
2 ÅR SØVN
Jeg tænkte at det var på tide med en lille status på den 2 års alder vi står midt i nu. Lige siden Ebbe var lille har jeg lavet denne slags indlæg. Med fokus på hvad man som forældre kan opleve ved den givne alder. Sidste opdatering var ved 1,5 år og det var på mange måder en “nem” alder syntes vi. 2 års alderen giver hvert fald en del flere udfordringer (og grå hår). Men den er også sjov og der sker virkelig meget lige nu i Ebbes udvikling, så det er forstående at han reagerer.
I overskiften skriver jeg også “trods alder”. Lad os lige slå fast at de små ikke reagerer for at “trodse os”. Jeg bruger egentlig bare udtrykket i mangel af bedre og fordi jeg tror mange forstår hvad jeg egentlig mener. At de udforsker og søger grænser, har svært ved at behovsudsætte og reagerer på deres lyst.
Omkring de 18 måneder oplever mange at deres børn har svært ved at overgive sig til søvnen. Den fase var vi også igennem, men den var heldigvis hurtigt overstået for vores vedkommende. Mener det stod på en uges tid, hvor Ebbe havde behov for at vi var hos ham og hjalp ham til at sove. Nu ved 2 års alderen oplever vi igen en ændring i søvnen. Han har behov for at vi er hos ham, han har meget svært ved at overgive sig til søvnen og han har haft opvågninger om natten. Det er i denne alder at de kan begynde at opleve fare og reagere på mørke, så det er helt naturligt.
Læs også: Status 1,5 år – Døgnrytme, søvn regression og inddragelse i hverdagen

Ændring af putteritualer
Det har i lang tid været Casper der stod for Ebbes putning om aftenen og det er det fortsat efter vi har fået Uffe. De har haft en helt fast rutine med tandbørstning, nattøj, lidt leg inden de gik op på værelset, godnathistorie og derefter er Ebbe selv faldet i søvn i løbet af alt fra 5-20 minutter. Han har været glad for at komme i seng og har egentlig bare ligget og snakket og nusset med sin bamse indtil han er faldet i søvn. Virkelig dejligt for alle parter.
Lige omkring hans 2 års fødselsdag begyndte han at græde når Casper sagde godnat og ville gå fra ham. Han er derfor blevet hos ham, da vi selvfølgelig ser på Ebbes behov og handler ud fra det. Han var tydeligvis utryg ved at Casper ville gå. Det har resulteret i putninger der tog mellem 1,5 og 2 timer i stedet for de sædvanlige 20 minutter. Han har nemlig meget svært ved at finde ro når vi er i rummet. Rejser sig mange gange, vælter rundt i sengen og vil gerne snakke. Vi har derfor vurderet at det hverken er hensigtsmæssigt for ham eller for os. Nu hvor det har stået på i en del uger efterhånden ser vi det ikke længere som en fase der bare går over. Så vi besluttede os for at arbejde lidt på putteritualet.
Putteritual 2 år
Jeg har læst Søvnplejerskens “Putteritualet” (reklamelink) og det er den vi har taget udgangspunkt i. Kan virkelig anbefale den bog hvis man gerne vil blive klogere på børns søvn. Tror næsten der er en løsning til alle scenarier man kan komme til at stå i. Og så giver den lidt ro, fordi man oplever at det man står i er helt normalt og noget mange oplever.
For det første har vi fjernet godnathistorien, da den i denne alder kan give tankemylder. Efter tandbørstning og lidt leg i stuen, går Casper og Ebbe op på værelset. Vi har en lille vågelampe tændt, som forbliver tændt natten igennem. Herefter snakker de dagen igennem. Casper nævner alle de ting vi har lavet, lige fra morgenstunden og indtil aften. Ebbe kan endnu ikke snakke med, men han lytter og nikker og det giver ham ro. Herefter synger Casper en sang (Månebarn som jeg har sunget siden han lå i min mave) og så er tanken at vi på sigt kan komme tilbage til at sige godnat og at Ebbe selv kan falde i søvn.

