De der 70’er huse kan altså også noget

Som I efterhånden ved, er Casper og jeg ved at finde ud af med os selv, hvor vi egentlig gerne vil bo. Vi skal ikke flytte lige nu, men da der begyndte at komme flere byer end kun Aarhus i spild, blev det altså til et lidt større planlægnings projekt.

Udover at finde ud af hvilke byer vi kan se os selv i,  er vi også ved at pejle os ind på hvilket slags hus vi godt kunne tænke os. Mit drømmehus har altid været et gammelt muremester hus fra 20’erne, som man selv kunne sætte sit præg på. Ingen af os er så meget til nybyg, selvom det ville være smart når man tænker på vores manglende håndværker skills.

60’er og 70’er huse

Den anden dag fik jeg så øjnene op for 60’er og 70’er husene. Egentlig er det nogen jeg altid er sprunget hurtigt over på Boligsiden, da jeg synes de ser SÅ kedelige ud udefra. Men de kan faktisk være et rigtig godt kompromis. Et typehus er nemlig noget mere taknemmelige at lave om end førnævnte muremester villa. Det er oftest kun ydervæggene der er bærende, hvilket gør at man kan lave helt om på rumfordelingen hvis det er det man ønsker. Oftest er der et separat køkken som med fordel kan laves om til et køkken alrum og små badeværelser der kan slås sammen til et stort. Desuden er det nemmere at lave en tilbygning der passer ind i husets stil, hvis man på sigt mangler mere plads. Alternativt kan man optimere garagen til beboelse, da den oftest er muret op på samme måde som huset.

Derudover er der selve designet. Materialerne man byggede med dengang har ikke ry for at være i bedste kvalitet. Derfor er det oftest tiltrængt med udskiftning af vinduer og tag. Dette gør at man samtidig kan ændre en del på udseendet når man alligevel er i gang. F.eks. ved at sætte moderne sorte vinduer i, evt store glaspartier i gavlen eller lofts vinduer når taget alligevel skal skiftes. Det er selvfølgelig alt sammen udgifter man skal have med i tankerne, men hvis budgettet er til det, kan man virkelig få et lækkert moderne hus ud af et kedeligt typehus.

Der kan være mange fine detaljer som kan være sjove at bevare. Især det gamle træværk på døre, skabe, lofter osv. Her er der skabt nogle kontraster med sort maling, hvilket får det til at se helt anderledes og nyt ud.

Her er de store vinduer jeg snakkede om, som desuden også er på det aller første billede i indlægget. Det skaber så meget godt til et rum med alt der naturlige dagslys.

Er der mon nogen af mine læsere der bor i et 60’er/70’er hus som har kastet sig ud i et lignende projekt? Jeg synes nemlig det virker lidt uoverskueligt hvordan man finder ud af hvor meget alt sådan noget kommer til at koste. Jeg kan forestille mig det er en god ide at få en arkitekt på, for at få de bedste muligheder ud af huset.

Det kribler virkelig i mine fingre for at få lov at gå i krig med sådan et projekt.

Billederne er fundet på Pinterest.

GemGem

23 Comments
 1. Jeg eeeeeeelsker 60-70’er huse! Det er det eneste slags hus, jeg har lyst til at købe. Efter min mening er der så meget arkitektonisk fantastisk at komme efter, og man kan netop “nemt” ændre få ting og få et meget modernistisk hus. Min kæreste har fået en bog af sin bedstefar, “Bo Bedre’s typehusbog” fra 1969. Den er så sjov at kigge i! Hans bedstefar byggede hans eget parcelhus, som har mange af de samme kvaliteter. Det har været fantastisk at gå på opdagelse i (nu er det desværre blevet solgt, da han gik bort). Men fx en hel mur i stuen med indbygget siddeplads af mursten og træpaneler på flere af væggene. Den slags kan man bare ikke købe sig til i nybyggede huse.
  Jeg tænker at du sikkert følger med hos Mia Mortensen? De har jo kastet sig over sådan et slags projekt (dog 50’er villa vist).

  1. Åh det lyder virkelig også fantastisk med alle de detaljer! Jeg er også virkelig gået på opdagelse på Boligsiden efter huse med den slags. Så fine! Man skal bare kunne se mulighederne 🙂
   Aah ja det er rigtigt, hende må jeg lige udspørge på et tidspunkt 🙂

 2. Dem er vi også heeeeelt vilde med og drømmer så meget om! Jeg synes ofte de har helt geniale planlæsninger… især hvis der også skal flytte flere familiemedlemmer ind på sigt 😉

  1. Det har de nemlig. Der er ikke så mange spildte kvadratmeter som i de ældre huse, hvilket jo er et kæmpe plus.
   Hvor er jeg glad for at jeg også har fået øjnene op for dem 🙂

 3. Jeg kan ikke sige, hvordan det er at renovere et parcelhus selv, men jeg er vokset op i sådan en type hus, og det har i hvert fald været fantastisk. Mine forældre moderniserede løbende mange rum (fx nyt køkken, nye badeværelser og nyt bryggers), så det blev mere lyst og tidssvarende. Og der blev også lavet en tilbygning samt slået nogle værelser sammen, så mine søskende og jeg alle kunne få store værelser. Så mit indtryk er, at det er en god boligtype, hvis man selv vil sætte sit præg, imens man samtidig kan bevare nogle af de flotte oprindelige elementer ☺️

  1. Det lyder virkelig også som en god løsning, at tage det lidt hen ad vejen. Så kan det godt være at det ikke er drømmehuset man flytter ind i med det samme, men det kan det blive rum for rum og efterhånden som økonomien er til det. Det er sikkert også sådan en løsning vi ender med 🙂

 4. De er så fede, de 70’er huse! Jeg tror, at det kunne blive virkelig flot sådan et hus, efter det er blevet moderniseret og sat i stand. Jeg så engang en Boligreportage fra et 70’er hus, hvor man havde bygget en tilbygning til, og det var virkelig et flot resultat!

