Huskøbs proces som førstegangskøbere - Ditteblog

Huskøb: Vores proces som førstegangskøbere

Jeg tænkte at jeg ville inddrage jer lidt mere i hele huskøbsprocessen, som Casper og jeg har været igennem de seneste mange måneder og som jo stadig fylder en hel del i vores hverdag. Det er faktisk over et år siden at vi første gang begyndte at gå med konkrete flyttetanker og besluttede os for, at det var et hus og ikke en lejlighed vi gik efter. Det har været en lang proces som vi bestemt har lært en masse af.

Bankmøde #1

Helt tilbage i juni 2017 var vi en tur i banken for at få et overblik over vores økonomi. Vi havde lavet den klassiske fejl at vi var begyndt at kigge efter huse allerede inden mødet og vi havde da også nået at være ude at se (og forelske os i) et, som viste sig at være over vores budget. Derfor kan jeg kun anbefale at starte ud med et bankmøde, for at finde ud af hvor meget man ca. kan få lov at købe for.

Ift. lånebeløbet er der rigtig mange ting der kan spille ind og udfaldet kan være meget forskelligt fra bank til bank. I mange kommuner er der f.eks. en retningslinje der siger at man selv skal have 5% af købsprisen til udbetaling, men de forskellige banker kan hver især vælge at give dispensation. En grund til at give dispensation kan være at man er nyuddannet og dermed ikke har haft muligheden for at spare så mange penge op.

Andre ting der spiller ind og afgør hvor meget man kan købe for, er ens indkomst, ens gældsfaktor (gæld i forhold til indkomst), bankens og ikke mindst egne krav til rådighedsbeløb, nuværende og kommende faste udgifter (fx. dyre poster som bil og børn) osv.
Banken kan hjælpe en med et overblik over alt dette og give eksempler for hvordan ens økonomi vil komme til at ændre sig, hvis man køber for så og så meget.

Vi fik et max beløb, som var et ca. beløb, som vi så kunne gå ud og lede efter vores drømmebolig indenfor.

Beliggenhed – at finde det helt rigtige sted

Efter at vi havde fået en afklaring på hvor meget vi kunne købe for, gik boligjagten for alvor i gang. Vi søgte virkelig bredt og en overgang gik søgningerne endda væk fra Aarhus og længere ned i landet mod Kolding og Sønderborg. Vi var meget i tvivl om hvor vi gerne ville bo.

Jeg skrev det her indlæg, med alternative beliggenheder til Aarhus, som var en hjælp fra jer læsere, med beskrivelser af forstader og områder uden for Aarhus. Vi syntes nemlig det var så svært med alle de små byer, som ingen af os kendte.

Jeg kan kun anbefale at gå på opdagelse i de områder I overvejer. Vi var ude for at se på en del forskellige huse og hver gang havde vi sat ekstra tid af, til at gå rundt i nærområdet. I Gl. Egå havde vi f.eks. brug for at få en fornemmelse af hvor langt der var til indkøb og hvor trafikeret vejen omkring huset var. Hørning kendte vi slet ikke, så der gik vi meget rundt i hele byen, igennem de mange sti systemer, forbi institutioner, var i to forskellige supermarkeder (vigtigt), spiste is og bare prøvede at være i byen. Det hjalp os rigtig meget da vi skulle træffe den endelige beslutning.

Vi fik reserveret huset i Hørning hos mægleren.

Bankmøde #2

Vi bookede endnu et bankmøde (faktisk 2 – både et i vores egen bank og et i en anden), for at få lagt et mere specifikt budget over hvordan vores økonomi ville se ud, hvis vi købte netop denne bolig. Det var også her at banken skulle sige endeligt ja, da det tidligere møde mere var et skøn.

Vi fik ja fra begge banker, men valgte at skifte til en anden bank end vores egen, da de på nogle punkter var lidt mere medgørlige og forstående.

Vi skrev til mægler at vi gerne ville gå videre med huset og herfra gik det hele virkelig hurtigt. Vi fik tilsendt købsaftalen som blev underskrevet elektronisk og bagefter sørgede mægler for, at alle papirer blev sendt til både bank og advokat. (Både mægler og bank havde anbefalet nogle advokater og efter et hurtigt pristjek gik vi med mæglers advokat, da han allerede havde haft mange af de andre boliger i projektsalget).

Læs også: Huskøb: Vi har skrevet under på en købsaftale!

Advokat

Kort efter blev vi indkaldt til møde hos vores advokat, hvor han gennemgik den underskrevede købsaftale. Advokaten kan nemlig nå at trække aftalen tilbage inden for et bestemt antal dage, hvis der er grund til indsigelser.

Vi havde faktisk været lidt i tvivl om hvorvidt det var nødvendigt at bruge så mange penge på en advokat, når nu det var et projekt byggeri og så mange havde købt før os. Vi gik dog derfra med en følelse af, at de penge var godt givet ud. Han fik nemlig skrevet nogle ekstra ting ind i aftalen som vi ikke selv havde tænkt på.

Få dage efter fik vi en mail om, at sælger havde godkendt advokatens ændringer og at handlen dermed var godkendt som endelig. Vi var officielt husejere!

