi nøjedes med 2 uger, da han allerede der spiste en god portion hver gang.

Mosen var i starten en kombineret kartoffel/gulerods mos. Nu efter et par uger tilføjer jeg flere forskellige grøntsager, for at han vænner sig til forskellige smage. Det er altid en base af kartoffel/gulerod og så kan det f.eks. være sammen med broccolimos, squashmos, hokkaidomos osv.

De eneste grøntsager man skal undgå er spinat, rødbede, fennikel og selleri.

Opbevaring af mos i fryseren

De første dage efter opstart af mos, stod vi og skrællede og kogte, samtidig med at vi lavede mad til os selv. Det blev vi ret hurtigt trætte af. Jeg besluttede mig derfor for, at afsætte et par timer, til at få lavet en masse forskelligt til fryseren.

Det her med at lave mosen selv er altså slet ikke for at være hellig. Jeg er ret sikker på at det man køber i dag, er mindst lige så godt som det hjemmelavede. Jeg gør det faktisk kun fordi det er billigere.

Jeg kiggede efter gode opbevaringsmuligheder, men syntes det var utroligt mange bøtter der skulle købes, hvis vi skulle fryse mosen ned i små portioner. Man fraråder nemlig at bruge isterningebakker til fødevarer.

Cuubis

En følger tippede mig om et lokalt Aarhus firma, der har lavet en virkelig smart løsning til at fryse mad ned i portioner. De hedder Cuubis.

Cuubis er den her smarte ting. Man laver sin mos (eller andet mad; f.eks. pesto, pizzasovs, hyldeblomst ekstrakt osv. som kan være smart at have på frost). Herefter fylder man maden i en frysepose, som placeres i holderen og fryses ned.

Jeg har to Cuubis holdere og jeg fik frosset alle de her poser ned samme dag. Når de er frosne kan de små terninger brækkes fra hinanden, og så kan man tage så mange op, som man har brug for til hvert måltid. Smaaaart.

Jeg har lavet en stor portion kartoffel/gulerod, da den er min base til hvert måltid. Den har jeg på forhånd tilføjet fedtstof til (smør, olie eller plantemagarine), så jeg ved at det altid er i maden. De andre smage har jeg ikke tilføjet fedtstof til, da de aldrig bliver serveret alene.

Den mørke mos er en sveske/æblemos, som jeg bruger ovenpå grøden.

Jeg varmer terningerne i microovnen og tilsætter efterfølgende modermælkserstatning. Så er det lige til at servere og det er nemt at variere hver dag.

Grøden laver jeg også i microovnen. Jeg vælger en meltype, tilsætter vand og rører løbende. Når det har den rigtige konsistens, tilsætter jeg smør og modermælkserstatning. Til sidst topper jeg med sveske/æblemos.

Baby spisestel og tilbehør

Vi har købt lidt forskelligt spisestel, da det er så irriterende at skulle vaske det op hele tiden. Kan især anbefale skeer som ikke er lavet af metal, for at skåne de bløde gummer og  for at metallet ikke giver en bismag.

Vi prøver at vænne Ebbe til en almindelig kop fra start, så vi bruger ikke dem med tud på. Det kræver til gengæld en god smæk med opsamling på, da der ryger en del vand ved siden af. Men husk masser af væske for at undgå forstoppelse. Gerne før, under og efter hvert måltid og gerne efterfulgt af en amning.

Stellet og smækken på billederne er fra Filibabba og er lavet ud af bambus, som er et lækkert bæredygtigt materiale.

OBS: Husk at tjekke om tallerkener og skåle kan tåle at komme i microovnen. Jeg plejer at varme i små skåle, som ikke er dem jeg serverer i, da maden er nemmere at afkøle igen, når det kommer over i en kold skål før servering.

Læs også: Legetøj og aktiviteter til baby 3-6 måneder

 

21 Comments
 1. Gud hvor smart!!! Hvor er det perfekt det her indlæg, min datter fylder 4 mdr. den 20. Dec så jeg er på udkig efter et grød/mos-overblik inden vi begynder om en månedstid. Tak!
  Men hvordan kan det være du blander modermælkserstatning i grøden? Den kan jeg ik lige regne ud… 🙂

  1. Det er for at give mere næring. Hvis man ammer kan man også putte modermælk i, jeg orker bare ikke stå og pumpe ud ☺️

  2. .. men tænker også man bare kan amme før/efter, så gir det nok det samme ☺️
   Og skønt du kan bruge indlægget 🙏🏻☺️