  1. Jaa jeg har nemlig også set forskellige boligreportager fra 70’er huse, hvor der virkelig er blevet lavet nogle fine løsninger 🙂

 5. Hej Ditte,
  Min kæreste og jeg har de sidste to år gået og renoveret vores hus fra 70’erne, og resultatet er SÅ fint! Vi er stadig ikke i mål, for det er et kæmpe projekt, når man laver alt selv, men det er helt klart tiden, kræfterne og pengene værd. Vores hus var i en stand, hvor det virkelig trængte til en overhaling, og vi har stort set ikke beholdt andet end ydermurerne (og drivhuset i haven :-D), men hvis man kan finde ét i bedre kvalitet og man kan beholde elementer som på billederne, du har fundet, så er det jo helt genialt – og virkelig smukt 🙂
  Håber I bestemmer jer for en 70’er, selvom jeg, som du, også altid har drømt om en murermester (villa, vel at mærke ;-)). De er, som du påpeger, nemmere at renovere, tilbygge og tilpasse, og de kan sagtens have charmen også!

  1. Ej hvor er det fedt at høre. Det giver mig virkelig blod på tanden til at vi også skal i gang.
   Har I mon nogen håndværker baggrund for at kunne lave alt selv, eller har I bare kastet jer ud i det? 🙂

   1. Ja det har vi, (bortset fra el) men jeg er også heldig at have en far som er tømre, det var en stor hjælp og have hans vejledning og så hjalp han med lofterne og sætte vinduer/døre i, det havde vi nok ikke selv kunnet finde ud af:). Min kæreste og jeg havde ingen erfaring med renovering, men vi kastede sig ud i det, og man finder bare ud af tingene hvis man virkelig vil det, selvom det nogle gange er meget svært 🙂

    1. Ej hvor er det fedt at høre. Jeg har heldigvis også en meget handy far, hvis erfaringer vi også kan trække på 🙂

   2. I skal heller ikke være bange for at gå igang!
    Vi har lavet så meget selv, som det er lovligt og muligt uden maskiner og specielt udstyr. Dvs vi ikke selv har lavet el, vi har fået hjælp til at støbe gulv og så fik vi hjælp af en maler til at sætte filt op for at få det så pænt som muligt. Men jeg er så heldig at være omgivet af VVS’ere, tømrere, murere og elektrikere i familien og vennekredsen, og alle har gerne ville hjælpe til. Og jeg har også fået lov til at være med og lære en masse om byggeri ?
    Kunne snakke i timevis om vores byggeri, men tror det vigtigste at sige er, at det er det fedeste at gøre som par, og man lærer en masse om sig selv om hinanden!

    1. Åh hvor skønt med masser af kyndig hjælp. Så kan det ikke gå helt galt 🙂
     Jeg håber vi tør springe ud i det samme 🙂

 6. Vi har netop total renoveret et hus fra 63. Det er virkelig noget af en omgang, og rigtig krævende, men så fik vi det også lige som vi drømte om og er så glade for resultatet. Det kræver meget tid og planlægning og der skal tages stilling til ALT i huset, hvilket er ret svært. Alt fra hvor skal stikkontakten sidde, til vinduer, døre, fliser på gulve og bad, brodplade i køkkenet osv, Det blev svært til sidst med alle de beslutninger 🙂 Nu er vi færdige indenfor, men vores have skal også have en tur så der er nok at tage fat i. Held og lykke med det 🙂

  1. Tak Bettina. Det lyder virkelig også som en kæmpe omgang, men hvor må det være dejligt når man kommer i mål 🙂
   Har I selv lavet alt?

 7. Vi har købt et hus fra ‘72 med mange 60’er træk. Vi overtager det her i februar, og jeg kan ikke vente med at svælge rundt i indretningsideer fra de glade 60’er/70’er. Det holder bare og passer godt til vores klassiske, danske møbler 🙂

  1. Ej hvor spændende! Jeg har fluks været inde og følge dig på Instagram, så jeg kan følge med i projektet 😉

 8. Kan varmt anbefale 70’er huse. Af alle de grunde du nævner, mel også fordi materialerne var stærke og holdbare. Ejer selv et (som egentlig er til salg – Elkjærvej i Åbyhøj) og måtte juble en ekstra gang, da jeg så tilstandsrapporten ?

  Vi har valgt at beholde mange af de oprindelige features – det grønne badekar f.eks, kombineret med det lyse og mere moderne. Mega fedt.

  Vh Britta

  1. Det lyder så fint Britta – håber de nye købere også vælger at bevare lidt gamle detaljer 🙂

 9. Hej. Du var en rigtig stor inspiration for mig og min kærste fordi vi havde købt en 60´ernes villa. Vi har brugt ideen med sorte detaljer mellem lågene og det ser fantastisk ud. Tak for det! 🙂
  Jeg vil gerne spørge om du måske har nogen ide om, hvad man kan gøre med træ paneler mellem vinduerne som er meget typiske for den bygge stil. Vi har nogle som er røde og meget dominerende og dem gider vi ikke…

 10. Mega fedt – gjorde I jer overvejelser om antracit grå bag låger samt sammenhæng med farve til vinduer mv?

  Vi har præcis de samme tværliggende bjælker som går gennem hele huset – og er meget i tvivl om farvekombination.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.