Læs også: Huskøb: Handlen er godkendt som endelig

Status nu

Nu begynder alt det sjove for vores vedkommende. Vi skal nemlig have møde med bygherren omkring de tilvalg vi vil lave. Når man køber et helt nyt hus er det rimelig skrabet som standard, og der er derfor en masse opgraderinger man kan lave, men også bare valg af forskellige materialer, gulve, fliser osv. Det møde skal vi have om et par uger.

Det andet møde er et køkkenmøde med HTH, som er vores køkken leverandør. Det er jeg især meget spændt på.

Jeg vil prøve at tage jer endnu mere med i processen fremadrettet. F.eks. kommer der endnu et bankmøde når vi kommer tættere på overtagelsen, som kommer til at handle om de forskellige lånetyper man kan vælge. Det er også her man endeligt vælger hvilken bank man vil låne penge hos ud fra hvem der kan give de bedste renter.

Derudover skal vi have lavet en masse juridiske dokumenter som jeg også vil komme nærmere ind på, så processen omkring vores huskøb er langt fra slut endnu.

Jeg håber I har lyst til at følge med i det fremadrettet. I må endelig stille spørgsmål undervejs hvis der er noget jeg skal forsøge at uddybe. Jeg er jo langt fra ekspert, men jeg håber alligevel at jeg kan hjælpe med at tydeliggøre en købsproces en smule.

 

GemGem

11 Comments
 1. Spændende indlæg, Ditte. Ser frem til at følge mere med i jeres proces.

  Har et spørgsmål angående køb af projektbyggeri. Hvordan fandt I frem til, at det var det rette for jer? Jeg mener, I har jo ikke på samme måde haft mulighed for at gå rundt i huset og mærke efter, om I kan se jer selv der. Eller I besøgte måske et af de færdigbyggede huse?

  1. Det var også lidt svært ☺️ Faktisk var der ingen af husene der stod færdige da vi var til åbent hus, så vi har slet ikke set dem. Kun selve rammerne, så vi fik en fornemmelse af de forskellige rum. Men de stod helt rå.
   Ved os var det mere omgivelserne vi faldt for, og så selve planløsningen og det at få en masse plads. Så har vi tiltro til at de tilvalg vi kan lave og de løsninger vi selv kan være med til at vælge ender ud i noget vi bliver glade for. Vi blev faktisk tilbudt at se et større hus fra samme bygherre, men det takkede vi nej til, da det alligevel ikke ville være de samme valg og materialer som vi får ☺️ Håber det gav mening ☺️

 2. Glæder mig meget til at følge med ! 🙂 Min kæreste og jeg er endnu ikke helt klar til at flytte ud af leje lejligheden i Aarhus, men går self med tanker om, hvor vi på et tidspunkt skal slå os ned. Så meget dejligt at komme med bag sådan et huskøb som jo er en stor beslutning 🙂
  Jeg vil først og fremmest høre om du vil fortælle hvilken bank I er skiftet til og hvorfra ? Jeg har nemlig også hørt at nogle banker er ret hårde når man står som førstegangskøber.

  1. Så dejligt at høre at det kan bruges, også selvom I ikke helt er i samme situation endnu ☺️
   Ja, vi skiftede fra Danske Bank til Middelfart Sparekasse ☺️ Havde en veninde der talte godt om den bank, så vi prøvede bare at booke et møde og så endte det med at det var dem der forstod os bedst ☺️

 3. Hej Ditte, jeg synes jeres proces har været gennemtænkt og grundig. I er sgu nogle fornuftige unge mennesker og jeg håber I bliver superglade for jeres hus. Mette

 4. Det er meget spændende at høre om, vi er selv ved at starte en opsparing til at købe hus når vi er færdige med at studere. Jeg har hørt at man mindst skal have 10% selv? Og så udover det skal man have mere? Og er det nødvendigt med en advokat? Jeg har aldrig hørt om det før

  1. Som hovedregel skal man have 5% selv, men som jeg skriver kan der være flere grunde til at bankerne giver dispensation. Det er altid en vurderingssag. Jo mere man har, des bedre bliver ens økonomi. Men 5% burde være fint 🙂
   Jeg tror det er ret vigtigt med en advokat, især hvis man køber et ældre hus. der kan være mange servitutter osv som kan være svære at holde styr på selv. Endda selvom vores er projektbyggeri, fik vores advokat skrevet nogle gode ting ind i aftalen som vi ikke selv havde tænkt på.
   🙂

 5. Hej Ditte,
  Sikke et brugbart indlæg. Vi er selv ved at købe et rækkehus i Hørning som også er projektsalg. Jeg vil lige høre hvilken advokat i endte med og hvordan prislejet var? Vi har nemlig fået et tilbud på 12.000 hvilket jeg synes lyder af meget.

  1. Hej Line, hvor er det spændende. Måske vi bliver naboer 😉
   Det lyder også af rigtig meget. Vi har givet 5.400 + moms, eller i alt kr. 6.750. Det er ved Rune Bredtoft ved Rødstenen på Dalgas Avenue i Aarhus, og det har vi været meget tilfredse med 🙂

   1. Det var lidt en anden pris, tror lige jeg vil prøve at kontakte ham. Tusind tak for dit svar 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.