Tips til at spare penge på mad budgettet

Vi har i lang tid haft fokus på vores madbudget og på at holde os inden for det beløb der er afsat hver måned. Vi har prøvet en del forskellige ting i forhold til at overholde budgettet og har efterhånden fundet ud af hvad der fungerer for os. Det er helt klart de måneder hvor vi har overskud til at planlægge vores måltider, at det er nemmest at holde budgettet.

Lige for tiden overfører vi 3700,- om måneden til vores madkort. Det er til mad, rengørings artikler, shampoo, bleer og benzin. Så alt fælles. Benzinen udgør ca. 700,-.

De fleste måneder kan vi holde os inden for budgettet, men hvis vi køber take-out eller spiser ude bruger vi mere.

Læs også: Vores køkken: Valg af køkkenelementer, hårde hvidevarer og detaljer i indretningen

Online indkøb

Igår delte jeg på Instagram, at vi i denne uge har prøvet at handle hos Nemlig.com for første gang. Jeg er ret spændt på hvad det gør for budgettet. Umiddelbart synes jeg ikke at det virkede dyrere, da man nemt kunne sidde og sammenligne prisforskelle på de enkelte varer. Ligesom i et rigtigt supermarked.

Jeg tjekkede først deres måltidskasser, da jeg elsker måltidskasser generelt. Men jeg vurderede at det nok blev lidt for dyrt og tog i stedet udgangspunkt i de opskrifter de har på hjemmesiden. Det er ret smart at man bare vælger en opskrift, tilføjer ingredienserne til kurven automatisk og efterfølgende kan sidde og slette eller skifte enkelte varer ud.

Jeg tænker at jeg lige giver en update når vi har handlet der i en måned.

Det virker til at I synes det her med madbudgetter og sparetips er lige så spændende, som jeg gør. I var hvert fald gode til at dele en masse spare tips.

Jeg kunne se på jeres svar at det var meget forskelligt hvor meget der blev brugt i hver husstand. Det laveste var 1.800,- for to voksne og det højeste 9.000,- for 2 voksne og 2 børn.

Jeg vil lige dele nogle af de bedste tips der kom.

Tips til at spare på madbudgettet

 • Madplaner og generelt planlægning af indkøb før man tager afsted til supermarkedet. Det gør at man undgår impulskøb, man undgår at købe madvarer som man ikke får brug for og så kan man sørge for at nogle ingredienser går igen i flere retter, så man er sikker på at få alt brugt.
 • Tilføje en eller flere “reste dage” på madplanen, så man er sikker på at få brugt alt mad. Hvis der ikke er rester tilovers kan man spise rugbrød eller evt. have en færdig suppe i fryseren til at tage op.
 • Tage udgangspunkt i ugens tilbud når man laver madplan.
 • Handle stort ind når der er tilbud. Kød til fryseren der deles op i portioner, grøntsager på frost, rugbrød til fryseren.
 • Nøjes med at handle en gang om ugen så man undgår unødige fristelser.
 • Handle online for at undgå impulskøb.
 • Handle stort ind i billigere supermarkeder som Rema, Lidl, Aldi, Netto og Fakta. Nøjes med at købe specialvarer i butikker som Føtex og Superbrugsen.
 • Købe grøntsager der er i sæson.
 • Lave store portioner og frys ned, da det er billigere end at lave retten igen en anden dag.
 • Hav en separat konto til mad og hold øje med den løbende.
 • Hold øje med “stop-madspild” mærker og kølediske og frys mad med kort holdbarhed ned.
 • Gem de gode madplaner eller opskrifter ved at tage et billede af dem, så det er nemt at finde på retter fremover.
 • Fyld en stegeso med kød og grøntsager, eller lav en wokret eller en tærte for at få brugt rester.

Der er også flere der skriver at de gerne betaler ekstra for måltidskasser, for at spare tid og få mere overskud i hverdagen. Det kan jeg virkelig godt følge og det gør vi også gerne i travle perioder. Det kunne måske være en lille gevinst ved at spare penge i nogle uger, at der så er råd til måltidskasser i andre uger.

Har I overblik over hvad I bruger om måneden? Og synes I at det er svært at holde jer inden for budgettet? Del gerne hvis I synes der er nogle sparetips der mangler på listen.

 

3 Comments
 1. Min kæreste og jeg har også seperat konto (med kort) til vores fælles udgifter men desværre kan vi VIRKELIG IKKE finde ud af resten ? altså lige ud over det med at undgå spild ? vi smider så sjældent mad ud men gud hvor jeg dog ville ønske at Århus kommune ville følge trop med København og indføre bioskrald sortering ❤️ hader at man sortere så meget og der alligevel er alt for meget der ryger i almindelig skrald ? nå skæv side note asid… Tak for evigt gode råd og hyggelig læsning

  1. Helt enig, det er ærgerligt at der ikke bliver opfordret noget mere til det.
   Selv tak, dejligt at du har lyst til at kommentere 🙂

 2. Min kæreste og jeg skralder en stor del af vores mad, og det sparer os for rigtig mange penge hver måned 🙂
  Både vores lokale Rema og Fakta er flinke til at sætte maden ud i en indkøbsvogn, så man ikke skal til at rode efter det i en container (det bliver for ulækkert for mig, også selvom maden er pakket ind). Vi har nogenlunde styr på hvad tid på dagen de sætter overskudsmad ud, så det er nemt lige at svinge forbi og tage det man kan bruge.
  Vi skralder især fugt, grøntsager og brød.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.