Graviditet: Min Fødselsplan

Nu hvor min termin nærmer sig, er vi selvfølgelig begyndt at snakke en del om selve fødslen. Den er begyndt at fylde rigtig meget i mine tanker, og det tænker jeg egentlig er meget sundt. På den måde kan jeg forhåbentlig nå at blive i hvert fald mentalt klar til når dagen kommer.

Jeg veksler lidt mellem at glæde mig til fødslen og at frygte den. Jeg glæder mig til at prøve at bruge alle de ting vi har lært til fødselsforberedelsen med Heidi Meyer, og jeg glæder mig til at skulle arbejde sammen med Casper om at få den bedst mulige oplevelse for os begge to. Han er så mega sej til de øvelser han har fået og er virkelig god til at hjælpe mig med vejrtrækning og afledning, så jeg tror på at vi bliver et rigtig godt team.

Samtidig så frygter jeg lidt alt det uforudsigelige der er ved sådan en fødsel. Vi er blevet anbefalet at skrive de ting ned, som vi er bange for, og så tage dem en efter en. Læse op på dem og snakke om hvad det værste er der kan ske, ved de pågældende punkter.

Det gjorde vi i weekenden og det fungerede rigtig godt for os begge. Vi havde en del fælles punkter på listen, som akut kejsersnit, sugekop og voldsomme blødninger, og så havde vi nogle individuelle. Mine gik mest på at jeg er bange for at min krop ikke ved hvad den skal gøre i de forskellige situationer. At jeg simpelthen ikke kan finde ud af at læse dens signaler, slappe af når jeg skal, presse når jeg skal osv. Caspers handlede mere om tiden bagefter, hvis det bliver nødvendigt at jeg skal køres væk for at syes eller andet, hvor han skal være alene tilbage med baby og skal efterlade mig. Vi fik snakket det hele godt igennem, og fik også læst op på de mere tekniske ting, hvilket helt klart har givet en ro.

Fødselsplanen

Jeg ved ikke om det er noget nyt at det er blevet populært at lave en fødselsplan, i hvert fald virkede det ikke som om min jordemoder havde særligt høje tanker om sådan en. Men nu har jeg læst i diverse bøger, apps og også fået det anbefalet til fødselsforberedelsen, at det kan være en god ide at skrive nogle ønsker ned for fødslen. For det er jo nærmere ønsker end en egentlig plan.

Jeg tænker også selv at en fødselsplan kan være en god ide, så man ikke skal huske at sige en masse ting til jordemoderen og ikke mindst hvis der er vagtskifte, så alle ved hvordan man gerne vil have at fødslen skal forløbe ift. smertelindring, information og tiden efter baby er kommet ud.

Helt lavpraktisk så kommer min fødselsplan til at ligge i min vandrejournal så den er tilgængelig for alle på stuen.

Min fødselsplan

 • Jeg vil gerne forsøge med smertelindring som akupunktur, vejrtrækningsøvelser, afspænding, lattergas osv, for så vidt muligt at undgå epidural. Ønsker ikke bistik.
 • Vi har øvet nogle bestemte afspændingsøvelser og vejrtrækningsøvelser (Meyermetoden) som vi gerne vil forsøge at bruge, men hvis det ikke lykkes vil vi gerne have hjælp til vejrtræknings øvelser.
 • Casper ønsker at være ved hovedgærdet under hele fødslen.
 • Ved behov vil jeg gerne have muligheden for at komme i vand – evt. føde i vandet.
 • Vi føler os mest trygge når vi får en del information om hvad der sker/skal ske.
 • Vi vil gerne forsøge med sugekop frem for kejsersnit ved akut behov.
 • Jeg vil gerne ligge med baby så længe som muligt på maven efter fødslen før han vejes eller vaskes, så længe der ikke er noget medicinsk til hinder for det. Vi vil også gerne vente med at han få K-vitamin stik til under børneundersøgelsen.
 • Hvis jeg ikke selv kan holde baby med det samme, vil vi gerne at han ligges hos Casper i stedet for – hud mod hud.
 • Casper vil umiddelbart gerne klippe navlestrengen – men først efter pulseringen er stoppet så baby får alle næringsstoffer med.
 • Jeg har læst op på syntocinon og giver samtykke til indsprøjtningen hvis den vurderes nødvendig. Det samme gælder den Anti-D indsprøjtning jeg skal have efter fødslen grundet min blodtype.
 • Jeg vil gerne have hjælp til at opstarte amning og jeg ønsker ikke at blive tilbudt ammebrikker.