At falde i søvn selv
Sidste del er en proces. Vi har været der og nu skal vi derhen igen. Vi øver både til lur om dagen og om aftenen. Casper siger til Ebbe at han lige går ud af værelset, men at han kommer igen. Første gang var det måske 30 sekunder. Ud og ind igen, Hvis Ebbe begynder at græde bliver han på værelset til han er tryg og rolig. Han prøver igen, ved f.eks. at sige han henter noget vand. Går ud af værelset og kommer tilbage igen. Hver gang for at vise ham at han stadig er der, at han kommer hvis han har brug for ham og at han holder hvad han lover. Når der har været 2-3 gange uden problemer siger han “Far går lige ud”, uden at sige at han kommer igen. Herefter står han udenfor døren indtil Ebbe er faldet i søvn. Man kan evt gå og rydde lidt op for at pusle lidt så de kan høre man stadig er der.
Det er vigtigt for mig at understrege at hvis Ebbe bliver ked af det, så er vi hos ham. Vi går kun ud hvis han er ok med det, og kommer tilbage så snart han ikke er. De sidste 3 putninger er han faldet i søvn imens Casper har været i gangen ved siden af værelset. Det tager stadig mellem 45 minutter og 1 time, men vi har også kun været i gang med det nye putteritual i 3 dage. Okay edit: Casper er i skrivende stund lige kommet ned efter kun 20 minutter! Kæmpe succes.
Opvågninger om natten
Udover at de 2 årige kan have svært ved at overgive sig til natten, så kan man desværre også begynde at opleve opvågninger igen, selvom ens barn har sovet igennem tidligere. Det er første gang i 1,5 år at vi har oplevet at Ebbe er begyndt at vågne om natten og være ked af det (medmindre han har været syg). Igen finder jeg ro i at det er helt naturligt. Som skrevet før så sker der mange ting i deres udvikling i denne alder og de begynder at opleve fare. Så her har det igen handlet om at give ham tryghed og være hos ham indtil han igen har fundet ro.
Dog er han også ved at blive udredt for om han har astmatisk bronkitis. Så nogle nætter (og tidlig morgen) vågner han af hoste, hvilket allerede er aftaget efter at han er opstartet medicin. Så måske vi er ovre de natlige opvågninger igen. Jeg håber.

Trods alder
Så er der den der “trods alder”. Jeg skal ærligt indrømme at tålmodigheden efter at jeg er blevet mor til to, ikke er så stor som den plejer at være. Så vi rammer ind i en del konflikter herhjemme for tiden. Og det er på trods af, at jeg har læst op på hvordan vi håndterer Ebbe bedst muligt. Men når overskuddet ikke er så stort, er det ikke altid lige nemt at være pædagogisk. Så uden at komme så meget ind på hvad vi gør, vil jeg egentlig bare anbefale nogle steder at søge viden, så man bedst muligt kan håndtere sit 2 årige barn. Der har hvert fald været en del øjenåbnere for mig.
Det jeg bruger aller mest er så vidt muligt at undgå at sige nej til Ebbe. I stedet for at sige nej giver jeg ham alternativer. Så hvis der er noget han ikke må, viser jeg ham noget han må.
Derudover vælger vi virkelig også vores kampe herhjemme pt. Der er lidt løsere tøjler for at vi ikke konstant skal afværge konflikter.
Eksperter
Jeg har søgt viden hos følgende eksperter:
- MOAR medlemsskab: Jeg har tilmeldt mig Lena Adalberths univers hvor man kan finde konkrete og forskningsbaserede råd og værktøjer til hverdagen med sit 0-5-årige barn. Hun deler også rigtig mange nyttige tips på hendes Instagram profil.
- Podcast afsnittet Trods Trutterne beskriver også mange gode og konkrete situationer og hvordan man håndterer dem mest hensigtsmæssigt. F.eks. hvis ens barn løber væk fra en. I stedet for at kalde og sige at de skal komme hen til en, kan man prøve at få deres opmærksomhed på en positiv måde. Jeg bruger den ofte på Ebbe. F.eks. “Ej se, en edderkop” og peger ned i græsset. Eller noget andet der fanger hans interesse. Så kommer han for det meste spurtende.
- Sunde små har jeg anbefalet mange gange. Så meget god viden omkring måltids situationer og kost (ikke kun til denne alder).
- “Drop opdragelsen” (reklamelink) har jeg virkelig fået anbefalet af mange. Jeg er ikke nået igennem den endnu, fordi det har været svært at finde tid. Men der er mange gode tips i den.
Læs også: Sprog 20 måneder