 2. Hej Ditte 🙂 jeg har en dreng på knap 6 måneder, og har simpelthen ledt efter et godt redskab til at opbevare mos i fryseren, som ikke fylder alt for meget. Pudsigt nok så er den virksomhed du henviser til fra min hjemby, så jeg har fluks bestilt to bakker og et sæt poser hjem. Så skal der laves mos 😀 Hav en dejlig jul! KH Cecilie

  1. Ja samme her, så jeg er faktisk stoppet og sørger bare for at amme enten lige før eller lige efter. Smed også alt for meget ud, til at det kunne forsvares når jeg stadig ammer.

 3. Smart system. Det må jeg have fat i også. Har også frosset ned, men bruger bare bøtter indtil nu, men det der virker smartere. Du skal dog være obs på at man først må tilsætte fedtstoffet til maden, når man varmer den frosne mad op, ligesom man gør med erstatning – dvs når du fryser maden ned må der ikke være fedtstof i.

 4. Nu skriver du Ebbe drikker vand af kop. Kunne han godt sidde op, da han var 4 mdr. og fik grød/ mos eller hvordan gav du ham vand i en kop og hvad sad han i da han fik mad?

  1. Jeg er faktisk stoppet med at tilsætte MME og har bare fokus på at amme enten lige inden eller lige efter. Det fungerer bedre for os og er tilmed billigere. Men ellers vil det være ca. 1/2 dl. MME pr. portion 🙂

 5. Hej Lise!

  Nu bliver jeg lige lidt nysgerrig på dit svar angående frysning af fedtstoffet (jeg skal selv i gang med at lave mos til fryseren her i weekenden! :-p). Hvorfor må man ikke fryse det med i maden??

 6. Hej Ditte!

  Dejligt med alle de indlæg omkring mad 🙂
  Hvor mange “isterninger” betegner man som et måltid?

  1. Synes du skal prøve dig frem efter dit barns appetit. Men det skal ca. svare til 1 – 1,5 dl (selvfølgelig alt efter barnets alder og hvor længe I har været i gang – men 1-1,5 dl når baby spiser et reelt måltid og det ikke længere bare er smagsprøver) 🙂
   Tror Ebbe fik omkring 6 terninger + kød/fisk pr måltid 🙂

 7. Hej Ditte.
  Oplever du at kartoffel/gulerodsmosen bliver grynet af at blive frosset eller går det fint? Har nemlig hørt rygter om, at lige mos af kartofler er bedst at lave frisk for at undgå netop grynet konsistens.

  Da I startede på grød/mos, gav du så bare mos/grød lige efter en amning? Hvordan gjorde du for at integrere det som et reelt måltid og ikke bare “ekstra” udover amning? Min søn er lidt over 4 uger, og sover som regel en god formiddagslur og vågner derfor meget sulten til frokost-tid. Vi er kun lige startet op på mad, men jeg synes det virker svært at give ham mad i stedet for at amme fordi han er sulten og gerne vil have hurtig mad. Måske du har et råd til hvad I gjorde 🙂

  1. Hej Stine.
   Jeg har oplevet det en enkelt gang, hvor jeg ikke havde fået lukket posen ordenligt til efter jeg havde taget fra den. Så tror det var derfor. Ellers synes jeg ikke det har været et problem. Man skal bare ikke lave så store portioner at det skal ligge i fryseren i over en måned, så synes jeg det begynder at smage kedeligt. Et par uger har fungerer fint for os. Men det er rigtigt at frisklavet kartoffelmos smager bedst☺️

   Hmm det kan jeg godt forstå (går ud fra du mener han er 4 mdr). Jeg tænker det er fint at amme ham først. Så kan du evt lige vente lidt og så give ham grøden efter en halv times tid? Tror det er bedst at finde et tidspunkt hvor han hverken er alt for sulten eller helt mæt, når du introducerer maden. Jeg kan næsten ikke engang huske hvordan vi startede 🙈 Men nu får han altid mad først og så amning for resten. Så har jeg for det meste gjort alt maden klar imens han sover, så det ikke tager mange minutter at gøre det færdigt. Men jeg mener også at jeg ammede først i starten ☺️

 8. Hej Ditte. 🙂
  Er der en opskrift som du bruget til div mos/grød?
  Har en pige på fire mdr og tænker så småt at vi snart skal prøve at begynde 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.