Skriv endelig hvis I har nogle spørgsmål, input eller der er noget jeg skal uddybe. Flere af punkterne er nogle som vi ikke umiddelbart selv havde tænkt på, men som er kommet frem efter vi har snakket med Bente fra Ammehjælpen og Heidi fra fødselsforberedelsen i Meyermetoden.

Jeg har gennemgået fødselsplanen med min jordemoder, men hun havde ikke som sådan nogle kommentarer til den, udover at hun synes det var nogle meget tilforladelige punkter. Så jeg tænker også at den er til at gå til og uden en masse krav der alligevel ikke fungerer i praksis. Men det kan jeg jo give en melding om, om nogle uger.

Billeder er taget af Niloka.

Læs også: Graviditetsdagbog uge for uge fra uge 9 til fødslen

 

15 Comments
 1. Ang. sammenrullet så forstår jeg det godt. Jeg havde samme tanker inden fødslen. Og de hører ingen stedet hjemme på selve fødestuen 🙂

  Jeg vil dog lige give min oplevelse:

  Min søn blev født med grønt forstervand i lunger og mave. Han var ikke i livsfare, men begge dele kan vist give hjerneskader hvis det ikke behandles indenfor de første timer. Han fik derfor c-pap og MME da han var en halv time gammel. MME for at få styr på blodsukkeret hurtigst muligt. Han havde behov for mere end han ville kunne få af mig inden mælken løb til.

  Det betød at han ikke var sulten, og derfor mindre interesseret i at sutte. Jeg lagde ham til ofte, men han fik ikke ved, ved det ene. Da han var 1,5 døgn, og vi trappede MME ned (da var blodsukkeret stabilt, og han skulle gerne få suttetrang jo), tog han rigtigt fint ved det ene bryst, men ikke det andet. Jeg var meget nervøs for hvad en brik ville gøre, da de foreslog det. Men den virkede perfekt, han tog godt ved, og efter 5-10 minutter kunne jeg fjerne brikken. Det var som om han skulle sutte vorten lidt lang før han kunne danne vakuum omkring den.

  Sådan fortsatte vi i 10 dage. Brik på det ene til at starte med. Og så begyndte jeg at prøve uden, og da han var to uger havde vi smidt den helt.

  Idag er han 19 mdr, og bliver stadig ammet til nat. Jeg ser tilbage på mit ammeforløb som fuldstændigt problemfrit 🙂

  Så de behøver ikke at ødelægge forløbet. Men mange er nok nervøse for om de kan smide dem, hvis de først kommer igang ned dem. Alt er en process, og man skal beslutte sig for at man vil arbejde hen imod noget, det kommer sjældent fra den ene dag til den anden. Amning er så skrøbeligt et emne, og nervøsiteten kan især ødelægge meget. Så lås dig ikke fast på at du absolut ikke vil prøve brikker. For mig ødelagde de ingenting! 🙂

  1. Tak for din erfaring Mie. Det er også godt at høre at de har været en hjælp og det tror jeg bestemt også at de er for mange. Men desværre også en hurtig løsning nogle gange, og grunden til jeg skriver det på fødselsplanen, er at jeg gerne vil give amningen en større chance end blot et par timer. Har slet ikke låst mig fast på at jeg ikke vil have dem hvis det er eneste udvej 🙂

 2. Hej Ditte.

  Hvordan kan det være at I først ønsker K-vitamin til den lille under børneundersøgelsen?

  Spørger af ren nysgerrighed. Måske du har en vinkel på dette, som jeg ikke selv har fanget ?

  Hilsen en jordemoderstuderende

  1. Tror der er fordele og ulemper ved begge muligheder, men de overvejelser vi har gjort os omkring det er at:
   Det der taler for at gøre det med det samme er at han kan være bedre smertedækket af hormoner osv lige når han kommer ud og derfor ikke oplever stikket på samme måde. Men det der taler imod er at hans første møde med verden bliver et stik og det ønsker vi ikke. Der vil vi gerne at han ligger hos mig og bliver helt tryg først ☺️

 3. Sikke fine overvejelser. Dog (og det skal læses k venlig tone): hvem er det dog, der altid udskælder de ammebrikker sådan? Det er jo fantastisk, at man har et redskab i de tilfælde, at det ikke vil lykkes barnet at få fat uden… og man kan jo altid “arbejde” på at “komme af med dem” sidenhen. Det er fint at vente med det første døgn, hvor man så i stedet malker mælk ud til barnet, men derefter er det da umiddelbart bedre at barnet kan sutte end ikke at kunne sutte, hvis der stadig er en problematik og “alt andet” er forsøgt… Og vigtigt, at du hjælpes med at forsøge forskellige ammestillinger mv. i fht. at forsøge at gå det til at lykkes uden… ja, det var blot den korte version, men synes bare det er værd at tænke over… mange venlige hilsner og lykke til – en barselssygeplejerske (og mor) ❤️

  1. Tak ☺️ Punktet er også ment som at jeg ikke vil have dem tilbudt med det samme fordi der lige er travlt og ikke er tid til at forsøge alternativer. Har hørt om MANGE der ikke kan komme af med dem igen og som kun har sagt ja til dem fordi de ikke troede der var andre muligheder. Er helt med på at de kan blive nødvendige ☺️??

 4. Fordi de mange steder bare smider ammebrikker i hovedet på kvinden uden at det er nødvendigt, men fordi de har for travlt. Og hvis først baby vænner sig til at sutte på dem, så kan det blive svært at komme af med dem igen.

  1. Nemlig – det er ærgerligt hvis det er det der afgør det og jeg er glad for at jeg har fået info om ikke bare at tage imod brikkerne som det første 🙂

 5. Virkelig en fin fødselsplan!
  Jeg ville ønske at jeg selv havde haft det med ammebrikkerne på min. For jeg er nemlig en af dem der fik kastet ammebrikker og lokkedråber i hovedet (af en jordemodestuderende) på Skejby, fordi der var sindssygt travlt og de havde ikke tid til at hjælpe mig og min datter så hun kunne få lært at amme rigtigt. Vi kunne først smide ammebrikkerne da hun var 5,5 måned. Hun er nu 8 mdr og ammer fortsat en del. Det er såååå dejligt ikke at have de brikker. Hvis jeg havde vidst hvor dejligt og nemt det er at amme uden, havde jeg helt 100 % betalt de ca 2000 kr for at få en ammevejleder til at hjælpe mig når nu de ikke havde tid på Skejby.
  Selvfølgelig er ammebrikker en god ting hvis det er dem eller flaske, (som de sagde til mig), men synes virkelig det er klogt af dig at gøre nogle tanker om dem inden fødslen.
  Vi ventede også til min datter var ca 2 timer gammel med til give hende K vitamin, og det var så dejligt hun ikke skulle stikkes som det første. En fødsel for en baby er hård nok i forvejen.
  Vil ønske dig og Casper en god start på hele babyeventyret. Det er helt fantastisk ❤️
  PS. Amning kan være så følsomt et emne, men jeg ville bare lige dele min oplevelse og tanker. Jeg er selvfølgelig meget taknemmelig for at jeg har kunne fuldamme min datter til 6 mdr og stadig ammer derudaf.
  Oggg kan virkeligt anbefale at føde i vand ??

  1. Tak Amanda 🙂 Og tak for at dele dine erfaringer også. Det er nemlig desværre også det jeg har hørt, at de nogle gange bliver tilbudt lidt for hurtigt grundet travlhed, og det er hvert fald ærgerligt hvis det er det der skal afgøre om man starter op med ammebrikker eller ej 🙂
   Og dejligt at høre I har gjort det samme med K-vitamin stikket. Vi har nemlig været lidt i tvivl om hvad der var bedst.

 6. Hej Ditte
  Hvis baby er så langt nede og klar til at blive født – og skal hurtigt ud af en eller anden grund – er det faktisk en helt ok løsning med sugekop og slet ikke så skræmmende, som man måske forestiller sig. I øjeblikket tænker man egentlig bare: yes, gør hvad der skal til for at få min baby ud i god behold! Og helt sikkert hellere sugekop end akut kejsersnit. Det tror jeg egentlig altid, man prøver med først, hvis baby er så langt nede, at det kan lade sig gøre at lægge koppen.

  Hør evt. podcasten Fødselskanalen, de har et afsnit om det!

  Held og lykke med din fødsel. Det er den vildeste oplevelse, og kroppen ved lige, hvad den skal gøre.

 7. Sikke nogle fine overvejelser og det er til stor inspiration for mig, der også snart har termin – så tak for at du deler 🙂 Jeg er dog nysgerrig på, hvad der ligge bag jeres overvejelser angånede K-vitamin og at han først skal have det til børneundersøgelsen, som jeg tænker foregår hos egen læge? Jeg er nemlig selv meget i tvivl angående K-vitaminet..

  1. Selv tak, dejligt det kan bruges som inspiration ☺️ Ang K vitamin så se mit svar til en anden kommentar – der er nok fordele og ulemper ved begge dele. Men børneundersøgelsen foregår lige efter fødslen, et par timer efter hvis man siger man gerne vil ligge så længe med baby på maven som muligt så de ikke bare haster videre til undersøgelsen ? Så det handler bare om, om det skal gøres lige når baby kommer ud eller om man lige vil vente indtil baby har fundet tryghed hos en og man har fået lov at nyde sit lille vidunder ☺️?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.